2016 Jean Claude Mas Astélia 'AAA' Cru Pézenas
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Languedoc-Rousillon |
Appellatie | Pezenas |
Wijnhuis | Domaine Astruc |
Jaar | 2016 |
Druif | Carignan |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2019 - 2028 |
Domaines Paul Mas is opgericht in 1892. De huidige eigenaar is Jean-Claude Mas en deze is zonder twijfel de pionier op het gebied van de wederopbloei van de Languedoc als regio voor kwaliteitswijnen. Jean-Claude typeert zijn wijnen als ‘Le Luxe Rural’, landelijke luxe. Met internationale druivenrassen heeft hij de Languedoc ‘nieuwe wereld’-allure gegeven. En met zijn modieuze wijnen van lokale druiven, heeft hij het lokale karakter van de Languedoc weer hip gemaakt onder wijnliefhebbers. Hubrecht Duijker noemt Jean-Claude Mas met recht een ‘wine wizard’ en bij Grandcruwijnen voeren wij als enige in Nederland ook de high end Grandcru's van Paul Mas.
De Astélia 'AAA' Cru Pézenas is een blend van de druiven: Carignan, Grenache, Mourvèdre, Syrah komende van van geselecteerde wijngaarden rondom Pézenas, Languedoc. De bodem bestaat uit zandsteen, klei en kiezels. Het klimaat is er mediterraan. De leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 28 en 38 jaar.
De druiven worden apart gevinifieerd. De gisting duurt 5 tot 10 dagen en wordt opgevolgd door schilweking van 2 tot 5 weken. In november worden er drie blends gemaakt, die vervolgens verder rijpen op hout voor 10 maanden (70% Frans, 30% Amerikaans, een derde nieuw). Na deze rijping wordt de definitieve blend gemaakt.
In het glas is de Astellia diep robijnrood met zwarte tonen. In de neus vers donker fruit zoals braam en zwarte bes maar ook tonen van olijventapenade en tonen van hout. In de mond is de wijn full-bodied met duidelijk aanwezige, maar zachte tannines. Veel rode bes in de smaak en wat tonen van zoethout. Dit is een stevige wijn welke een genot is om te drinken bij een 'Tournedos Rossini' en filet mignon met truffels en honing.
De Astellia is een van de Cru-wijnen komende uit de top-reeks van Domaines Paul Mas en ook dan blinken deze wijnen uit in een geweldige prijs/kwaliteit want het wordt moeilijk zoeken om deze kwaliteit te vinden voor een wijn ruim onder de 20 euro. Naast de inhoud is ook de fles een sierraad op tafel.
Jean Astruc, koetsier te Limoux, heeft een droom: een eigen wijndomein. De droom wordt werkelijkheid in 1862, met het verwerven van 12 hectare wijngaard in Malras. Zijn zoon Jean Astruc heeft hetzelfde ideaal en blijft ondanks de crisis en zijn vertrek naar de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, land verwerven. In de jaren vijftig erft diens zoon Pierre het Domaine Astruc. Het omvat dan meer dan 30 hectare wijngaard en de middelen om het te exploiteren. In 1977, na zijn studie te hebben afgerond, komt de zoon van Pierre, Jacques Astruc, terug naar Malras om samen met zijn vader verder te bouwen aan het Domaine Astruc.
Eigenschappen:
Het Domaine Astruc is sinds die tijd blijven groeien en is uitgegeroeid tot een moderne winery, die de druiven perst van ruim 400 hectare wijngaard, geoogst door zo'n honderd boeren. De jaarproductie bedraagt 21.000 hectoliter. In 2003 komt Jean-Claude Mas in beeld: eigenaar en wijnmaker van Les Domaines Paul Mas, een succesvol en onafhankelijk familiebedrijf in Pezenas, eveneens in de Languedoc. Hij werkte al lange tijd samen met Astruc – de voornaamste bron van hun Vin de Pays-wijnen – en besloot het Domaine te kopen. De d'A reeks is de eerste vrucht van deze aankoop.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Languedoc-Rousillon |
Appellatie | Pezenas |
Wijnhuis | Domaine Astruc |
Druif | Carignan |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Kelder schatten |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Fruitig, Houtgerijpt, Kruidig, Rood fruit |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Login and Registration Form