2016 Dominio Dostares Estay Prieto Picudo
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Bierzo (Appellatie) |
Wijnhuis | Dominio De Tares |
Jaar | 2016 |
Druif | Prieto Picudo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2019 - 2025 |
Dominio Dostares heeft in de fraaie Bierzo zeer oude wijngaarden. De nieuwste technologie, lange historie en tomeloze passie zijn de bouwstenen van Dominio de Tares (nb - Dostares is onderdeel van Dominio de Tares) De wijngaarden, waarvan een gedeelte ouder is dan 100 jaar, liggen in de hoog aangeschreven wijnbouwregio El Bierzo die wordt beschouwd al de Bourgogne van Spanje. Elk areaal van de wijngaard heeft een separate vinificatie om de optimale expressie van de druif te bewerkstelligen. Het estate waarvan de naam een knipoog is naar Dominio de Tares, maakt zeer aromatische wijnen met een fijne zuurgraad die veel diepgang hebben. Dat hun naam gevestigd is, blijkt uit de wereldwijde erkenning door gerenommeerde wijnjournalisten.
De Mencia, Godello en Prieto Picudo zijn de authentieke druiven en hier worden geweldige wijnen van gemaakt. Advies is zeker om eens een Preito of Mencia te drinken ipv een pinot noir of ipv de stoffige Chardonnay eens een fraaie Godello te drinken. Prijs/kwaliteit in beiden gevallen is stukken beter. De bodem bestaat uit een zanderige leemgrond met kiezel en bevindt zich op een plateau 810 meter boven het zeeniveau.
De Estay van Dominio Dostares is een 100% Prieto Picudo. De druiven worden met de hand geplukt met 1e selectie in de wijngaard en de 2e in het wijnbedrijf op de selectie-tafel. Alleen het mooie fruit wordt geselecteerd en het overige wordt verkocht. Na de selectie vind er macération pelliculaire van 24 uur plaats op een temperatuur van 12°C. De alcoholisch gisting duurt 25 dagen op een temperatuur van 25°C en men maakt gebruik van malolactische gisting. Het opvoeden van de wijn gebeurt in barriques van 225 liter gemaakt van Frans, Hongaars en Amerikaans eikenhout gedurende 6 maanden. Vervolgens wordt de wijn gebotteld.
In het glas is de Estay diep donker granaatrood. In de neus ruiken we mooie en frisse tonen van van rijp rood fruit, een beetje leer, kruidnagel tonen van fijn eik (brioche, cederhout). De smaak is rond, fris en perfect in balans met vriendelijke tannines. De afdronk van de Estay is elegant. De Estay is een prima wijn om gewoon lekker van te genieten. De wijn heeft een mooie zuurgraad dus verveelt niet en is ook niet overdadig in het alcohol. Gastronomisch zeker een aanbeveling bij gegrild vlees.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Bierzo (Appellatie) |
Wijnhuis | Dominio De Tares |
Druif | Prieto Picudo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Laatste flessen |
James Suckling rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Login and Registration Form