2016 Warwick Three Cape Ladies

Wijnsoort Rood
Land Zuid-Afrika
Regio Western Cape
Appellatie Stellenbosch
Wijnhuis Warwick
Jaar 2016
Druif Cabernet Sauvignon Merlot Pinotage Syrah / Shiraz
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2020 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Zuid-Afrika doet het goed met Bordeaux-blends, de combinatie van Bordeaux-druiven, maar heeft ook zijn eigen ‘Cape Blend’. Hierin worden Franse druiven gecombineerd met de zo ‘eigen’ pinotage tot een compositie die uniek is voor de Kaap –en dat is ook wat waard. Three Cape Ladies is het voorbeeld van zo’n Cape Blend, hoewel er –anders dan de naam suggereert- vier in plaats van drie ‘dames’ in het spel zijn: cabernet-sauvignon, merlot, pinotage en syrah. Druiven die op een bijzondere en uitstekende wijze combineren: souplesse van de merlot, frisheid en structuur van de cabernet, kruidige zwoelheid van de syrah en zoet fruit van de pinotage. Het werkt voortreffelijk. Geen wonder dat deze wijn inmiddels goed is voor eenderde van de verkopen van Warwick, zodat we van een waar succesnummer kunnen spreken. Dat wordt ook verklaard door zijn heerlijk soepele karakter. De druiven worden perfect rijp geoogst en de tannines van de laatrijpe cabernet zijn perfect rijp. De wijn wordt mooi afgerond door een rijping op Franse eiken vaten –waarvan 30% nieuw- gedurende maar liefst twee jaar. Het resultaat vormt een perfecte harmonie tussen kracht en elegant fruit.

Druivenras      : Cabernet-sauvignon, merlot, pinotage en syrah..

Kleur                 : Diep granaatrood.

Geur                  : Mooi kruiden en stevigheid, zwar­te olijven, bessen en cassis, finesse, bramen, frambozen en bosbes­sen, subtiele houtaccenten.

Smaak              : Zacht en romig, fris en levendig, zacht fruitig, rijp en aange­naam, kof­fie, chocola, mooie voortzetting, voldoende stevigheid en goede tanni­nes.

Houdbaarheid : Kan nu gedronken, maar kan nog vier tot zeven jaar verbeteren. 

Vineyard for 2016 Warwick Three Cape Ladies

Zonder enige vorm van overdrijving mogen we stellen dat Warwick Estate tegenwoordig geldt als een van de leidende wijnbedrijven van Stellenbosch, en zelfs van Zuid-Afrika. Dat komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. In de eerste plaats is er natuurlijk het bijzondere terroir, op een unieke plek: direct ten westen van de monumentale Simonsberg, de hoge berg die de streek domineert en die ook mede bepalend is voor het klimaat van de streek. Warwick Estate ligt in een vallei omsloten door de Simonsberg, Kanonkop en Klapmutskop. De historische boerderij, die nu Warwick heet, droeg in de periode van 1791 tot 1902 de naam ‘Goed Succes’. Na de Boerenoorlog werd de farm gekocht door kolonel Alexander Gordon, die hem ‘Warwick’ doopte, naar legereenheid waarvoor hij diende, het Warwickshire regiment. Later raakte het bedrijf in verval en toen het in 1964 werd overgenomen door Stan & Norma Ratcliffe was er geen druivenstok meer te bekennen. Stan en Norma beseften al snel dat ze een bijzonder terroir voor de wijnbouw in bezit hadden gekregen en het duurde niet lang of ze besloten tot de aanplant van cabernet-sauvignon, een druif die voor deze streek werkelijk gemáákt is. Deze stokken cabernet leverden druiven op van een hoge kwaliteit, die zeer in trek waren bij handelaren en bij andere wijngoederen voor het maken grote wijnen. Norma raakte zelf ook steeds meer geïnteresseerd in het maken van wijn en besloot een opleiding tot wijnmaker te volgen. Norma en Stan besloten een kelder te bouwen en in 1984 werd de eerste ‘eigen’ Warwick-wijn geboren, een Cabernet-sauvignon. Norma bleek het talent te bezitten om grote wijnen te kunnen maken en de productie kon jaar op jaar stijgen –zowel in kwaliteit als in kwantiteit. De Bordeaux-blend Trilogy, die met de jaargang 1986 het licht zag, werd al snel een van de grote vlaggenschepen van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Dat werd nog eens benadrukt toen hij door de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki werd uitgekozen om te worden geschonken op een officieel diner voor de Amerikaanse president George Bush. Het is een erkenning voor de zeldzame kwaliteiten van het wijnhuis Warwick. Inmiddels heeft wijnmaker Norma na 20 jaar een stapje terug gedaan, en is opgevolgd door Louis Nel, die algemeen wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde wijnmakers van Zuid-Afrika. En in 2001 werd Mike Ratcliffe, zoon van Norma en Stan, benoemd tot algemeen directeur. Hij studeerde af aan de universiteit van Adelaide met een graad in wijnmarketing. Daarmee is Warwick helemaal toegerust voor de toekomst.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Zuid-Afrika
Regio Western Cape
Appellatie Stellenbosch
Wijnhuis Warwick
Druif Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage, Syrah / Shiraz
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2026
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 90
Smaakprofiel Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Rood fruit, Soepel
Drink momenten Borrelen, Met vrienden, Open haard, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Warwick Three Cape Ladies
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.11.2020

2018 Domaine Astruc dA Chardonnay Réserve

"Heerlijk fris met wit en geel fruit met lichte houttoets. Al z'n geld wa..." Sander

Bekijk product recensie