2016 Dominus Othello Napa Valley

Wijnsoort Rood
Land USA
Regio Californie
Appellatie Napa Valley
Wijnhuis Dominus Estate
Jaar 2016
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Petit Verdot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2021 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Als je de naam Christian Moueix in de wijnwereld hoort, denk je meteen aan een legende. De fameuze wijnen van Chateau Petrus in Bordeaux en zijn referentiepunt Cabernet in Napa op Dominus Estate zijn iconisch, schier onbetaalbaar en deze magische aanraking zet zijn werk voort op het beroemde landgoed Napanook

Het was in de beroemde Napanook-wijngaard dat Christian Moueix (u weet wel de icoon van Chateau Petrus) in 1983 Dominus Estate oprichtte. Een historische plek, het was de bron van fruit voor enkele van de beste Napa Valley-wijnen in de jaren 1940 en 1950. Met name de geschiedenis van de wijngaard gaat terug tot het begin van Napa Valley, toen in 1838 George Yount, naar wie de stad Yountville werd genoemd, daar voor het eerst wijnstokken plantte. Tegenwoordig produceert de wijngaard drie wijnen: Dominus, zijn vlaggenschip, Napanook en Othello. De Napanook-wijngaard, een model vanwege zijn duurzame landbouwmethoden. Het irrigeren van de wijnstokken, eerder regel dan uitzondering in Napa Valley, wordt niet toegepast. Dit dwingt de wortels van de druivenstokken om diep in de bodem op zoek te gaan naar water en voedingstoffen. Het is eigenaar Christian Moueix zijn diepe overtuiging dat dit de kwaliteit van de druiven, en uiteindelijk de wijn ten goede komt! In 2021 ontving Dominus Estate zijn CCOF ("California Certified Organic Farmers")-certificering voor biologische landbouwpraktijken.

Othello is een assemblage van grotendeels cabernet sauvignon aangevuld met petit verdot en cabernet franc. De wijngaarden in Napanook worden met de grootste zorg bewerkt om optimaal rijp fruit te oogsten. Er wordt niet geïrrigeerd om de wijnstokken te dwingen om diep in de arme bodems te wortelen, op zoek naar voedsel en vocht. In Californië zijn maar weinig wijngaarden waar niet geïrrigeerd hoeft te worden en dit is dan ook een van de kwaliteiten van Napanook. Na een zachte extractie wordt de wijn opgevoed op barriques (de typische Bordelaise vaten van 228 liter) van Frans eikenhout.

De neus biedt rijp cassisfruit, cederhout en een (subtiele) hint van specerijen. De smaak is zuiver en complex met wederom het zwoele donkere fruit van zwarte bessen, iets cacao, zoethout en fluwelen taninnen. In de afdronk een heerlijke fraîcheur die zorgt voor balans en een immense lengte. Groots! Dominus is een echte bewaarwijn met veel kracht, concentratie en een immense tanninestructuur. Christian had de wens om naast Dominus een wijn te maken die enerzijds de klasse van het terroir van Napanook zou laten zien, maar bovendien een wijn die jonger al plezier zou geven. In 2012 werd door het team van Dominus dan ook het eerste oogstjaar van Othello gepresenteerd. Direct met groot succes. De wijnen van Othello, hoewel in hun jeugd al lekker, hebben een uitstekend bewaarpotentieel, waar ze winnen aan complexiteit en diepgang, tot zeker tien jaar na het oogstjaar.

WEETJE: De Dominus Proprietary Red Wine is in 2021 verkozen door Wine Spectator als allerbeste wijn ter wereld. De 2016 jaargang van deze wijn (dus gelijke vintage als deze Napanook en de Othello) heeft de maximale score van 100/100 punten gekregen van Robert Parker.

OVER DOMINUS ESTATE

Dominus Estate, van de beroemde wijnmaker en CEO Christian Moueix (ook onder andere eigenaar van Pétrus, Trotanoy, La Fleur-Petrus, Hosanna), maakt deel uit van de Historical Landmark Napanook en wordt algemeen gezien als een van de oudste wijngaarden (1836) van Napa Valley, Californië.

Het domein werd in 1946 gekocht door de legendarische wijnmaker en visionair John Daniels, en ging in 1970 over op zijn dochters. Deze gingen in 1982 een partnerschap aan met Christian Moueix, waarop Dominus Estate ontstond. Moueix kocht in 1995 alle aandelen en is zodoende nu de enige eigenaar. De eerste Dominus-wijn verscheen in 1983 en kreeg dankzij de invloed van Moueix meteen internationale belangstelling.

Dominus Estate produceert nog een tweede wijn, Napanook, voor het eerst op de markt gebracht in 1996, en een derde genaamd “Othello”, een instapwijn. Het domein beslaat 44 ha, verdeeld in 14 percelen met voornamelijk cabernet sauvignon (87%). Er staat echter ook wat petit verdot en cabernet franc. De merlot-druif wordt sinds 2002 niet meer gebruikt voor de “Grand Vin”, maar komt af en toe nog wel voor in de Napanook-wijnen.

De wijnmakerij, die werd gebouwd in 1996, is gemaakt van met metaaldraad bijeengehouden stenen en vertegenwoordigt het terroir van de wijngaard. De bouwstijl is volledig in harmonie met het landschap en beschermt tegen de hitte overdag en de kou van de nacht.

WINES CRAFTED FOR THE AGES: “EVERY GOOD CRAFTSMAN CONDUCTS A DIALOGUE BETWEEN CONCRETE PRACTICES AND THINKING.” RICHARD SENNETT

othello napanook wijngaard

 

Vineyard for 2016 Dominus Othello Napa Valley

Dominus Estate, van de beroemde wijnmaker en CEO Christian Moueix (ook onder andere eigenaar van Pétrus, Trotanoy, La Fleur-Petrus, Hosanna), maakt deel uit van de Historical Landmark Napanook en wordt algemeen gezien als een van de oudste wijngaarden (1836) van Napa Valley, Californië. Het domein werd in 1946 gekocht door de legendarische wijnmaker en visionair John Daniels, en ging in 1970 over op zijn dochters.

Deze gingen in 1982 een partnerschap aan met Christian Moueix, waarop Dominus Estate ontstond. Moueix kocht in 1995 alle aandelen en is zodoende nu de enige eigenaar. De eerste Dominus-wijn verscheen in 1983 en kreeg dankzij de invloed van Moueix meteen internationale belangstelling.

Dominus Estate produceert nog een tweede wijn, Napanook, voor het eerst op de markt gebracht in 1996, en een derde genaamd “Othello”, een instapwijn. Het domein beslaat 44 ha, verdeeld in 14 percelen met voornamelijk cabernet sauvignon (87%). Er staat echter ook wat petit verdot en cabernet franc. De merlot-druif wordt sinds 2002 niet meer gebruikt voor de “Grand Vin”, maar komt af en toe nog wel voor in de Napanook-wijnen. De wijnmakerij, die werd gebouwd in 1996, is gemaakt van met metaaldraad bijeengehouden stenen en vertegenwoordigt het terroir van de wijngaard. De bouwstijl is volledig in harmonie met het landschap en beschermt tegen de hitte overdag en de kou van de nacht.

De oorsprong van de wijngaard van het in Napa Valley gelegen cultwijngoed Dominus Estate gaat terug tot 1836, toen deze de Napanook Vineyard genoemd werd. Hiermee kan hij tot een van de oudste wijngaarden van Californië, en dus ook van de Verenigde Staten, gerekend worden. Napanook werd later onderdeel van het wijngoed Inglenook, dat op zijn beurt in 1946 eigendom werd van de Californische wijnpionier John Daniel. Na zijn overlijden erfden zijn dochters Robin Lail en Marcia Smith in 1982 de 44 hectare grote Napanook-wijngaard en vroegen ze aan oenoloog Christian Moueix om met hen een samenwerkingsverband aan te gaan. Christian Moueix was toentertijd als directeur en wijnmaker verantwoordelijk voor top-Bordeaux-wijngoederen als Petrus, Château Trotanoy en Château La Fleur-Pétrus. Met de eerste jaargang 1983 van dit nieuwe Californische
wijngoed koos Christian Moueix voor de naam Dominus Estate. Dat Christian Moueix zijn hart verpand heeft aan Dominus Estate, waar hij sinds 1995 de enige eigenaar van is, blijkt uit zijn totale toewijding en inzet om het ultieme resultaat te bereiken. Dominus is met het gebruik van druivenrassen als cabernet sauvignon, petit verdot en cabernet franc een wijn met duidelijke Bordeaux-aristocrat

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land USA
Regio Californie
Appellatie Napa Valley
Wijnhuis Dominus Estate
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2032
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Dominus Othello Napa Valley
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

08.02.2023

2021 Juan Gil Blanco

"Dit is niet wat je verwacht - de wijn nis droger dan ik had verwacht. In..." Antoinet

Bekijk product recensie