2017 Alvaro Palacios Finca Dofi

 89,95  74,34
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Priorat
Wijnhuis Alvaro Palacios
Jaar 2017
Druif Cabernet Sauvignon Garnacha Syrah-Shiraz
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2021 - 2030
Beschikbaar per 20 mrt. 2012
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Dofi is een van de 9 topwijnen van Spanje. Op de harde vulcanische bodem moeten de oude stokken diep graven en dit geeft een geweldige smaak. De wijngaarden liggen op het noorden en geven de wijn een bijzondere frisheid, zuiver rood fruit en bloed sinaasappel, perzik, subtiele kruiden en anijs met een indrukwekkende elegantie en balans, rond en fluweelzachte tannines. Dit is een prachtige Dofi en heeft 95/100parkerpunten gekregen en 94/100 James Suckling. De 2017 is ongekend verfijnd en toegankelijker vanwege het warme jaar en dus rijpere fruit. Natuurlijk, er zijn tannines, maar de textuur is volledig anders en meer verwant aan een Barolo met aardsheid omkleed door rijp fruit. 

De appellatie Priorato (Priorat in het Catalaans ) in het noordoosten van Spanje dankt zijn naam aan de Priorat de Scala Dei ('Priorij van Gods trap'), een middeleeuws klooster op de Serra del Montsant, het gebergte dat dit gebied domineert en de vallei van de rivier de Siurana begrenst. Bovengronds zijn alleen nog ruïnes zichtbaar, ondergronds zijn de kelders nog intact; ze doen nu dienst als wijnkelders. Het klooster werd in 1163 gesticht door Kartuizer monniken, nadat een lokale herder een visioen had gehad van engelen die een trap naar de hemel bestegen. Het dorp dat in de loop der eeuwen rondom het klooster ontstond heet nog altijd Scala Dei. De wijngaarden in dit gebied liggen (in totaal ca. 1600 ha.), al dan niet op terrassen, tegen de flanken van de Serra del Montsant en bevinden zich op een hoogte van tussen de 100 en 700 meter. De bodem is hard en ruw met een ondergrond van rotsen, waardoor de wijnstokken geen kans hebben weg te spoelen. De van oorsprong vulkanische bodem bestaat vooral uit kwarts en rode lei ( 'tijgerhuidbodem', hier ook wel Llicorella genaamd ) en bevat spoorelementen. Omdat de bodem arm is, moeten de wijnstokken diep wortelen op zoek naar water en voedsel.

Het rendement ligt dan ook niet hoger dan circa 15 hl/ha, hetgeen de kwaliteit en concentratie in de wijnen positief beïnvloedt. De voornaamste druivensoorten in de streek, de garnacha tinta (oorspronkelijk dé Prioratdruif ) en de carinena vullen elkaar perfect aan. De aroma's en zachtheid van de garnacha paren zich aan de stevigheid en kleur van de carinena. Het klimaat is continentaal met lange, warme zomers ( tot zo'n 40 graad C. ); de invloed van de warme oostelijke Mistralwind wordt in evenwicht gehouden door een koele noordenwind. Jaarlijks valt hier 400-600 mm neerslag, het meest in de perioden maart-april en oktober-november, de gemiddelde temperatuur ligt op 15 °c en het aantal zonuren bedraagt 2600. Van oudsher worden er in de Priorato traditionele rode wijnen gemaakt: bijna zwart van kleur, 100% garnacha, krachtig, geconcentreerd, complex en met een enorm potentieel.

 

Vineyard for 2017 Alvaro Palacios Finca Dofi

Álvaro Palacios is een van de negen kinderen van de eigenaar van Bodega Palacios Remondo in Rioja. Na een studie wijnmaken in Bordeaux en twee jaar werken bij het beroemde Petrus in Pomerol besloot hij niet terug te keren naar zijn geboortestreek, maar het ongerepte land van Priorat te ontdekken. Eind jaren tachtig leerde Alvaro René Barbier kennen, één van de herontdekkers en 'godfathers' van de Priorat. Deze tipte hem een kijkje in het vergeten wijngebied te nemen. Alvaro vond hier wijngaarden met zeer oude wijnstokken. Hij wist meteen dat hij hét gebied had ontdekt om absolute topwijnen te kunnen maken. In 1989 kocht hij zijn eerste Priorat wijngaard 'Finca Dofi' en in 1993 L'Ermita, een wijngaard die inmiddels als één van de allerbeste van de hele Priorat wordt beschouwd en is vernoemd naar het kapelletje dat bovenaan de wijngaard staat. Met wijnen als Finca Dofi en de inmiddels legendarische L'Ermita verwierf hij wereldfaam en zette de Priorat als wijngebied definitief op de kaart. Alle wijngaarden worden op basis van biologisch- en/ of dynamische principes bewerkt om een zo hoog mogelijke kwaliteit druiven en wijn te verkrijgen met een zo natuurlijk mogelijk karakter. Alvaro Palacios is amper 40 wanneer hij alles lijkt verwezenlijkt te hebben. Afkomstig van een familie wijnbouwers – eigenaars van de Bodegas Palacios Remondo - leerde hij als jonge twintiger het vak met Christian Moueix in de kastelen Petrus en Trotanoy. Daarna volgde hij de catalaan René Barbier in Priorato. Sterk onder de indruk van oude gronden en hun kwalitatief potentieel, beslist hij zijn eigen wijngaard te ontginnen in dit Godverlaten gat, 135 km ten zuidwesten van Barcelona. Volgens Palacios' eigen woorden is de algemene overtuiging dat "de opbrengst te laag is, het land is onbewerkbaar en vergt enorm veel handenarbeid" en dat de kans op rentabiliteit klein is. Het vervolg toont aan dat de sceptici ongelijk hadden. De eerste millésime, namelijk de Ermita 1993, werd onmiddellijk vermeld in de club der "superstars" van de Spaanse wijnen. Deze cuvée die bestaat uit 80 à 90% Grenache Vieilles Vignes in evenwicht gebracht door Cabernet Sauvignon en Carignan Vieiles Vignes, heeft uitzonderlijke reacties uitgelokt in Spanje maar ook in de rest van de wereld. Het ultramodern bedrijf van Alvaro Palacios dat het dorp Gratallops domineert vanop de top van de heuvel, getuigt van zijn doorslaggevende invloed en permanente inspanningen om de Spaanse wijnindustrie te revolutionneren. Alvaro Palacios, de architect van het welslagen van de Ermita, resumeert met overtuiging: "De filosofie achter de vinificatie houdt in dat men het karakter van de terroir kan uitdrukken met de grootste transparantie en de grootste zuiverheid"

Het gezaghebbende Britse wijnmagazine Decanter heeft Alvaro Palacios benoemd tot Winemaker of the Year 2015. Hij krijgt deze eervolle benoeming voor zijn inspanningen Spanje in het algemeen en de regio's Bierzo en Priorat in het bijzonder wereldwijd op de kaart te zetten. Palacios heeft illustere voorgangers. Vorig jaar wonnen de broers Perrin van Chateau de Beaucastel, daarvoor ging het eremetaal naar Angelo Gaja, Robert Mondavi en wijlen Serge Hochar.

Bij Grandcruwijnen.nl vindt u een uitgebreide selectie van de wijnen van Alvaro Palacios zoals zijn absolute cult wijn de L'Ermita en de Dofi maar we kunnen u zeker ook de wijnen aanraden die een stuk vriendelijker qua prijs zijn zoals de Álvaro Palacios Camins del Priorat. 

Kenmerken
Beschikbaar per 20 mrt. 2012
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Priorat
Wijnhuis Alvaro Palacios
Druif Cabernet Sauvignon, Garnacha, Syrah-Shiraz
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2030
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Alvaro Palacios Finca Dofi
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

09.08.2022

2018 Domaines Paul Mas Astélia Sauvignon Blanc

"Grote verrassing in de sauv blanc proeverij. Fruit, citrus, lekker frish..." Wijnwijven

Bekijk product recensie