2016 Clos Des Menuts L'Excellence Saint Emilion Grand Cru

Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Emillion
Wijnhuis Clos De Menuts
Jaar 2016
Druif Cabernet Franc Merlot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2021 - 2035
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De familie Rivière, aanwezig in Saint-Émilion sinds 1875, exploiteert een wijngaard van 25 ha. In de jaren vijftig had Clos des Menuts slechts één hectare. Vandaag strekt het zich uit over 25 hectare in de buurt van de wallen van Saint-Émilion, meestal ten westen van de gemeente.  De Clos Des Menuts L'Excellence Saint Emilion Grand Cru is het topmodel van het fraaie uit uit Saint Emillion. L'Excellence is een blend van 90% Merlot; 10% Cabernet Franc welke wordt gemaakt door de fameuze bordeaux familie Jean Pierre & Philippe RIVIÈRE en wijnmaker Stéphane De Renconcourt. 

De wijngaard ivoor de L'Excellenve is gelegen in het hart van Saint-Emilion en bemeet slechts 5 Ha en is gelegen op een bodem van zandklei met harde lemige ondergrond. Er worden geen pesticiden/onkruidverdelgers gebruikt. De druiven zijn zorgvuldig met de hand geoogst. Vervolgens worden de druiven zacht geplet en gefermenteerd gedurende een periode van maar liefst 3 weken in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. De wijn heeft daarna mogen rijpen op frans eiken (50% nieuw en 50% 2e jaars) gedurende 18 maanden in de enorme middeleeuwse kelders uitgehold van de rots onder het hart van het dorp Saint Emilion. Ruim 9 meter ondergronds, profiteert de Clos des Menuts L'Excellence van een uitzonderlijke veroudering, bij de ideale en constante temperatuur van 12 °C. De monolithische kelders van de Clos des Menuts, bezaaid met oude graansilo's uit de Middeleeuwen, zijn een zeer gewaardeerde attractie voor de talrijke bezoekers van de middeleeuwse stad. 

Deze Saint-Emilion is een absolute traktatie met zijn subtiele mix van Merlot en Cabernet Franc. L'Excellence Clos des Menuts is een wijn welke voor zeer lange tijd bewaard kan worden en dan zeker uit het magische 'Bordeaux-jaar' 2016.  De wijn is rond en vol is, met delicate tannines. Het is een zeer diepgekleurde rode wijn met een uitgebalanceerde, fruitige, neus en mond. Tonen van rijpe druiven, met een elegante toets van hout, rood fruit en kersenaroma's met subtiele tannines. Harmonisch en elegant is een goede samenvatting. De wijn heeft 93-94/100 punten gekregen van James Suckling. Voor een Saint Emilion Grandcru is dit een hoogstaande wijn met een geweldige goede prijs.

2016 :
JAMES SUCKLING : 93-94/100
« This is very beautiful with dark-berry and chocolate character. Medium body and
juicy fruit. This is fantastic! »
WINE ENTHUSIAST : 93/100
« Produced from the oldest vines on this estate, this is a ripe and concentrated wine. Aged for 18 months in wood, it has developed a powerful toast and spice character that is still dominant. But with the strong fruitiness and acidity, it will develop into a impressive wine. Drink from 2023. » Roger VOSS
VINIFERA : 
« Fruit coulis of a nice intensity. Great attack which opens on a long and silky
mouth, mellow finale on the fruit with a crunchy character. »

Vineyard for 2016 Clos Des Menuts L'Excellence Saint Emilion Grand Cru

De familie Rivière, aanwezig in Saint-Émilion sinds 1875, exploiteert een wijngaard van 25 ha. In de jaren vijftig had Clos des Menuts slechts één hectare. Vandaag strekt het zich uit over 25 hectare in de buurt van de wallen van Saint-Émilion, meestal ten westen van de gemeente. Gelegen in het hart van Saint Emilion, de Clos des Menuts heeft middeleeuwse monolithische kelders met een constante temperatuur van 12 °.

Clos des Menuts wordt vandaag beschouwd als een unieke wijnproducerende instelling. Om de basis van dit succes beter te begrijpen, moeten we teruggaan naar 1538, de datum van het eerste geschreven record van de verkoop van een vat wijn bevestigt door de vereniging van de Frères Mineurs (Fray Menuts in Gascon), religieuzen van de Orde. van St. François d'Assise, ook wel Cordeliers (Cordes Lies). Het is dus al meer dan 470 jaar dat de passie van de aarde en de wijn op deze ongekende plaats is getrouwd. Tegenwoordig behoort het domein tot de familie Rivière, nadat Jean Edmond Andrieu (die het kocht in 1895) het in 1956 schonk aan zijn schoonzoon Pierre Rivière.

Aangezien de Clos des Menuts een integraal deel uitmaakt van de familie, is alles geïmplementeerd om dit prestigieuze gebied in het hart van Saint Emilion te verbeteren en te ontwikkelen. Vandaag strekt de wijngaard zich uit over 25 hectare en combineert alle kwaliteiten van twee perfect aan elkaar grenzende percelen. De eerste, dicht bij de wallen van de middeleeuwse stad, biedt een uitstekende kleikalkstenen bodem. Het tweede grotere perceel, gelegen in het westen, heeft een klei- en zandgrond die zorgt voor een uitstekende afwatering van alle elementen.

De bevoorrechte locatie van de wijngaarden van Clos des Menuts in combinatie met de complexiteit van de bodem en kelders van deze wijngaard dragen in hoge mate bij tot de ontwikkeling van een unieke wijn; De weerspiegeling van de kwaliteit van perfect complementaire terroirs. Alles wordt hier gedaan, zodat de 85% Merlot, samengesteld met 10% Cabernet Sauvignon en 5% Cabernet Franc in staat zijn om de meest kwalitatieve druiven mogelijk te produceren.

Al meer dan 15 jaar wordt de wijnbouw en vinificatie gedaan met respect voor natuur & milieu. Sinds 2015 wordt er zelfs geen gebruik meer gemaakt van chemische kunstmest. Bovendien is het wijnhuis gestart met ecologische bewerking van de bodems. Het wijnhuis staat op het punt zich aan te sluiten bij de HVE (Haute Valeur Environnementale), het officieel erkende instituut op het gebied van milieuprestaties voor wijnbedrijven. Hiermee wil Clos des Menuts zich nog meer inzetten om te werken volgens erkende, ecologisch verantwoorde procedures.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Emillion
Wijnhuis Clos De Menuts
Druif Cabernet Franc, Merlot
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2021
Drinken tot 2035
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Aards, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit
Drink momenten Cadeau!, Indruk maken, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Clos Des Menuts L'Excellence Saint Emilion Grand Cru
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

09.08.2022

2018 Domaines Paul Mas Astélia Sauvignon Blanc

"Grote verrassing in de sauv blanc proeverij. Fruit, citrus, lekker frish..." Wijnwijven

Bekijk product recensie