Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2016 Dominio Do Bibei Lapola

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

  • Dominio Do Bibei Lapola

2016 Dominio Do Bibei Lapola

€ 24,50
op voorraad
8 op voorraad
+6 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

THT:
# flessen in doos: 6
Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Dominio Do Bibei
Jaar: 2016
Drinken: 2019-2024
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 92

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De Lapola combineert Godello met Albarino en Doña Blanca (10%). Maar niet de druif domineert in de smaak maar wel de mineraliteit van de schitterende leisteenterroirs in Ribeira Sacra. De gisting en veroudering gebeurt op eiken vaten maar het zijn grotere vaten (600 en 1200 liter) en slechts 20% nieuwe. Ook het hout blijft dus ondergeschikt aan de minerale expressie en verweeft zich moeiteloos in de mooie textuur die perfect het midden houdt tussen zachtheid, strakheid en frisheid. In een blinddegustatie zal deze wijn (12.5 % vol.) ongetwijfeld honderden kilometers noordelijker geplaatst worden. Weinig typisch Spaans dan ? Typisch Galicië ? In sommige onbekende regio's zoals Ribeira Sacra wordt de typiciteit nog afgetast of misschien zelfs heruitgevonden. Maar als deze beklijvende witte wijn een maatstaf mag zijn voor Ribeira Sacra gaat het gebied ongetwijfeld nog gouden dagen tegemoet.

De Lapola wordt gemaakt van grotendeels Godello. De oogst is geheel handmatig. Strenge selectie. In de geur: bloemen, sinaasappel en groene appel. De smaak is licht kruidig geconcentreerd en vibrerend levendig. De wijn heeft lucht nodig in het glas, heeft een mooie mineraliteit en is als fluweel.De regio Ribeira Sacra is gelegen in het binnenland van Galicië in het noordwesten van Spanje. De terrassen zijn aangelegd door de Romeinen. De steile wijngaarden lopen direct af naar de rivier de Sil, die voor koeling zorgt. De bodem is hier van steen met maar weinig bouwgrond. De meest aangeplante druivensoort is de Mencía. Dominio do Bibei ligt in de DO Quiroga-Bibei, een subzone van de DO Ribeira Sacra. Zoals het gehele gebied treft men ook hier een spectaculair berglandschap met steile wanden die de rivier volgen. De DO Quiroga-Bibei is echter nog droger en ruwer dan de andere subzones. Javier Dominguez heeft besloten om juist hier de ooit grootse wijngaarden in ere te herstellen. Het domein meet 125 hectare waarvan op dit moment 45 beplant is. De oude terrassen worden hersteld en zullen dan ook beplant worden. Javier werkt vanuit soberheid en respect voor de geschiedenis van het land. Hij heeft de bekende wijn consultants Sarah Perez en René Barbier ingeschakeld om samen de beste manier te vinden om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen had. Hij werkt niet met roestvrijstalen tanks maar met houten en cementen kuipen, met het oog op het herontdekken van wat er al was. Wijnmaakster Laura Lorenzo heeft gelijke ideeën. Zo volgt zij veel van de opvattingen van de biodynamische wijnbouw om de puurst mogelijke expressie te krijgen van het terroir.

Wijngaard
400-750 meter hoogte, wijnstokken van 4-100 jaar oud, leisteenbodem, gemiddeld 4500 stokken per hectare, rendement 40 hl/ha

Kelder
zachte persing met pneumatische pers, voorklaring aan 2°C gedurende 48 uur, gisting aan 13-17°C op eiken vaten, geen malolactaatgisting, veroudering op vaten van 600 en 1200 liter (20% nieuwe eik)met de fijne droesem, niet gefilterd

De Lapola is een beschaafde creatie, fris en mondvullend tegelijk, met zowel wit en citrusfruit als beheerste, kruidige hout-, rooster- en vanilletonen. Aan tafel kan hij probleemloos geschonken worden in plaats van een blanke Bourgogne. 

 

Je kunt gerust de vlakke wijngaarden van Ch. Pétrus voorbij rijden zonder ooit maar een moment het gevoel te krijgen dat het om een bijzondere terroir gaat : het geheim zit verscholen in de bodem. Terwijl één adembenemende blik op de steile hellingen van de Moezel (zeker de Terrassenmosel), de Douro vallei, de Priorat of Côte Rôtie volstaat om ons wijnhart sneller te doen kloppen. Wat bezielt een mens om wijnstokken te planten op zulke onmogelijke plekken ? Het benadert de obsessie van een alchimist die uit de stenen vloeibaar goud wil puren. Het spreekwoordelijke geduld van de monniken was nodig om de terrassen in die heuvels te kerven en zo 'kathedralen van wijngaarden' te bouwen zoals ze wel eens genoemd worden. De spirituele dimensie van een terroir die het aardse wil overstijgen wordt zelden zo tastbaar als in de 'Ribeira Sacra' : het sacrale zit al in de naam vervat. Deze afgelegen, onherbergzame regio in het koele Galicië was een perfectie locatie voor kloosterlingen en kluizenaars die de wereld wilden ontvluchten. Op een karige voedingsbodem van leisteen en graniet werden druiven geplant zoals Mencia, Brancellao, Merenzao,Souson,Caino Tinto,Mouraton, Garnacha Tintorera (Alicante) en ook witte druiven als Godello, Treixadura,Albarino, Loureira, Dona Blanca en Torrontés. Minstens twee van deze druiven bezitten de inherente klasse om uit te groeien tot absolute toppers : Mencia in rood en Godello in wit. Godello kennen we nu vooral van de Valdeorras regio en de allerbeste komen waarschijnlijk van de 'Vale do Bibei' subregio die naast de 'Quiroga-Bibei' zone van de Ribeira Sacra ligt. De Mencia druif vinden we veel in de Bierzo regio waar met oude wijnstokken prachtige wijnen worden gemaakt. Maar zowat alle 'insiders' zijn het er roerend over eens dat de magische combinatie van de nobele Mencia druif en de dramatische terroirs van de Ribeira Sacra voor vuurwerk zorgt. Dominio do Bibei (www.dominiodobibei.com) is een recent project van de lokale Dominguez familie met als consultants het 'Priorat' koppel Sara Perez (Mas Martinet) en René Barbier Jr (Clos Mogador). Ze kochten oude wijngaarden aan en planten ook nieuwe. In totaal maken ze vier wijnen : de gelimiteerde topcuvées Lacima (Mencia) en Lapena (Godello) en dan de witte Lapola (60% Godello met Treixadura, Dona Blanca en Torrontes) en de rode Lalama (85% Mencia met Garnacha Tintoreira, Brancellao en Mouraton). Alle druiven worden met de hand geplukt (geen verdienste maar gewoon een noodzaak op deze terroirs !), zo zacht mogelijk behandeld en druif per druif geselecteerd. De druiven gaan dan in rechtopstaande 500 liter vaten voor de 'macération' met af en toe een zachte manuele 'pigeage'.. De extractie gebeurt zo behoedzaam mogelijk om uiterst verfijnde tannines te verkrijgen. De Lalama gaat dan op 'foudres' en gebruikte Franse eiken vaten van 300 liter gedurende 21 maand. Bij Domino do Bibei neemt men nog de tijd om de wijn zich te laten ontplooien en pas na 18 maand op fles wordt de wijn op de markt gebracht. Al die informatie kan ons eigenlijk moeilijk voorbereiden op de uiteindelijke schok bij het proeven van de wijn. Is dit Spaans ? Vergeet absoluut Rioja, Ribera del Duero of Priorat. Denk zeker aan Bourgogne. Misschien wel aan Chinon van de beste soort (hoewel de vermeende link tussen Mencia en Cabernet Franc onjuist blijkt te zijn). Misschien ook aan de mineraliteit van Côte Rôtie. Niets kan echter heel precies die bijzondere mix van krokant fruit, zinderende mineraliteit,opwekkende zuren en speelse lichtvoetigheid (12,5 % alcohol) benaderen. Dit is uniek, simpelweg onvergelijkbaar, hoogst origineel : dit is Ribeira Sacra !

Het domein meet 125 ha waarvan op dit moment 45 ha beplant is. De oude terrassen worden hersteld en zullen dan ook beplant worden. Javier werkt vanuit soberheid en respect voor de geschiedenis van het land. Hij heeft de bekende wijn consultants Sarah Perez en René Barbier ingeschakeld om samen· de beste manier te vinden om het resultaat te bereiken dat hij voor ogen had. Hij werkt niet met roestvrijstalen tanks maar met houten en cementen kuipen, met het oog op het herontdekken van wat er al was. Wijnmaakster Laura Lorenzo heeft gelijke ideeën. Zo volgt zij veel van de opvattingen van de biodynamische wijnbouw om de puurst mogelijke expressie te krijgen van het terroir.
Op de terrassen staan oude wijnstokken Mencía, Garnacha, Brancellao en Mouratón. De nieuwe wijngaarden worden beplant met spruiten van deze oude stokken. Naast de rode variëteiten zijn in wit· Godello, Doña Blanca en Albariño aangeplant. De wijngaarden zijn allemaal zeer verschillend vanwege hun ligging en bodemsoort, leisteen, graniet met hier en daar klei.

vis in saus, schaaldieren (mosselen), heerlijk aperitief, wit vlees (kip, kalf). De Lapola is een beschaafde creatie, fris en mondvullend tegelijk, met zowel wit en citrusfruit als beheerste, kruidige hout-, rooster- en vanilletonen. Aan tafel kan hij probleemloos geschonken worden in plaats van een blanke Bourgogne.
Rating: 92


Rating
92

Release Price
$33

Drink Date
2019 - 2022

Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
28th Feb 2019
Source
Issue 241 End of February 2019, The Wine Advocate

The young white 2016 Lapola has varietal Godello aromas despite containing some 20% Albariño and 5% Doña Blanca. It comes from various vineyards and has the complexity of a blend of different vine ages, altitudes, soils and grapes; it was fermented with indigenous yeasts and matured in 600-liter oak barrels and egg-shaped concrete vats and then was bottled without malolactic. It has a spicy and smoky twist, but that is well in the background, while the foreground has white flowers, fruit and some herbs. The palate reflects the spice and the bittersweet flavors more. 13,372 bottles produced. It was bottled in April 2018.

Dominio do Bibei releases its wines later than the majority of wineries in Ribeira Sacra. The top-of-the-range bottlings have a lot less oak than they did in the past. They are now focusing on organic viticulture and recovering old abandoned vineyards. They now work 30 hectares of vineyards between seven and 100 years of age and produce 100,000 to 120,000 bottles per vintage. They are one of the pioneers in Ribeira Sacra.

Wijnsoort: Wit
Druif: Albarino, Doña Blanca, Godello
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Ribeira Sacra
Wijnhuis: Dominio Do Bibei
Website URL:
Jaar: 2016
Drinken: 2019-2024
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 10-12
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Aperitief, Borrel, Lunch
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Als fan vd Poggio ook de Altro gedronken. Dit is een op-en-top Tuscan. Vol, weelderig. Mooi gelaagd. Aan de prijs maar eigenlijk ook weer niet als we dit vergelijk momenteel met de prijzen voor italiaanse topwijnen

- Robert
Bekijk meer recensies