2016 Domaines Paul Mas Astélia Clos Astélia
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Languedoc-Rousillon |
Wijnhuis | Domaine Astruc |
Jaar | 2016 |
Druif | Carignan |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2019 - 2028 |
Domaines Paul Mas is opgericht in 1892. De huidige eigenaar is Jean-Claude Mas en deze is zonder twijfel de pionier op het gebied van de wederopbloei van de Languedoc als regio voor kwaliteitswijnen. Jean-Claude typeert zijn wijnen als ‘Le Luxe Rural’, landelijke luxe. Met internationale druivenrassen heeft hij de Languedoc ‘nieuwe wereld’-allure gegeven. En met zijn modieuze wijnen van lokale druiven, heeft hij het lokale karakter van de Languedoc weer hip gemaakt onder wijnliefhebbers. Hubrecht Duijker noemt Jean-Claude Mas met recht een ‘wine wizard’ en bij Grandcruwijnen voeren wij als enige in Nederland ook de high end Grandcru's van Paul Mas.
De Astélia 'Clos Astelia is een blend van de druiven: Cabernet Sauvignon, Syrah komende afkomstig uit een single vineyard, met een bodem van gravel en klei. De stokken zijn 25-30 jaar oud. De druiven worden eerst ontsteeld en daarna apart gevinifieerd. De gisting gebeurt op een gecontroleerde temperatuur van 24-28 graden en wordt gevolgd door een schilinweking van 25 dagen. 30% van de wijn rijpt in Amerikaans eikenhout en 70% in Frans eikenhout, zowel nieuw als gebruikt.
In het glas is de Clos Astelia van Domaines Paul Mas intens robijnrood. In de neus frisse tonen van rijpe, zwarte bessen, specerijen en vanille. In de mond is de wijn full-bodied, fijne tannines, rijpe bramen en zwarte bessen, specerijen en chocolade. Al met al is dit een zeer uitnodigende elegante maar ook complexe wijn. Bij iedere snif en slok bespeur je wel nieuwe geuren en smaken. De Clos Astelia is heerlijk bij gegrild vlees of geroosterde eendenborst.
De Clos Astellia is een van de Cru-wijnen komende uit de top-reeks van Domaines Paul Mas en ook dan blinken deze wijnen uit in een geweldige prijs/kwaliteit. Naast de inhoud is ook de fles een sieraad op tafel. De wijngaard, het huis, de kelder, de fles, en de dochters Astrid, Elisa, Apolline en Estelle vormen de naam ASTELIA.
Jean Astruc, koetsier te Limoux, heeft een droom: een eigen wijndomein. De droom wordt werkelijkheid in 1862, met het verwerven van 12 hectare wijngaard in Malras. Zijn zoon Jean Astruc heeft hetzelfde ideaal en blijft ondanks de crisis en zijn vertrek naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, land verwerven. In de jaren vijftig erft diens zoon Pierre het Domaine Astruc. Het omvat dan meer dan 30 hectare wijngaard en de middelen om het te exploiteren. In 1977, na zijn studie te hebben afgerond, komt de zoon van Pierre, Jacques Astruc, terug naar Malras om samen met zijn vader verder te bouwen aan het Domaine Astruc.
Eigenschappen:
Het Domaine Astruc is sinds die tijd blijven groeien en is uitgegeroeid tot een moderne winery, die de druiven perst van ruim 400 hectare wijngaard, geoogst door zo'n honderd boeren. De jaarproductie bedraagt 21.000 hectoliter. In 2003 komt Jean-Claude Mas in beeld: eigenaar en wijnmaker van Les Domaines Paul Mas, een succesvol en onafhankelijk familiebedrijf in Pezenas, eveneens in de Languedoc. Hij werkte al lange tijd samen met Astruc – de voornaamste bron van hun Vin de Pays-wijnen – en besloot het Domaine te kopen. De d'A reeks is de eerste vrucht van deze aankoop.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Languedoc-Rousillon |
Wijnhuis | Domaine Astruc |
Druif | Carignan |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form