2016 Menuts Bordeaux Rouge AOC

Waardering:
60% of 100
 9,50  7,85
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Emillion
Wijnhuis Clos De Menuts
Jaar 2016
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13.5%)
Drink venster 2019 - 2025
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Menuts Bordeaux

De Menuts Rouge Bordeaux AOC is een blend van de typische Bordeaux druiven zoals bij een Pomerol namelijk 85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. De bodem van de wijngaard is vooral kleiachtige kalksteen. De druiven worden zowel met de hand als met hypermoderne machines geplukt. De druiven worden daarna handmatig geselecteerd en dan worden de goede druifjes ontsteelt en licht gekneusd om de beste tannines te extraheren. Dan ondergaat het druivenmost een traditionele gisting van maar liefst 28 dagen mer regelmatige inweking in temperatuur geregelde vaten. Vervolgens rijpt de Menuts Rouge in dezelfde eiken vaten als  waarin de grote broer de Clos des Menuts mag rijpen en dat voor een periode van 12 maanden en mag zich dus in alle rust ontwikkelen. Kenners weten dat 2015 en 2016 geweldige jaren waren in de Bordeaux dus deze Bordeaux Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) is een wijn met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding. Voor minder van 10 euro al een mooie bordeaux. Prettig, soepel en goed gemaakt met tonen van het verse rode fruit van de Merlot, de kersen en het leder van Cabernet Sauvignon en de zachtheid en tabak van de Cabernet Franc. Door de eiken opvoeding proeven we ook wat vanille tonen en heeft de wijn lichtkorrelige tannines. De wijn is nu prima op dronk en zal dit de komende 3-5 jaar ook zeker blijven. 

Wijnhuis Menuts

Maison Riviere, eigenaar en negotiant sinds 1875 te Saint Emilion, heeft zijn Bordeaux MENUTS gemaakt onder de bereidheid om aan de hoogste eisen te voldoen. De Menuts serie komt van Pierre Rivière, de bekende producent uit St. Emilion van o.a. Clos des Menuts en Château Haut-Piquat.

Menuts Bordeaux bestellen bij Grandcruwijnen

Menuts wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één aan de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!

Vineyard for 2016 Menuts Bordeaux Rouge AOC

De familie Rivière, aanwezig in Saint-Émilion sinds 1875, exploiteert een wijngaard van 25 ha. In de jaren vijftig had Clos des Menuts slechts één hectare. Vandaag strekt het zich uit over 25 hectare in de buurt van de wallen van Saint-Émilion, meestal ten westen van de gemeente. Gelegen in het hart van Saint Emilion, de Clos des Menuts heeft middeleeuwse monolithische kelders met een constante temperatuur van 12 °.

Clos des Menuts wordt vandaag beschouwd als een unieke wijnproducerende instelling. Om de basis van dit succes beter te begrijpen, moeten we teruggaan naar 1538, de datum van het eerste geschreven record van de verkoop van een vat wijn bevestigt door de vereniging van de Frères Mineurs (Fray Menuts in Gascon), religieuzen van de Orde. van St. François d'Assise, ook wel Cordeliers (Cordes Lies). Het is dus al meer dan 470 jaar dat de passie van de aarde en de wijn op deze ongekende plaats is getrouwd. Tegenwoordig behoort het domein tot de familie Rivière, nadat Jean Edmond Andrieu (die het kocht in 1895) het in 1956 schonk aan zijn schoonzoon Pierre Rivière.

Aangezien de Clos des Menuts een integraal deel uitmaakt van de familie, is alles geïmplementeerd om dit prestigieuze gebied in het hart van Saint Emilion te verbeteren en te ontwikkelen. Vandaag strekt de wijngaard zich uit over 25 hectare en combineert alle kwaliteiten van twee perfect aan elkaar grenzende percelen. De eerste, dicht bij de wallen van de middeleeuwse stad, biedt een uitstekende kleikalkstenen bodem. Het tweede grotere perceel, gelegen in het westen, heeft een klei- en zandgrond die zorgt voor een uitstekende afwatering van alle elementen.

De bevoorrechte locatie van de wijngaarden van Clos des Menuts in combinatie met de complexiteit van de bodem en kelders van deze wijngaard dragen in hoge mate bij tot de ontwikkeling van een unieke wijn; De weerspiegeling van de kwaliteit van perfect complementaire terroirs. Alles wordt hier gedaan, zodat de 85% Merlot, samengesteld met 10% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc in staat zijn om de meest kwalitatieve druiven mogelijk te produceren.

Al meer dan 15 jaar wordt de wijnbouw en vinificatie gedaan met respect voor natuur & milieu. Sinds 2015 wordt er zelfs geen gebruik meer gemaakt van chemische kunstmest. Bovendien is het wijnhuis gestart met ecologische bewerking van de bodems. Het wijnhuis staat op het punt zich aan te sluiten bij de HVE (Haute Valeur Environnementale), het officieel erkende instituut op het gebied van milieuprestaties voor wijnbedrijven. Hiermee wil Clos des Menuts zich nog meer inzetten om te werken volgens erkende, ecologisch verantwoorde procedures.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Emillion
Wijnhuis Clos De Menuts
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2025
Alcohol % 13.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel
Drink momenten Borrelen, Met vrienden, Open haard, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Menuts Bordeaux Rouge AOC
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

16.05.2022

2021 Domaines Ott by Ott rose

"Heerlijke Provence rosé met veel rood fruit en wat wat grapefruit en ci..." Ingrid

Bekijk product recensie