2016 Cigliuti Barbaresco Serraboella magnum
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | Cigliuti |
Jaar | 2016 |
Druif | Nebbiolo |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2020 - 2042 |
Cigliuti is een klein, charmant familiebedrijf in de Serraboella cru dat geweldige kwaliteit Nebbiolo, Barbera en Dolcetto wijnen produceert. Door de kleine productie en grote naamsbekendheid lastig te krijgen!
De Barbaresco Serraboella komt van een single vineyard gelegen op het zuidwesten van rond de 60 jaar oud. De oude wijnstokken zijn geplant in kalksteenbodems. De minerale samenstelling van de wijn komt zeer terug in de neus en mond met subtiele tonen van zwavel en vuursteen. Die droge sensaties (door de kalk) zorgt voor een perfecte mix van levendige kersen en wilde bessen. Vervolgens komen de zuren en tannines los: bij de jonge wijn zijn deze nog wat losstaand van de wijn en daardoor prominent aanwezig. Een jaar of zes na de oogst begint de harmonie duidelijker te worden en wordt het mondgevoel verfijnder. Mooie kruiden, cacao, drop, kersen. kreupelhout en kruidnagel gaan over in een zeer goed gestructureerde Barbaresco met een enorme afdronk. In zijn jonge jaren adviseren wij de wijn te Decanteren.
Bij Cigliuti worden al eeuwenlang druiven en hazelnoten verbouwd. Al sinds 1964 bottelen ze de wijn zelf en Renato Cigliuti is de vierde generatie die nu het bedrijf (nu samen met zijn dochters Claudia en Silvia) in bezit heeft. Cigliuti ligt op de Serraboella-heuvel (een cru in het Barbaresco gebied) in het dorp Neive. Deze heuvel biedt twee geweldige terroirs! De droge bodem op het zuidwesten van deze steile heuvel die veel kalk bevat is ideaal voor de aanplant van Nebbiolo. Aan de oostkant van Serraboella, daar waar de grond een hoger aandeel klei bevat, staat Barbera. De familie woont zelf bij het bedrijf dat bovenop de heuvel staat en heeft zo een schitterend uitzicht over de wijngaarden. De wijnen staan internationaal in hoog aanzien onder kenners, maar zijn bij het grote publiek weinig bekend door de kleine hoeveelheid flessen die worden geproduceerd: 30.000 per jaar. Kortom: zeer hoge kwaliteit en lastig te krijgen!
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barbaresco |
Wijnhuis | Cigliuti |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |