2016 Podere le Ripi Rosso di Montalcino Sogni e Follia

28,95 23,93
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Rosso di Montalcino
Wijnhuis Podere le Ripi
Jaar 2016
Druif Sangiovese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2020 - 2028
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Liefde en respect voor de natuur en zijn wijngaarden kenmerken eigenaar Francesco Illy. Als lid van de beroemde Illy familie, die bekend staat om haar hoge kwaliteit koffie en espresso, is het voor Francesco dan ook niet meer dan vanzelfsprekend om te streven naar excellentie. Dit proef je terug in de mooie biodynamische wijnen die hij produceert op zijn 54 hectare grote landgoed in Toscane.

De unieke wijnen van Podere Le Ripi is bereikt door tegen de verwachting van experts in, bijzonder succesvol is gebleken. Door de wijnstokken veel dichter bij elkaar te planten dan gebruikelijk, worden de wortels gedwongen om diep de grond in te gaan en daarmee de verschillende mineralen uit de diverse geologische lagen te absorberen. Tezamen met de grote waarde die Podere Le Ripi hecht aan een natuurlijke bodem met bloemen en andere organismen zonder toevoeging van chemicaliën, ontstaat een bijzonder terroir met herkenbare aroma's en structuur. De wijnen van Podere Le Ripi rusten 36 maanden of langer op eikenhouten vaten. Daarna krijgen ze een rijping van 1 tot 3 jaar op fles in de kelder voordat ze verkocht worden. De wijnen vallen op door bijzondere finesse, fruit, harmonie en voldoende kracht. 

Francesco Illy maakt de wijnen samen met Sebastian Nasello, oenoloog die sinds 2012 bij Podere Le Ripi werkzaam is. In februari 2016 won Sebastian Nasello de Giulio Gambelli 2016 prijs.

Net als de Brunello Amore e Magia, toont de meer toegankelijke Podere le Ripi 2016 Rosso di Montalcino Sogni e Follia een prachtige donkere robijnrode kleur met paarse accenten. Het boeket is ook erg direct en expressief. In de neus rode kers, framboos en bittere amandel. Het fruit voor deze wijn komt van een landgoed van zes hectare aan de westkant van Montalcino, in het Camigliano of Pian delle Vigne-gebied, met zandige kalksteenbodems en enkele alluviale elementen. Deze Rosso wordt gerijpt in grote eikenhouten vaten en gaat vervolgens enkele maanden in cement voor definitieve integratie. Er werden zo'n 25.000 flessen gemaakt. De wijn werd gebotteld in september 2018 en kwam pas in 2020 op de markt. 

Vineyard for 2016 Podere le Ripi Rosso di Montalcino Sogni e Follia

Podere le Ripi is een biodynamische wijnmakerij in Montalcino met 133 hectare bos, wijngaarden en olijfbomen bewoond door een herder en zijn schapen tot 1998. Onvervuilde grond met een geweldige plantendiversiteit omgeven door adembenemende uitzichten en zuivere lucht. 

Momenteel heeft men 75 hectare aan biodynamische wijngaarden, geworteld tussen bos, olijfbomen, moestuin en fruitbomen en dit alles is verdeeld over twee tegenover elkaar gelegen berghellingen van Montalcino, met bodems die tot verschillende geologische tijdperken behoren. Hier is Podere Le Ripi begonnen met het avontuur in 1998, aan de oostkant van Montalcino: Castelnuovo dell’Abate. In 2016 hebben ze de wijngaarden aan de westkant toegevoegd, vanuit de oase-achtige omgeving van il Galampio.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Rosso di Montalcino
Wijnhuis Podere le Ripi
Druif Sangiovese
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2028
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 92
James Suckling rating 91
Smaakprofiel Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Podere le Ripi Rosso di Montalcino Sogni e Follia
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

06.03.2023

2021 Quinta da Falorca Encruzado Reserva Blanco

"Na 19,20 nu 21 geproefd. Blijft toch een juweel van een wijn. vooral als..." Rolf

Bekijk product recensie