2016 Tenuta di Ghizzano Nambrot Costa Toscane 20 Vendemmie BIO

Schrijf de eerste review over dit product
2016 Tenuta di Ghizzano Nambrot Costa Toscane 20 Vendemmie BIO
rotation
biologisch
Nog 7 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Een geweldige rode Super Tuscan! Deze Nambrot van het kwaliteits wijnhuis Tenuta di Ghizzano is het mooie resultaat van jarenlange research & development door het wijnhuis. De Nambrot werd voor het eerst gemaakt in 1996 met behulp van Merlot druiven en is in de loop der jaren geëvolueerd tot een blend samen met Cabernet Franc en Petit Verdot. Deze evenwichtige wijn toont ten volle de kracht, de warmte en het karakter die dit prachtige territoir kan uitdrukken. De wijn werd vernoemd naar de stichter van de familie Venerosi, wiens naam Nambrot was en leefde in het jaar 830. 

De Supertuscan Nambrot is de Pomerol van Toscane en is gemaakt van exact dezelfde druiven als een Pomerol. 

Tenuta di Ghizzano is gelegen in Ghizzano, dichtbij de Toscaanse kust, op ongeveer 40 km van Livorno en 40 km ten zuiden van Pisa. Het gebied wordt ook wel Colline Pisane (heuvels van Pisa) genoemd. Het wijndomein is biologisch gecertificeerd en biodynamisch met een eeuwenoude geschiedenis en fameus om hun terroir-gedreven wijnen. Men houdt niet van kunstgrepen en gelooft dat voorwaarde voor een goede wijn de wijngaard moet zijn en een top wijn komt dus uit een top wijngaard. De wijnen van Tenuta di Ghizzano zijn stuk voor stuk pareltjes en van een hoogstaand niveau en dat wordt ook unaniem bevestigd door de wijn-critici. Ook deze Nambrot is weer zo'n pareltje. De wijngaarden waar hij vandaankomt zijn gelegen in Peccioli (Pisa) en liggen op ongeveer 180 tot 200 meter boven zeeniveau met een zuid, zuidwestelijke ligging. Zoals het een goed biologisch en biodynamisch wijnhuis betaamd worden ook deze wijngaarden door wijndomein Tenuta di Ghizzano met de grootstmogelijke zorg omringd. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt en daarna volgt, voor het ontstelen, nog een verdere tros-slectie op de sorteertafel. De druiven worden traditioneel met de voeten geperst waarna fermentatie met uitsluitend de natuurlijke gisten plaatsvindt in open houten en/of betonnen vaten bij een gecontroleerde temperatuur van zo'n 28°-30°C. Houtopvoeding voor 18 maanden op eiken vaten van 225 liter (waarvan 10% nieuw) en tot slot 8 maanden rijping op de fles. Er worden van deze wijn slechts 8.000 flessen per jaar geproduceerd.

De 2016 Tenuta di Ghizzano Nambrot Igt Costa Toscana heeft maar liefst 94/100 punten gekregen van de fameuze wijnschrijver James Suckling. Hoogste waardering Gambero Rosso - 3 rode glaasjes. De 2016 is ook de 20st verjaardag van deze Italiaanse Pomerol.

Deze serieuze, indrukwekkende wijn leent zich uitstekend om nog enkele jaren te laten liggen en zal dan nog verder ontwikkelen. De wijn is intens robijnrood van kleur met lichte violet hinten en heeft een diep en fijn fruitig boeket (zwarte bes, kers, pruim) en een vleug peper en chocolade. Tannines zijn in balans & stevig. Uitnodigende lange en zachte afdronk met eiken, bramen, teer, rook, zoethout en viooltjes. Uiteraard is ook deze wijn biologisch gecertificeerd en beschikt hij over het "Suolo e Salute" certificaat. 

Voor de Nambrot moet je eigenlijk echt even gaan zitten. Of dat nu is bij een haardvuurtje -al dan niet tijdens een goed gesprek- of als begeleider bij een mooi diner. Kan geserveerd worden bij gerechten met rundvlees, lam- en kalfsvlees en bij gevogelte. Ook lekker bij harde kaassoorten.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Costa Toscana
Wijnhuis Tenuta di Ghizzano
Druif Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot
Biologisch gecertificeerd Ja
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2029
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch

Wijnhuis

chevron-down

Tenuta di Ghizzano is een biologisch gecertificeerd en biodynamisch wijndomein met een eeuwenoude geschiedenis en fameus om hun terroir-gedreven wijnen. Men houdt niet van kunstgrepen en gelooft dat voorwaarde voor een goede wijn de wijngaard moet zijn en een top wijn komt dus uit een top wijngaard. De wijnen van Tenuta di Ghizzano zijn stuk voor stuk pareltjes en zijn van een hoogstaand niveaus en dat wordt ook unaniem bevestigd door de wijn-critici. Tenuta di Ghizzano heeft als doel om producten van hoge kwaliteit te maken, beperkt in hoeveelheid, die de kenmerken van dit gebied volledig weerspiegelen, zonder de stijl, elegantie en rijke geuren van de glooiende heuvels die het wijnhuis omringen te vergeten.

Het wijnhuis investeert dan ook in natuurlijke wijnbereiding en landbouw, wat misschien betekent dat er minder geproduceerd wordt, maar wat zeker betekent dat er BETER geproduceerd wordt. Het landgoed van Ghizzano bestaat vandaag de dag uit ongeveer 350 hectare, waarvan 20 aan wijnstokken, 20 aan olijven, 150 hectare graan en de resterende 150 bestaat uit woud en populierenbossen.

Vanwege de benadering "geen snelkoppelingen, geen chemicaliën" die typerend is voor de biologisch-dynamische landbouw, wordt de grootste zorg besteed aan elk van de stappen bij de productie van de wijn: alléén door een zeer zorgvuldige verzorging van de wijngaarden en de wijnbereiding kunnen fouten worden voorkomen en ontstaan er echt terroirgestuurde producten. Kwaliteit boven alles is dan ook het motto van dit geweldige wijnhuis. Elke wijngaard wordt in meerdere fases geoogst en de druiven worden meerdere keren geselecteerd: tijdens de oogst, daarna in de kelder en uiteindelijk, druif voor druif na ontsteling. Elk perceel wordt vervolgens afzonderlijk gevinifieerd en geproefd, tijdens de gisting, op een dagelijkse basis. Een traditionele benadering van moderne wijnbereiding betekent dus dat alle druiven uitsluitend met de voet worden geplet, om zo voorzichtig alleen de goede tannines te extraheren. Elektrische pompen worden ook zoveel mogelijk vermeden om de wijn te beschermen tegen onnodige stress en oxidatie. De gisting vindt alleen plaats via wilde gisten.

Tenuta di Ghizzano ligt op een oude pliocene zeebodem en is ongelooflijk rijk, bezaaid met fossiele schelpen en uiteindelijk perfect voor de wijngaarden. Het klimaat is uniek en geniet ook van de gunstige effecten van de nabije kust, zoals de lichtreflectie van de zee en de verkoelende zomerbries.

Historie

Er wordt aangenomen dat de familie Venerosi Pesciolini zich tegen het einde van de 14e eeuw in Ghizzano vestigde. Het wijnhuis en de oliemolen bevinden zich allebei direct naast de toren die in 1370 werd gebouwd door de Venerosi Pesciolini voorouders. Druiven en olijven, en de productie van wijn en olie, vormden de kern van de activiteiten van de familie en omvatten het hele landgoed zoals het nu is. Ghizzano is een klein dorp op een heuveltop, ongeveer 200 meter boven de zeespiegel, niet ver van de Toscaanse kust, op 40 km van Livorno en 40 km ten zuiden van Pisa, in een gebied dat de 'Colline Pisane' (heuvels van Pisa) wordt genoemd. Het landschap is zacht en het klimaat mild, dankzij de zeewind. Er zijn geen extreme temperaturen of een groot risico op vorst in de lente. Het land heeft een interessante compositie.

Het was Pierfrancesco Venerosi Pesciolini die het potentieel van Tenuta di Ghizzano echt begreep. Het wijndomein is vandaag de dag één van de meest innovatieve landgoederen in het hele gebied. Pierfancesco voelde passie over zijn land en erkende de kwaliteiten ervan volledig. Door zijn producten leverde hij een belangrijke bijdrage aan de vernieuwing van de Italiaanse wijnproductie.

In 80er jaren werd het gebied getroffen door een crisis en de landbouw, met name wijnmakerijen, leden zwaar. Terwijl veel van de naburige bedrijven hun wijnstokken ophieven of zelfs gedwongen werden hun land te verkopen, besloot Pierfrancesco Venerosi Pesciolini tegen het tij in te gaan en moedig te investeren in zowel de wijnstokken als de wijnmakerij met als doel een product van nog betere kwaliteit te produceren. In moeilijke omstandigheden, in een tijd dat overproductie van druiven de neiging had om tegen belachelijk lage prijzen te leiden tot een slechte kwaliteitswijn, durfde Pierfrancesco te proberen een 'serieuze' wijn te produceren, misschien in kleine hoeveelheden, maar in staat binnen de markt stand te houden.

Met de hulp van een vriend, Piermario Meletti Cavallari, werd de inheemse Sangiovese variëteit onderzocht en startte de productie van Cabernet Sauvignon en Merlot.

In 1985 werd Il Veneroso, de 1e gebottelde wijn, voor het eerst geproduceerd. Deze kreeg meteen 2 'glazen' van de wijngids van Gambero Rosso! De wijn is vernoemd naar Veneroso Venerosi die als eerste zijn passie heeft gewijd aan het land en de wijnbereiding. De intuïtie en moed die Pierfrancesco toonde in zijn ambities voor het landgoed zijn in de loop van de tijd volledig terugbetaald. In de jaren 1970 hadden de wijngaarden slechts 2500 planten per hectare. In de loop van de jaren is dit geleidelijk opgebouwd. Inmiddels heeft het wijnhuis 20 hectare waarvan 85% als volgt is herplant: in 1989 met 4.500 planten per hectare, vervolgens van 1999 tot 2003 met 6.600 planten en tenslotte in 2006 met 5.000 planten. Tegenwoordig produceren ze per jaar ongeveer 70.000 flessen, unieke wijnen, elk met zijn eigen karakter: Veneroso, Nambrot, Ghizzano Rosso en Ghizzano Bianco, evenals een uitstekende zoete dessertwijn, San Germano en een extra vergine olijfolie I.G.P.
In 2003 is het wijnhuis overgegaan op biologische landbouw en sinds 2008 zijn ze officieel biologisch gecertificeerd.

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2016 Tenuta di Ghizzano Nambrot Costa Toscane 20 Vendemmie BIO
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

Bijlagen

chevron-down
2020 Tenuta di Ghizzano Il Ghizzano Bianco Costa Toscana
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

01.10.2024

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

Goppion Caffè Jamaica Blue Mountain®-koffie blik 250 gram gemalen

"Zelden zulke lekkere koffie gehad. Zowel twee cappuccino drinkers als ee..." Ben Kelder

Bekijk product recensie