2016 Gianfranco Fino Se Primitivo di Manduria

Waardering:
100% of 100
Speciale prijs  37,95  31,36 van  42,95
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Puglia
Appellatie Salento
Wijnhuis Gianfranco Fino
Jaar 2016
Druif Primitivo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (15%)
Drink venster 2019 - 2028
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de nieuwste editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 10.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1. Ook in de juni/juli editie van Winelife worden 2 pagina's besteedt aan de geweldige wijnen van Gianfranco.

De Gianfranco Fino Sé is zoals de Es gemaakt van 100% Primitivo komende van een kleine wijngaard van slechts 5HA groot maar nog bijzonderder is de geforceerde opbrengst van slechts (gemiddeld) 400 gram druiven per plant. De wijngaard en de productie vindt plaats via biologisch-dynamische aanpak. De druiven worden handmatig geplukt en in de wijngaard vindt al een zeer secure selectie plaats. De druiven gaan in kleine kratten en daarna direct in een gekoelde vrachtwagen.

Voor een gedeelte van de druiven kiest Gianfranco ervoor om deze te laten hangen en indrogen op de druiven stok. Dit proces heet appassimento en Gianfranco is de absolute referentie voor goede appassimento wijnen (vol, mooi fruit maar ook nog met frisse zuren). Dit wordt dan geblend met niet ingedroogde druiven.

In de wijnmakeriij bij Gianfranco Fino vindt de 2e selectie plaats waarna de overgebleven zeer licht worden geperst. De fermentatie vindt plaats op een lage temperatuur gedurende 3 weken in RVS en volledig op zijn natuurlijke gisten. Daarna mag de wijn gedurende ca 9 maanden verblijven in Frans eiken waarvan  33% nieuw, 33% tweede gebruik en 33% derde gebruik. Na ongeveer 9 maanden rijping in hout wordt de wijn zonder hulp van klaring/filtering gebotteld en dan krijgt de Sé ook nog zeker 6 maanden flesrijping voordat het wordt vrijgegeven.

De Gianfranco Sé heeft een robijnrode, levendig en heldere kleur. In de neus is de wijn fruitig met framboos, kers en zwarte bes met kruiden (rozemarijn, tijm). Daarnaast ook een beetje leder en chocolade. In de mond is de wijn verrassend fris maar medium tot full-bodied en zeer sappig met een zeer goede evenwichtige zuurgraad. Een prachtig glas om bij te mediteren en gastronomisch geweldige bij een goede rib-eye, konijn of bij een lamsschouder.

 

 

Vineyard for 2016 Gianfranco Fino Se Primitivo di Manduria

In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant. Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Puglia
Appellatie Salento
Wijnhuis Gianfranco Fino
Druif Primitivo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2028
Alcohol % 15
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Nieuwsbrief aanbiedingen
Parker rating 91
Smaakprofiel Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Gianfranco Fino Se Primitivo di Manduria
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

20.01.2021

2016 Quinta Casal das Freiras Touriga Nacional & Cabernet Sauvignon

"Ik heb deze wijn besteld om cadeau te geven. Heel leuk, dat je met een g..." Lot

Bekijk product recensie