2016 Deutzerhof Cossmann-Hehle Riesling Chardonnay Sekt
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12%) |
Drink venster | 2020 - 2025 |
Omschrijving
Het geweldige wijnhuis Deutzerhof ligt ver weg van de drukte van de Ahr-Rotwein-Straße, midden tussen de wijngaarden van Mönchberg, aan de rand van Mayschoss an der Ahr. Deutzerhof werd voor het eerst genoemd in 1574 als wijnmakerij in Mayschoss. In 1980 verhuisde Wolfgang Hehle naar de huidige locatie, vlakbij de wijngaarden van Mönchberg.
Het Ahrdal in het noorden van Rijnland-Palts is een van de meest erkende en opkomende (rode) wijnbouwgebieden in Duitsland. Ongeveer 85% van het wijngaardareaal wordt gebruikt voor de teelt van eersteklas rode wijnen. De mix van druivenrassen bij Deutzerhof weerspiegelt dit. 72% van de wijngaarden van Deutzerhof bestaat uit Pinot Noir, 13% uit Frühburgunder, 1% uit Dornfelder en 1% uit Portugier. De witte rassen Riesling en Chardonnay hebben een aandeel van respectievelijk 10% en 2%. Van de rode druivensoorten is het merendeel Pinot Noir oftwel Spätburgunder en Deutzerhof is de onbewitste expert van deze koning der druiven.
Deze Duitse Champagne oftewel Sek is gemaakt van de Chardonnay en Riesling druiven en op een manier zoals een champagne wordt gemaakt dus de Methode Traditionelle.
Deze 2016 COSSMANN-HEHLE RIESLING-CHARDONNAY-SPARKLING BRUT komende uit het de geweldige 2016 vintage en vandaar dat men gekozen voor een cuvée gemaakt van 80% Riesling en 20% Chardonnay voor een mousserende wijn. Ieder jaar bepaalt men bij Deutzerhof van welke druiven en samenstelling de Sekt wordt gemaakt.
Na de eerste alcoholische gisting wordt in het voorjaar suiker en gist aan de jonge wijn toegevoegd voordat deze vervolgens wordt gebotteld. De tweede gisting vindt plaats op fles. De fermentatie is na 7 weken voorbij. De gistresten zinken naar de bodem. Na een bewaartijd van 22 maanden wordt de mousserende wijn gescheiden van de gist. Hiervoor worden de flessen “geschud”. De flessen, die voorheen horizontaal werden bewaard, worden dagelijks 1⁄4 gedraaid en daarbij iets rechtop bewogen. Hiermee wordt het depot - de gistresten - naar de flessenhals getransporteerd. Bij het desgorgeren wordt de flessenhals met de gistresten ingevroren in een dompelbad. Vervolgens wordt de fles geopend. Door de druk in de fles worden de gistresten eruit geduwd. De mousserende wijn wordt bijgevuld met een vuldosis en pas nu komt de juiste kurk in de fles.
Door de lange bewaring op de gist ontstaat een zeer fijne mousserende wijn van een zeer hoge kwaliteit.
Er worden altijd maar een zeer beperkt aantal flessen gemaakt en de Deutzerhof Sekt en zeker deze Riesling-Chardonnay is een zeer serieuze wijn met mooie minerale tonen, goede zuren, niet al te droog waarbij het riesling element goed waarneembaar is.
De mousserende wijn Riesling-Chardonnay "Cossmann-Hehle" is niet alleen een aperitief, hij kan ook gebruikt worden bij salades, anti-pasti of lichte visgerechten
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Ahr |
Wijnhuis | Deutzerhof |
Druif | Chardonnay, Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2025 |
Alcohol % | 12 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Ja |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Droog, Fris, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Iets te vieren, Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Wijnhuis
Deutzerhof ligt in het Duitse Ahrtal, op iets meer dan een uurtje rijden van Venlo. Het prachtige gebergte met terrassenbouw waar de wijnranken op zijn aangeplant vormen een fantastisch decor. De leistenenbodem van het Ahrgebergte geeft de wijnen hun bijzondere karakter.
Het wijnbedrijf dat we nu Deutzerhof noemen werd al in 1574 opgericht door Caspar Cossmann. In 1868 zijn zijn opvolgers in de allereerste wijncoöperatie van de wereld gestapt. In 1952 besloot Alfred Cossmann om uit de coöperatie te stappen en weer zelfstandig druiven te gaan verbouwen en zijn wijnen te vermarkten. Op dat moment bezat hij 2,5 hectare in en om Mayschoss.
In 1977 trouwde zijn enige dochter Hella met bakkerszoon Wolfgang Hehle. Wolfgang had geen ervaring met wijnmaken en ging bij zijn schoonvader in de leer. In 1982 slaagde Wolfgang voor zijn diploma tot wijnmeester en in 1980 is het nieuwe en huidige wijnbedrijf gebouwd. Omdat er vanuit de Crossmann-familie geen opvolgers meer waren, is besloten om het bedrijf verder voort te zetten onder de naam Deutzerhof.
Wolfgang besloot in te zetten op kwaliteitswijnen. Zijn inspanningen werden in 1992 beloond met de ‘Deutschen Rotweinpreis’ van wijntijdschrift Vinum voor zijn ‘Caspar C’. In 1994 werd Deutzerhof opgenomen in de lijst van VDP wijnbedrijven, waarmee het tot de beste 100 Duitse wijnbedrijven behoort. Vanaf dat moment ontdekt Duitsland zijn wijnen en volgen topbeoordelingen van onder meer 4 druiven in de Duitse Gault&Millau-gids, 4 sterren van Eichelmann, 3,5 sterren van Vinum en 93 punten van Falstaff.
Inmiddels wordt het bedrijf geleid door Hans-Jorg Luchau en Christoph Hoffmann. De huidige flesproductie ligt op 35000 tot 40000 flessen per jaar. Een deel wordt geëxporteerd, het meeste gaat naar de Duitse markt.
Deutzerhof staat al jaren voor kwaliteit en karaktervolle wijnen en is zeer de moeite waard om te bezoeken.De filosofie van Deutzerhof is dat er op een natuurlijke en traditionele manier wijn gemaakt wordt. Dit geldt ook voor de aanplant in en om de wijngaarden, waar kruiden en grassoorten tussen de wijnranken groeien.
Uitgangspunt bij de oogst is dat de druiven een goede balans tussen suiker en zuren bezitten. Er wordt handmatig en in fases geplukt. Vinificatie gebeurt op natuurlijke wijze met spontane vergisting en het gebruik van nieuwe en oude eikenhouten vaten voor de rijping levert de individuele terroirsmaak van Deutzerhof. Het resultaat zijn karaktervolle, unieke en hoogwaardige wijnen van het klassieke type, die zo kenmerkend zijn voor Deutzerhof.