2016 Gaja Ca'Marcanda Magari IGT

 51,95  42,93
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Wijnhuis Gaja
Jaar 2016
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot Sangiovese Syrah / Shiraz
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2019 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Magari (50% Merlot en 25% elk Cabernets Sauvignon en Franc) is een donkere en moderne wijn met  fraaie tonen van donker fruit, bramen jam, specerijen en tabak dicht op elkaar geweven. Het mondgevoel is uiterst luxueus met eiken, geroosterde amandelen en ceder in de finale. Zo fraai!!!

De wijngaarden van deze druivenstokken zijn deels gelegen in het steenachtige deel nabij Castegneto Carducci en deels in het wat meer kleiachtige deel van het Bolgheri gebied. Na de pluk vindt de fermentatie van de drie druivensoorten, geheel gescheiden plaats. Na de eerste fermentatie wordt de beldn gemaakt en vindt verdere rijping plaats in enkele malen gebruikte eiken barriques voor een periode van 18 maanden. De verdere verfijning van de wijn geschiedt op de fles in de kelders van het domein voor een periode van 6 maanden.  

Angelo Gaja straalt enthousiasme voor al zijn wijnenmaar hij heeft een bijzondere liefde en passie als het gaat om zijn landgoed in Bolgheri , Ca ' Marcanda . De winery is operationeel sinds het jaar  2000 en is tegenstelling  tot zijn historische kelders in Barbaresco (dat al vele generaties bestaat) meer een utopische visie van wijnbereiding en technologisch hoogstaand. 

Weetje:Vanaf 2015 is het karakter van de Magari veranderd door toenemende mate van cabernet franc in de blend. Door klimaatverandering heeft merlot het moeilijker in warmere gebieden. Cabernet franc geeft frisse, florale neus en vegetale tonen.

 
 
Vineyard for 2016 Gaja Ca'Marcanda Magari IGT

De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.

De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Wijnhuis Gaja
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Syrah / Shiraz
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2030
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Gaja Ca'Marcanda Magari IGT
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

25.06.2020

2019 Château Camparnaud Prestige Rosé

"Rosè is niet echt mijn wijn. Ik noemde de wijn altijd een modieuze verg..." Peter

Bekijk product recensie