2016 Gaja Ca'Marcanda Camarcanda

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Wijnhuis Gaja
Jaar 2016
Druif Sangiovese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Gaja Camaarcanda Bolgheri is vernoemd naar het hele project van Gaja in Castagneto Carducci te Bolgheri. De Camarcanda is een assemblage van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc van de terre chiare of lichte grond met klei, zand, lei en stenen. De percelen liggen op terrassen op een hoogte tussen 70 en 200 meter boven de zeespiegel. Elke druivenvariëteit wordt afzonderlijk gefermenteerd waarna ze voor de malolactische gisting bij elkaar worden gebracht in de verhouding 50% merlot, 40% cabernet sauvignon en 10% cabernet franc. De Gaja Camaarcanda Bolgheri is in zijn jeugd een tannineuze wijn met krachtige aroma’s van rood fruit en kruiden. De smaak is vol en complex, met een lang aanhoudende afdronk. Met het verstrijken van de tijd wordt deze Camarcanda geraffineerder. 

97/100 Parker


De familie Gaja heeft zich midden de 17e eeuw gevestigd in Piemonte. Sedert Giovanni Gaja in 1859 startte met de productie van wijn in Barbaresco hebben al 5 generaties zijn werk verder gezet.

Angelo, de zoon van Giovanni, vertegenwoordigde de tweede generatie. Hij was erg ambitieus en veeleisend. Hij huwde in 1905 met Clotilde Rey en ging al snel op zoek naar nieuwe productiewijzen om zo superieure kwaliteit te bekomen. 

Nadien volgde Giovanni Gaja, de zoon van Clotilde en Angelo. Het was hij die zich ging toespitsen op de productie van Barbaresco. Niet veel later waren zijn wijnen al de referentie van de appellatie. Hij heeft destijds ook het domein uitgebreid met de verschillende grand cru sites Sori Tidlin, Costa Russi, Sori San Lorenzo en Darmagi. Er werd toen ook al veel aandacht geschonken aan de verbetering van de kwaliteit. 

Angelo Gaja (4e generatie) heeft het werk van zijn vader in 1961 opgevolgd en heeft radicaal gekozen om uitsluitend met druiven uit eigen wijngaarden te werken. Angelo heeft enorm veel inspanningen gedaan om Barbaresco in het buitenland bekend te maken. Hij is daar ook in geslaagd. Lucia, zijn echtgenote, alsook hun kinderen, Gaia en Rossana (5e generatie), helpen ook binnen de familieactiviteit. Zij wonen allemaal nog in Barbaresco.
De familie Gaja bezit momenteel 100 hectares wijngaarden waarvan een gedeelte voorzien is voor de productie van de Barbaresco (Barbaresco en Treiso) en een ander gedeelte voor de productie van de Barolo (Serralunga et La Morra).

In 1994 koopt Angelo Gaja zijn eerste eigendom in Toscane, Pieve S. Restituta, in Montalcino.
Het domein verspreidt zich over 27 hectare aan wijngaarden waaruit zijn 3 Brunello’s di Montalcino geproduceerd worden: Rennina, Sugarille et Brunello di Montalcino.

In 1996 kocht hij zijn tweede eigendom in Toscane, Ca’ Marcanda, in Castagneto Carducci (Bolgheri). Het domein is 100 hectares wijngaarden groot. Hoofdzakelijk werden de Merlot en de Cabernet Sauvignon aangeplant maar ook een beetje Carbernet Franc, Syrah en Sangiovese. Ze produceren er sinds 2000 drie wijnen: Promis, Magari et Camarcanda.

De wijnen uit de domeinen Gaja, Pieve S. Restituta en Ca’Marcanda staan onder toezicht van oenoloog Guido Rivella.

Vineyard for 2016 Gaja Ca'Marcanda Camarcanda

De geschiedenis van wijnhuis Gaja begint in 1859, het jaar waarin Giovanni Gaja, een lokale druiventeler te Barbaresco, Piemonte, een wijnbedrijfje onder zn eigen naam opricht. Een generatie later is het Angelo, grootvader van de huidige eigenaar, die het maken van wijn voortzet met dezelfde vastberadenheid als zijn vader. Hij wordt daarin gesteund door Clotilde Rey met wie hij in 1905 in het huwelijk treedt. Ze leren hun telg Giovanni genoemd naar zijn opa dus dat je als wijnmaker geen concessies moet doen; niets mag ten koste gaan van de kwaliteit van de wijn.In 1961 komt Giovannis zoon Angelo in het familiebedrijf werken. Na zijn afstuderen als econoom aan de Universiteit van Turijn en het behalen van het diploma op de School voor Viticultuur & Oenologie te Alba, was de jonge Angelo naar het buitenland vertrokken voor een stage op wijnbedrijven in de Bordeaux, Bourgogne, langs de Rin en in Californië. Vol frisse ideeën was hij nu teruggekeerd naar zijn geboortestreek Piemonte.Als Angelo Gaja in 1970 het bedrijf van zijn ouders overneemt, vraagt hij zn oud klasgenoot en wijnmaker Guido Rivella hem te assisteren. Samen voeren ze een aantal voor de streek zeer revolutionaire veranderingen door. Zo verkleinen ze de opbrengsten per hectare soms met wel de helft van het aantal toegestane liters, ze experimenteren met vinificatiemethoden, de aanplant van nieuwe - zowel rode als witte - druivenrassen en baanbrekende rijpingstechnieken. De resultaten zijn verbluffend en Gaja verovert met zijn prachtige Barbaresco's - het vlaggenschip van het bedrijf - de hele wereld.

De nebbiolodruiven voor de Barbaresco van Gaja waren van oudsher afkomstig van verschillende wijngaarden. Zo deden Angelos vader, grootvader en diens vader dáárvoor dat ook al. Hoewel de jonge Angelo aan deze traditie geen einde zou maken, lanceerde hij een nieuwe lijn Barbaresco's van één enkele wijngaard. Voor deze experimentele single vinyard wijnen ontstond steeds meer belangstelling.Als voorstander van een dynamische, puur op kwaliteit gerichte wijnbouwcultuur, besluit de briljante wijnmaker vanaf 1996 helemaal te breken met het in zijn ogen te conservatieve en beperkende Italiaanse systeem van herkomstbenamingen. Alleen zijn traditionele Barbaresco komt nog als prestigieuze DOCG op de markt. Alle andere rode enkel-wijngaard-wijnen laat hij bewust 'declasseren' tot regionale Langhe Nebbiolo DOC. Het zijn de Sorì San Lorenzo, de Sorì Tildìn en de Costa Russi.Dezelfde naamsverandering onderging ook Gajas Barolo Sperss. Met uitzondering van de Dagromis Barolo DOCG dragen ook Sito Moresco en Conteisa de Langhe DOC vermelding. Op het etiket van zijn witte toppers uit Piemonte, de Rossj-Bass, Alteni di Brassica en Gaia & Rey prijkt eveneens Langhe DOC. Immers, voor Gaja staat niet de afkorting garant voor goede kwaliteit van een wijn maar de naam van de producent.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Wijnhuis Gaja
Druif Sangiovese
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 97
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Gaja Ca'Marcanda Camarcanda
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

19.05.2022

2020 Surrau Branu Vermentino di Gallura Superiore

"Wat een heerlijke wijn is deze Vermentino. De wijn heeft een unieke en v..." Ellen

Bekijk product recensie