Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2016 Rafael Palacios As Sortes

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2016 Rafael Palacios As Sortes

€ 41,95
beperkte voorraad
3 op voorraad
+10 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Rafael Palacios
Jaar: 2016
Drinken: 2018-2026
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Droog vol en rond
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 94

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Rafael Palacios, broer van beroemd wijnmaker Alvaro Palacios uit Priorat, begon in 2004 met het maken van wijn in Valdeorras. Hij kocht oude wijngaarden met godello druiven van lokale boeren. Alle 22,5 hectare van het bedrijf zijn met deze druif aangeplant, verdeelt over 26 wijngaarden. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 7 tot 91 jaar oud. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.
 
De naam van de wijn As Sortes is Galicisch voor de ‘erfloten’. Het Galicisch erfrechtelijk systeem zit immers zo in elkaar dat elk kind een gelijk deel van een stuk grond krijgt, op die manier worden de wijngaarden natuurlijk ongelooflijk versnipperd en krijgt iedereen een ‘sorte’ of erflot. Het gebeurt vaak dat een wijngaard van 1 ha verdeeld is 10 verschillende erfloten of ‘sortes’. Het meervoud As Sortes zijn dus vele erfloten samen in één wijn.
 
Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m. 
 
Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen.
Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxygenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s. Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen. De As Sortes wordt vergist in grote houten foeders van 500 liter gedurende een goede maand, waarna de wijn in dezelfde foeders een élevage van 6 maanden krijgt.
 
De As Sortes is fris, schoon en complex en het is heel anders dan andere witte wijnen uit de Valdeorras. In de neus ruiken we tonen van geel fruit, citrus en kruiden geaccentueerd door romige accenten en slechts een vleugje rook. De smaak is medium-bodied met een zeer goede zuurgraad, vol en kruidig maar fris en soepel tegelijkertijd. De afdronk is ietwat ziltig en mineraal en blijft lang in de mond.  Van de As Sortes worden (slechts) maximaal 15.000 flessen geproduceerd en is een absolute aanrader voor degene die een beetje Chardonnay-moe zijn. De wijn heeft een fraai drinkvenster tot zeker 2025+.
94/100 Peñín

Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het Riojastadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van 9 broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn Plácet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage te hebben gelopen in Valdeorras in Galicia, was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003, en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, de Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden, waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat deze te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn 2de wijn, de Louro volgde één jaar later en sedert 2011 is er de basiswijn Bolo.

Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om nog beter te doen. De bouw van de bodega zelf is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ook daarvoor de plannen voldoende gerijpt.


Rafael zelf noemt de Godello de long van zijn wijnen; het is een glycerische cépage, met bijzonder weinig aroma’s. Niettemin is deze druif op grote hoogtes in staat tot ware topprestaties met een fraîcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge tartraatzuren wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. De Treixadura is vergelijkbaar met de Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten.
Intussen heeft Rafa 21 ha in eigendom, waarvan bijna 20 ha Godello en iets meer dan 1 ha Treixadura. Verder controleert hij nog 8 ha Godello. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.

De naam van de wijn As Sortes is Galicisch voor de ‘erfloten’. Het Galicisch erfrechtelijk systeem zit immers zo in elkaar dat elk kind een gelijk deel van een stuk grond krijgt, op die manier worden de wijngaarden natuurlijk ongelooflijk versnipperd en krijgt iedereen een ‘sorte’ of erflot. Het gebeurt vaak dat een wijngaard van 1 ha verdeeld is 10 verschillende erfloten of ‘sortes’. Het meervoud As Sortes zijn dus vele erfloten samen in één wijn. Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m.
Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Vooral de hoogte en oriëntatie bepalen verder de verschillende microklimaatjes.
De meest aromatische druiven door hun noordoriëntatie komen van Sorte Val Verde, Antiga en Chandoiro. De meest frisse door de grote hoogte zijn Sorte dos Santos, a Coalleira, Chao do Couso en O Serro. De meest complexe door hun zuid en zuid-west oriëntatie en grote hoogte zijn Sorte O Soro, Os Caneiros en Falcoeira.

Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen.
Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxigenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s.
Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen.
De As Sortes wordt vergist in grote houten foeders van 500 liter gedurende een goede maand, waarna de wijn in dezelfde foeders een élevage van 6 maanden krijgt. Louro krijgt zijn gisting op foeders van 3000 liter gedurende één maand en een élevage van 5 maanden extra. Bolo wordt gevinifieerd op inox cuves.

Rating: 94
beoordeling 2015 - 2016 is nog niet beoordeeld

Rating
94

Release Price
$46

Drink Date
2017 - 2024

Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2017
Source
232, The Wine Advocate

The 2015 As Sortes blends Godello grapes from several plots in the Bibei Valley at some 680 meters and higher from old vines at least 40 years of age on granitic soils rich in sand. The vines are farmed organically and following the biodynamical calendar. 2015 was a warm, dry and early harvest, with some rains one week after the harvest started, which helped to achieve a good ripeness. After a short skin maceration in the press, the juice was put to ferment in 500-liter French oak barrels with indigenous yeasts. The wine matured on the fine lees in those barrels for some six months. The vintages since 2012 have gained in precision, using less new oak and working with a lot more care to look after the barrels, and the wines are a lot more elegant and fresher than they were in their initial vintages. In the past, a warm vintage like 2015 could have resulted in a warmer and oakier wine, but tasting it now it feels like a cool year! There are floral aromas, and it has power and elegance, balance and freshness, with all that is needed to develop in bottle for a long time. I tasted it next to the 2014, and there are just minor, minor differences; 2015 is slightly more powerful, but the quality level is very similar. This is a superb year for As Sortes. Bravo! 20,800 bottles were filled in July 2016.

Wijnsoort: Wit
Druif: Godello
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Valdeorras
Wijnhuis: Rafael Palacios
Website URL:
Jaar: 2016
Drinken: 2018-2026
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Droog vol en rond
Serveertemperatuur: 10-12
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Aperitief, Diner, Lunch
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Volgens etiket biologisch geteeld zonder sulfiet wat ik erg bijzonder vind want het is een prima wijntje (normaal ben ik niet dol op sulfietvrije wijn..) ruikt prima naar blauwe bessen en braam. Het palet bestaat uit pruim, stevig hout en ander zwart. Medium afdronk.

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen