2016 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge Magnum

98,95 81,78

?

_
Nog maar 3 op voorraad
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Libanon
Regio Bekaa-vallei
Wijnhuis Château Musar
Jaar 2016
Druif Cabernet Sauvignon
Inhoud (Alc) 1.5 ltr (14%)
Drink venster 2022 - 2036
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Chateau Musar geldt als één van de meest bijzondere wijndomeinen in de wereld. Enerzijds is dat de locatie, de Libanese Bekaa Valley, anderzijds hanteert men er nog een volstrekt traditionele werkwijze. De wijngaarden liggen op kiezelhoudende kalk- kleibodems op zo'n 1000 meter hoogte. De lange, warme zomers garanderen uitstekende rijping van de druiven. Eigenaar Serge Hochar, die in het verleden door het Engelse blad Decanter Magazine tot Winemaker of the Year is uitgeroepen, heeft overigens zijn wijnopleiding in Frankrijk genoten.

De verwachtingen voor de oogst van 2016 werden duidelijk beïnvloed door de gedachten over het slechte weer van 2015. Niks bleek minder waar. December 2015 kende een positieve start met 130 mm neerslag. Dit werd gevolgd door 360 mm in januari vergezeld van veel sneeuw, waardoor de bodems van het broodnodige vocht en voedingsstoffen werden voorzien. Februari en maart bleken koud en regenachtig met nog eens 300 mm neerslag die enorm werd verwelkomd door het droge terrein. April was warm met een gemiddelde nachttemperatuur van plus 5 graden Celsius in plaats van de min 5 van het jaar ervoor. Mei kwam met 45 mm regen, genoeg om de wijnstokken te stimuleren en vanaf dat moment begonnen we hogere verwachtingen te hebben voor de oogst van dit jaar. Een zonnig juni volgde met een lage luchtvochtigheid en in juli genoten we de hele maand van een gemiddelde temperatuur van 34 graden. Door de vroege rijping kon er veel eerder dan in alle voorgaande jaren begonnen worden met de oogst! Cabernet sauvignon was de eerste die op 16 augustus werd geoogst van slibachtige bodems die vroege rijping aanmoedigden. Cinsault volgde op 2 september met carignan op 7 september.

De blend bestaat uit gelijke delen van cabernet sauvignon, cinsault en carignan. Elke variëteit werd gefermenteerd met natuurlijke gisten in betonnen vaten, vervolgens 12 maanden gerijpt in Franse eiken vaten voordat ze in februari 2019 werden geblend en gebotteld zonder fining of filtratie tijdens de zomermaanden juli en augustus. De gisting verliep soepel, met een gemiddelde temperatuur tussen 27 en 29 in betonnen vaten. Na de afzonderlijke fermentaties bleek dat de kwaliteit van Cabernet uitmuntend was, met grote diepgang van fruit en concentratie. Cinsault was elegant en zijdeachtig met een explosie van aroma's. Zoals gewoonlijk toonde Carignan zijn kwaliteit, een resultaat van de warme omstandigheden waarbij de opbrengst van de druiven lager was, maar met hogere concentratie. Dit is een uitzonderlijke druif die echt typerend is voor het terroir van de Bekaa. De wijn is vrijgegeven in NL pas in late voorjaar 2022

De 2016 Musar heeft een dieprode kleur, met aroma's van zoete kersen, pruimen en gedroogd fruit samen met een subtiel kruidenelement en een vleugje tabak. De wijn heeft een zacht, rond mondgevoel met veel smaak en fruitconcentratie - karamel, mokka, rijp rood vruchten die worden ondersteund door zachte, fluweelzachte tannines en een kruidige afdronk. Heerlijk op dronk maar zoals bij alle Musars kan deze wijn ook geweldige verouderen.

WEETJE: Onder de tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze wijn. Wij sturen u deze automatisch digitaal toe bij bestelling van deze wijn

Dit is een fraaie magnum van 1.5 liter in geschenkendoos.

Vineyard for 2016 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge Magnum

Wijnbouw is niet nieuw in Libanon, in de Beekavallei. Er werd daar een wijnpers gevonden uit het bronzen tijdperk.( De Feniciërs waren hier actief). De beroemde Bacchustempel in Baalbek getuigt ervan dat ook de Romeinen er al wijn maakten. De Beekavallei is voor druiventeelt ideaal. Het dal is ongeveer acht kilometer breed en ligt tussen twee bergketens op zo’n duizend meter hoogte. Het klimaat is er buitengewoon warm. De hoogte zorgt dan ook gelukkig voor een sterk nachtelijke afkoeling. Als gevolg hiervan worden in de druiven de fruitige aroma’s geconserveerd. Dankzij sneeuw uit de bergen vloeit in de Vallei voldoende water. De ondergrond bestaat uit een mengsel van leem, keien en grijze kalksteen. Het microklimaat is zo ideaal dat de druivenstokken doorgaans kerngezond blijven. Het voortdurende oorlogsgeweld in deze streek is een negatieve factor. Maar ondanks dat, is men er altijd doorgegaan met wijn maken. Alleen in de jaren 1976 en 1984 is er vanwege de oorlog geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van een kleine 100 km worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut. Na een meer dan duizend jaar durende alcoholische drooglegging als gevolg van de Islam begonnen de Jezuïten in 1857 weer met wijnbouw. In 1930 richtte Gaston Hochar het wijnbedrijf Chateau Musar op. Libanon viel toen nog onder Frans mandaat. Hij betrok zijn druiven uit de Beekavallei en maakte een wijnmakerij (winery) en kelder tegen de westflank van de berg in Libanon in Ghazir, even ten noorden van Beirut. Franse professoren adviseerden hem bij de inrichting van zijn wijnbedrijf.

Hij stuurde zijn zoon Serge op stage naar Bordeaux (Château Langoa-Barton). Het is deze Serge Hochar, die de wijnen van Château Musar wereldwijde bekendheid heeft gegeven. Serge Hochar kiest bewust voor een blend, waarbij de ferme, stoere en stevige structuur van de Cabernet Sauvignon gepaard gaat met het fruit “van de Rhône” (Carignan en Cinsault). Een dergelijke blend komt elders haast niet voor. Zelf pleegt hij te zeggen, dat zijn wijnen op een heel natuurlijke manier worden gemaakt, met natuurlijke gisten, zonder klaring en zonder filtering. “Het zijn wijnen zonder make-up”. De rode kasteel wijnen ondergaan een lagering van gemiddeld 12 maanden in Franse vaten, die niet werden getoast. Vervolgens volgt er een jarenlange kelderrust. Aan het eind van het tweede jaar na de oogst wordt de blend bepaald met als enige beslissingsfactor de smaak. Ieder jaargang is verschillend en heeft zijn eigen kenmerken. De rode Château Musar is een buitengewone traditionele wijn, zo niet ouderwets qua stijl. Zijn kleur is nimmer echt donker en doorgaans bruinig, met zowel in de geur als in de smaak specerijen en een zachte kruidigheid. De wijn kan ontzettend goed ouderen. Serge Hochar vindt ze op hun best na vijftien jaar. Het zijn wijnen met een heel eigen stijl.

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Libanon
Regio Bekaa-vallei
Wijnhuis Château Musar
Druif Cabernet Sauvignon
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2036
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 1.5 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Smaakprofiel Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge Magnum
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie