Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2016 Gerard Duplessis Chablis Premier Cru Montmains

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

  • Duplessis, Montmains chablis

2016 Gerard Duplessis Chablis Premier Cru Montmains

€ 36,95
beperkte voorraad
2 op voorraad
+9 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

THT:
# flessen in doos: 6
Lokatie: LK3
Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek:
Wijnhuis: Gerard Duplessis
Jaar: 2016
Drinken: 2021-2033
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 91

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De 2016 Chablis 1Er Cru Montmains heeft een complex boeket met geuren van sinaasappel, gele pruimen en lichte harsachtige geuren die met het walsen in het glas verschijnen. Het gehemelte is crispy, kalkachtig mineraal fris en pittig bij het binnenkomen met een vleugje marmelade hier en een fantastische zuurgraad dat de rijkdom van deze Montmains super in balans houdt. Dit is er een om gerust nog 10 jaar weg te leggen en anders in zijn jong jaren decanteren. Een beauty maar zeer schaars.

De wijnmaker van dit familie domein is Lilian Duplessis. Het domein is fraai gelegen aan de serene oevers van de rivier de Serein in het hart van Chablis, grenzend aan Domaine Billaud-Simon. De wijnen worden biodynamisch geteeld en met lage interventie in de wijnmakerij. De oogst van 2016 werd beïnvloed door de vorst en bracht een lage maar wel zeer fraaie jaargang.  Duplessis onderneemt een enigszins onorthodoxe benadering van veroudering, waarbij de premier en grand cru's maar liefst zes maanden in RVS verblijft voor de malolactische gisting, gevolgd door zes maanden in eiken vaten (tot 10% nieuw) en vervolgens weer zes maanden terug in roestvrij staal. Op deze manier zorgt hij ervoor dat de tonnen altijd vol zijn, omdat de vorige oogst altijd wordt bewaard en net voor de volgende oogst in een vat wordt overgebracht. 

91-93/100 Parker


Chablis is officieel onderdeel van het wijngebied Bourgogne, maar ligt tamelijk geïsoleerd een flink stuk naar het noordoosten toe. Het klimaat is er natter en koeler dan de Bourgogne zelf en dat bepaalt de keuze voor de aanplant van hoofdzakelijk chardonnay. Een sterke, witte druif die ook rijpt in koele gebieden. Maar zelfs met chardonnay is het oppassen geblazen, want de vroege uitlopers lopen in het voorjaar kans te bevriezen. Vandaar dat gebruik wordt gemaakt van nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaarden om dit tegen te gaan. Natuurlijk staat chardonnay ook volop aangeplant in andere delen van de Bourgogne, maar de wijnen uit Chablis hebben een geheel eigen karakter. Ze hebben een minerale smaak met doorgaans een hogere zuurgraad en een aroma dat aan vuursteen of kiezel doet denken. 

Niet alleen het koele klimaat geeft Chablis zijn unieke smaak, maar vooral ook de bijzondere bodem van mariene oorsprong. De wijngaarden liggen op een gesteente dat honderden miljoenen jaren geleden de bodem van de zee was en Kimmeridge wordt genoemd. Het is een mengsel van kalk, klei en fossiele oesterschelpen en werd in het Juratijdperk gevormd door miljarden schelpdieren die op de zeebodem leefden. 

De beste wijngaarden - zeven Grands Crus en enkele tientallen Premiers Crus - zijn op dit type bodem te vinden en liggen rond het stadje Chablis. De Grand Cru-wijngaarden liggen op de zuidwestelijke hellingen van een kalkrijke heuvelrug direct ten noordoosten van de stad. De grootste is Les Clos. De andere zes zijn Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouilles, Valmur en Blanchot. De 'gewone' Chablis is goed voor het overgrote deel van de productie en komt van de vlakkere percelen waar de kalkgrond minder dik is, hoewel de onderlinge verschillen groot zijn. Petit-Chablis komt van de buitengebieden van Chablis en is doorgaans minder karakteristiek van smaak, en bedoeld om jong te drinken.

Naast Chablis, die altijd wit is en gemaakt van chardonnay, wordt er op veel kleinere schaal ook wat rode wijn van pinot noir gemaakt. Die komen op de markt als AOP Bourgogne Pinot Noir of als AOP Bourgogne Irancy, indien ze specifiek uit het gebied rond Irancy komen.

 

Heerlijk bij vis- of witvleesgerechten met romige sauzen
Rating: 91


Rating
(91 - 93)

Release Price
$50

Drink Date
2021 - 2033

Reviewed by
Neal Martin
Issue Date
31st Aug 2017
Source
232, The Wine Advocate

The 2016 Chablis 1Er Cru Montmains has a complex bouquet with scents of orange pith, yellow plum and light resinous scents that surface with time. The palate is fresh and tangy on the entry with a touch of marmalade here and a little more sourness that counters the richness of this Montmains and leaves the finish feeling very balanced and focused. This is one to watch out for once in bottle.

“The 2015 vintage started well,” winemaker Lilian Duplessis explained when I visited the family domain on the serene banks of the River Serein in the heart of Chablis, adjacent to Domaine Billaud-Simon. Lilian's a very likable fella, enunciating in quick-fire French and always with plenty to say about his wines, which are cultivated biodynamically and with low intervention in the winery. “It was quite a warm season with a bad finish because of the hail that came from the direction of Courgis, passed Montmains and finished in Les Clos and Blanchots," he explained. "The hailstones were not large, but rather small and sharp, which damaged the leaves so that there were some vines without leaves even though they still had bunches! I lost 70% in Les Clos and Montée de Tonnerre. In Montmains, where my parcels are larger, the hail only touched the lower slopes. On average we lost around 20% of the crop. I was thinking of starting the harvest early anyway on 4 or 5 September and in the end we started on 3 September. I started picking by hand and then by machine to harvest quickly. The 2016 vintage was affected by the frost but at the moment it is difficult to say exactly how much the vineyards have been affected.”

Duplessis undertakes a slightly unorthodox approach to aging, with the premier and grand crus aged in vat for six months for the malolactic fermentation, followed by six months in oak barrels (up to 10% new) and then six months back in stainless steel. In this way he ensures that the barrels are always full, as the previous vintage is always racked and transferred into vat just before the next harvest. Duplessis' 2015s showed very well and in fact this is one of the few growers who might even surpass what is considered the benchmark vintage of 2014. In particular, the Montmains seems to be enjoying a fine run of form in both the 2015 and 2016 vintages, even measuring up to Les Clos. I would advise grabbing as much 2015 as you can since crops were reduced by the miasma of meteorological woes in 2016, reducing, for example, Duplessis' Fourchaume to just two demi-muids.

Wijnsoort: Wit
Druif: Chardonnay
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek: Bourgogne
Wijnhuis: Gerard Duplessis
Website URL:
Jaar: 2016
Drinken: 2021-2033
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 10-12
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Diner, Lunch
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

niet te koud drinken om de smaken tot hun recht te laten komen.

- Maarten
Bekijk meer recensies