2016 Finca Sandoval El Fundamentalista
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Manchuela |
Wijnhuis | Finca Sandoval |
Jaar | 2016 |
Druif | Monastrell Syrah-Shiraz |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2019 - 2024 |
Victor de la Serna blijft innoveren en tovert nu weer iets fraais uit de hoge hoed. Zijn wijnen worden altijd aanbeden door de wijndeskundigen & critici en dat is ook weer gebeurt met deze nieuwe wijn: de El Fundamentalista. Deze wijn maakte Victor al enige jaren maar opbrengst is zo laag dat dit alleen maar onder zijn vrienden werd verhandeld. Van de 2015 is iets meer geproduceerd maar ook maar slechts 1500 flessen en we hebben bij Grandcruwijnen beslag weten te leggen op beperkt aantal flessen van deze fraaie wijn.
De Fundamentalista is een unieke blend van Monastrell en Syrah. Deze Sandoval heeft een fris karakter vooral omdat de druiven worden geteeld op grotere hoogte (duidelijk hoger dan dat normaal gebeurt met Monastrell) op Castillejo de Iniesta op ongeveer 850 meter hoogte. De enige andere (commerciele) vintage geproduceerd van deze wijn was in 2008. In het glas is de El Fundamentalista helder robijnrood met in de neus fraaie tonen van rode bessen en aromatische kruiden. De smaak is licht, elegant en verfrissend met een mooie zuurgraad en een zeer fijne textuur met een smakelijke finish. Een zeer fraaie en schaarse wijn waar bijna niet valt aan te komen.
Finca Sandoval is een klein wijnhuis gelegen in Ledaña wat zich bevindt in Cuenca (Zuidoost Spanje). Het wijnhuis is ontstaan in 1998 toen Victor de la Serna, een ervaren journalist, en oenoloog Rafael Orozco samen besloten om op deze bijzonder mooie locatie wijn te gaan produceren. Zij begonnen met Syrah en Touriga Nacional druiven in nieuwe wijngaarden. Toen dat begon te lopen namen ze oudere wijngaarden over en begonnen ze hier de beste lokale rode druiven te groeien (bobal, monastrell, garnacha tinta, garnacha tintorera, moravia agria). Op het moment bezitten zij 26 ha in Ledaña en in Manchuela. De wijngaarden, die als organisch zijn gecertificeerd, liggen op een redelijke hoogte (rond de 1km) en groeien op kalksteen, de oudste wijnstokken zijn uit 1939, 1942 en 1960.
De druiven worden handmatig geoogst als het hout optimaal rijp is (bruin gekleurde stelen en naar noten smakende pitten). Licht gekneusd en ontsteeld en een lange, koude inweking voordat de gisting start inclusief pigeage (het breken van de druivenkoek). Tijdens de gisting gaat de wijn over in eikenhouten vaten voor het vervolg en de appelmalkzurengisting met het oproeren van de fijne gistsporen. Het vinificatieproces neemt 18 tot 20 dagen in beslag. Een derde nieuw hout: Vogezen en Allier en wat nieuwe vaten van de Franse Tonnelier Demptos, maar van Amerikaans eiken gemaakt.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Manchuela |
Wijnhuis | Finca Sandoval |
Druif | Monastrell, Syrah-Shiraz |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2024 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Romantisch |
Login and Registration Form