2016 Roda Cirsion

 198,95  164,42
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Rioja
Wijnhuis Roda
Jaar 2016
Druif Tempranillo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2020 - 2035
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Roda Cirsion is een blend van 89% Tempranillo en 11% Graciano uit geselecteerde wijngaarden. Per tros wordt bepaald of deze in het vlaggenschip van Bodega Roda mag. Wijn buiten categorie, bekomen door een selectie van druif per druif. De essentie van Tempranillo. Binnen de Tempranillo-familie zijn er verschillende klonale selecties. Vroeger werden deze vaak door elkaar aangeplant. Bij Roda constateerde men dit kwalitatieve verschil in de wijngaard. Van de beste stokken worden de beste trossen apart opgevolgd in de viticultuur. Cirsion is Latijn voor distel, wat tevens het logo van de bodega is. 

De Cirsion is een wijn die behoort tot de absolute top van de Rioja en van Spanje. Een wijn om nooit meer te vergeten. Op een zeer geavanceerde manier worden van de planten die de meeste fruitaroma's geven de trossen te selecteren en deze in minder eik op te voeren. Als er in een jaar onvoldoende van dit soort trossen kunnen worden verzameld wordt de wijn niet gemaakt (zoals in 2008). Het fruit moet de Cirsion het unieke karakter geven. De wijn wordt daarna rond de 10 maanden opgevoed op nieuw frans eiken. De smaak is zeer evenwichtig en verfijnd met een zeer fraaie zuurgraad. In de neus is het een complexe verzameling van pure tonen van rood en zwart fruit, leer en kruiden. De tanninnes zijn fluweelzacht en dit maakt de Cirsion vooral zeer verfijnd. Intens, lekker, verfijnd.Deze wijn wordt alleen maar gemaakt in de mooie jaren en na de 2012 en 2015 is de 2016 de waardige opvolger.

Vineyard for 2016 Roda Cirsion

Regio: La Rioja (Haro -Rioja Alta)
Appellatie: D.O.C. Rioja
Eigenaars: Familie Rotllan-Daurella
Oenoloog: Augustín Santolaya, Carlos Díez
Stichtingsdatum: 198
Website: www.roda.es

Geschiedenis

Roda is een van Rioja’s topprojecten en met vlag en wimpel de katalysator voor de grote vernieuwingsbeweging in dit bekende wijngebied. De familie Rotllan-Daurella uit Barcelona is met veel ambitie begonnen aan dit project in de meest prestigieuze appellatie van Spanje. Na een grondig onderzoek van 5 jaar vestigden ze zich in Haro, de hoofdstad van Rioja Alta. In de Barrio de la Estación vinden we bovendien al de grote klassiekers (Viña Tondonia, La Rioja Alta, CVNE, Bodegas Bilbaínas) met een jarenlange traditie. Net hier besloten ze om zich te vestigen, met zicht op de Sierra Cantabria en pal naast de Ebro die onder de bodega traag verder stroomt.
Het domein werd opgericht in 1987, maar de eerste wijn werd pas gemaakt in 1992. De perfectie wordt nagestreefd in elke stap. Topoenologen Agustin Santolaya, Carlos Diez, Isidro Palacios en Esperanza Tomás vormen van in het begin het ‘dreamteam’ dat verantwoordelijk is voor alle stappen in het productieproces.
De ambitie is om de beste wijn mogelijk van Tempranillo te maken. Vlaggenschip is de Roda I, Roda’s topwijn die afhankelijk van de wijnjaargang en in mindere of grotere kwantiteit kan gemaakt worden. Deze wijn bestaat altijd uit 100% Tempranillo. Bedoeling is om met de Roda I tot de essentie te komen van de Tempranillo en vooral te werken naar een wijn met veel bewaarpotentieel. Daarnaast staat de Roda, topkwaliteit en jaar na jaar drinkbaar met nog een mooi bewaarpotentieel ook, bijna steeds een assemblage van Tempranillo met Garnacha en Graciano. Deze 2 wijnen worden enkel gemaakt met druiven afkomstig van wijnranken ouder dan 30 jaar. Tot slot is er de benjamin Sela, gemaakt van wijnstokken tussen de 15 en 30 jaar. Cirsión is een buitenbeentje: een wijn van een andere planeet, gemaakt van een selectie druiventrossen waar de polymerisatie reeds gestart is in de druif zelf.
Roda is eveneens zeer actief in onderzoek en ontwikkeling en heeft o.a. een van de grootste wijngaarden ter wereld met meer dan 500 verschillende klonale selecties van Tempranillo.

Variëteiten

Tempranillo is natuurlijk de belangrijkste druif. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 55 jaar. De druiven van de jonge aanplant worden volledig doorverkocht tot de stokken voldoende garantie bieden voor kwaliteit: eerst voor de Sela en vervolgens voor de Roda.
Er is in totaal een goede 70 ha in productie, bijna 65 ha Tempranillo en de rest verdeeld tussen Graciano en Garnacha. Alle wijngaarden staan ‘en gobelet’, met goede verluchting en expositie naar de zon toe van de druiventrossen. De gemiddelde productie bedraagt 4000 kg/ha
De Tempranillo en Graciano zijn aangeplant in Rioja Alta, maar de Garnacha komt hoofdzakelijk van hun wijngaard in Rioja Baja (Tudelilla) omdat deze hier beter is van kwaliteit. Er worden geen insecticiden gebruikt en de wijngaarden worden behandeld met respect voor het ecosysteem.

Terroir

Roda wordt gekenmerkt door het feit dat ze geen uniek terroir hebben, doch werken met verschillende wijngaarden van verschillende zones binnen Rioja. In totaal een 20-tal terroirs waarvan er 17 gebruikt worden voor Roda. De rode draad bij deze terroirs is dat het altijd om arme bodems gaat met een goede oriëntatie naar de zon en een goede drainage. Veelal gaat het om zanderige bodems of leembodems. In het algemeen kunnen we 2 bodemtypes onderscheiden: terrassen met bodems met weinig diepte, met een laag petrocalcaire grond tot waarnaar de wortels groeien. Dat soort terroir is meestal vlak en de stokken staan aangeplant van noord naar zuid. Het andere bodemtype is meestal op een zachte helling, armere gronden maar met een diepere bovenlaag. Beide grondtypes bezitten een hoge pH-waarde, tussen de 8 en 8,5 (basisch).
Het klimaat in Rioja is een zacht klimaat, met zowel continentale als mediterrane invloeden. Er wordt geen bevloeing gebruikt in de wijngaarden; de regenval is meestal beperkt maar goed verdeeld over het jaar.

Vinificatie

De controle over de rijpheid van de druiven gebeurt niet analytisch doch proefondervindelijk. Het team oenologen proeft dagelijks de druivenpitten en wacht tot de druiven een perfecte fenolische rijpheid bekomen. Voor Cirsión gaat men die trossen uitzoeken waar bij manier van spreken de polymerisatie reeds begonnen is in de druif zelf.
De hele oogst gebeurt manueel en alles komt binnen via de selectietafel. De maceratie en gisting gebeurt in grote eikenhouten foeders; elke wijngaard wordt apart gevinifieerd. Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt.
De malolactische gisting gebeurt volledig op eiken vaten. Alle eikenhouten vaten zijn van Franse eik, waarvan de helft nieuw. De wijnen liggen reeds één jaar op eik vanaf het moment waarop men via proeven van de vatstalen zal bepalen welke vaten voor welke wijn bestemd zijn (Roda of Roda I). Het is dan dat de definitieve coupages kunnen gemaakt worden.
Sela krijgt een élevage van 12 maanden. Roda en Roda I, afhankelijk van de millésime tussen 14 à 18 maanden. Cirsión is een buitenbeentje met een élevage van slechts 8 maanden.
Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Rioja
Wijnhuis Roda
Druif Tempranillo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2035
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
Smaakprofiel Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Roda Cirsion
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

25.06.2020

2019 Château Camparnaud Prestige Rosé

"Rosè is niet echt mijn wijn. Ik noemde de wijn altijd een modieuze verg..." Peter

Bekijk product recensie