2016 Clos Des Menuts Saint Emilion Grand Cru Jeroboam (3 liter)

137,95 114,01
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Emillion
Wijnhuis Clos De Menuts
Jaar 2016
Druif Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot
Inhoud (Alc) 3 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Clos Des Menuts Saint Emilion Grand Cru Jeroboam (3 liter)

De Clos Des Menuts Saint Emilion is een blend 85% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon 5% Cabernet Franc. De druiven zijn zorgvuldig met de hand geoogst. Vervolgens worden de druiven zacht geplet en gefermenteerd gedurende een periode van maar liefst 3 weken in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De wijn heeft daarna mogen rijpen op Frans eiken (50% nieuw en 50% 2e jaars) gedurende 18 maanden. Gedurende deze tijd wordt de wijn bewaard in de enorme monolithische kelders in de rotsen onder het dorp Saint Emilion en dit allemaal op de perfecte temperatuur van 12 °C.

De Clos Des Menuts kan voor een lange tijd bewaard worden. Het is een wijn die rond en vol is, met delicate tannines. Een zeer diepgekleurde rode wijn. Een krachtige neus, erg complex met tonen van vanille en geroosterd brood. Vol in de mond. De wijn heeft een mooie structuur en een goede balans tussen het fruit van rijpe druiven en de vanille eiken tannines. De Clos Des Menuts Saint Emillion Grand Cru met een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding en van een geweldige vintage zoals de Bordeaux kenner weet. 91/100 James Suckling. De wijn komt uit één van de beste jaren van het decennia namelijk 2016.

Wijnhuis Clos Des Menuts

De familie Rivière, aanwezig in Saint-Émilion sinds 1875, exploiteert een wijngaard van 25 ha. In de jaren vijftig had Clos des Menuts slechts één hectare. Vandaag strekt het zich uit over 25 hectare in de buurt van de wallen van Saint-Émilion, meestal ten westen van de gemeente.  Het oogsten gebeurt volledig met de hand. Een sorteertabel maakt de selectie van de beste druiven mogelijk. De gisting vindt plaats op een traditionele manier bij 28/32 °C met een vatting van ongeveer 21 dagen. Tijdens de eerste paar dagen worden er elke dag twee tot drie onderdompelingen gedaan van het most om de beste tannines te extraheren. De wijn wordt vervolgens 18 maanden gerijpt in eiken vaten, in de enorme middeleeuwse kelders uitgehold van de rots onder het hart van het dorp Saint Emilion. Ruim 9 meter ondergronds, profiteert de Clos des Menuts van uitzonderlijke veroudering, bij de ideale en constante temperatuur van 12 °C. De monolithische kelders van de Clos des Menuts, bezaaid met oude graansilo's uit de Middeleeuwen, zijn een zeer gewaardeerde attractie voor de talrijke bezoekers van de middeleeuwse stad. 

 

Vineyard for 2016 Clos Des Menuts Saint Emilion Grand Cru Jeroboam (3 liter)

De familie Rivière, aanwezig in Saint-Émilion sinds 1875, exploiteert een wijngaard van 25 ha. In de jaren vijftig had Clos des Menuts slechts één hectare. Vandaag strekt het zich uit over 25 hectare in de buurt van de wallen van Saint-Émilion, meestal ten westen van de gemeente. Gelegen in het hart van Saint Emilion, de Clos des Menuts heeft middeleeuwse monolithische kelders met een constante temperatuur van 12 °.

Clos des Menuts wordt vandaag beschouwd als een unieke wijnproducerende instelling. Om de basis van dit succes beter te begrijpen, moeten we teruggaan naar 1538, de datum van het eerste geschreven record van de verkoop van een vat wijn bevestigt door de vereniging van de Frères Mineurs (Fray Menuts in Gascon), religieuzen van de Orde. van St. François d'Assise, ook wel Cordeliers (Cordes Lies). Het is dus al meer dan 470 jaar dat de passie van de aarde en de wijn op deze ongekende plaats is getrouwd. Tegenwoordig behoort het domein tot de familie Rivière, nadat Jean Edmond Andrieu (die het kocht in 1895) het in 1956 schonk aan zijn schoonzoon Pierre Rivière.

Aangezien de Clos des Menuts een integraal deel uitmaakt van de familie, is alles geïmplementeerd om dit prestigieuze gebied in het hart van Saint Emilion te verbeteren en te ontwikkelen. Vandaag strekt de wijngaard zich uit over 25 hectare en combineert alle kwaliteiten van twee perfect aan elkaar grenzende percelen. De eerste, dicht bij de wallen van de middeleeuwse stad, biedt een uitstekende kleikalkstenen bodem. Het tweede grotere perceel, gelegen in het westen, heeft een klei- en zandgrond die zorgt voor een uitstekende afwatering van alle elementen.

De bevoorrechte locatie van de wijngaarden van Clos des Menuts in combinatie met de complexiteit van de bodem en kelders van deze wijngaard dragen in hoge mate bij tot de ontwikkeling van een unieke wijn; De weerspiegeling van de kwaliteit van perfect complementaire terroirs. Alles wordt hier gedaan, zodat de 85% Merlot, samengesteld met 10% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc in staat zijn om de meest kwalitatieve druiven mogelijk te produceren.

Al meer dan 15 jaar wordt de wijnbouw en vinificatie gedaan met respect voor natuur & milieu. Sinds 2015 wordt er zelfs geen gebruik meer gemaakt van chemische kunstmest. Bovendien is het wijnhuis gestart met ecologische bewerking van de bodems. Het wijnhuis staat op het punt zich aan te sluiten bij de HVE (Haute Valeur Environnementale), het officieel erkende instituut op het gebied van milieuprestaties voor wijnbedrijven. Hiermee wil Clos des Menuts zich nog meer inzetten om te werken volgens erkende, ecologisch verantwoorde procedures.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Emillion
Wijnhuis Clos De Menuts
Druif Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2032
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 3 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 91
Smaakprofiel Aards, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit
Drink momenten Cadeau!, Indruk maken, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Clos Des Menuts Saint Emilion Grand Cru Jeroboam (3 liter)
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

06.03.2023

2021 Quinta da Falorca Encruzado Reserva Blanco

"Na 19,20 nu 21 geproefd. Blijft toch een juweel van een wijn. vooral als..." Rolf

Bekijk product recensie