2016 Château La Gaffelière Clos La Gaffelière Saint-Emilion Grand Cru

Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Emillion
Wijnhuis Château la Gaffelière
Jaar 2016
Druif Cabernet Franc Merlot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2020 - 2032
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Château La Gaffelière is een domein dat al 5 eeuwen lang bezit is van de familie Malet de Rouquefort. Vanaf dat Stéphane Derenoncourt zich ontfermt over de wijnkelder staat deze tussen de mooiste wijnen van Saint-Emilion.

CLOS LA GAFFELIÈRE Saint-Émilion Grand Cru is de tweede wijn van Chateau La Gaffelière. De Clos werd zag zijn eerste levenslicht in 1985 en wordt voornamelijk geproduceerd van de (relatief) jonge wijnstokken. De blend van de Clos La Gaffelières is  Merlot en de Franse Cabernet Franc waarvan het percentage verschilt naargelang de kwaliteit van het oogstjaar. De Clos is een echte geniet wijn zeker ook omdat deze tweede wijn nog zeer betaalbaar is voor een tophuis uit de Saint Emilion. De wijn is al prima op dronk maar zal met de jaren nog wat verfijnen. Het ideale drinkvenster ligt tussen 2019 en 2028.  Het werk in de plots van Clos is hetzelfde als in de percelen voor het eerste label: (Chateau La Gaffeliere 1er Grand Cru Classé)  dus veel snoeien (zowel de druiven als de bladeren) en alles is handgeplukt door ervaren plukkers zodat een eerste selectie al in de wijngaard plaats vindt. Ook in het Chateau wordt hetzelfde proces gevolgd als bij de eerste wijn met als verschil tussen met zijn grote broer dat deze wijn maar één jaar (nieuw) Franse eiken vaten rijping krijgt. Clos La Gaffelière heeft nu een vaste en erkende identiteit. in het verleden werd deze wijn alleen maar aangeboden aan particuliere klanten maar sinds 2000 verloopt de verkoop ook via de Bordeaux-negocianten. In specifieke buitenlandse markten wordt de Clos verkocht onder het label DAME GAFFELIERE. Zoals ook met de 1e wijn kopen wij de wijn rechtstreeks dus geen gezeul met gewilde wijn in warme containers en oeverloos transport maar in ons geval gaat de wijn rechtstreeks van de kelders van het chateau naar ons geconditioneerd Wine Warehouse te Dordrecht.

De druiven komen van wijngaarden van 38 hectare, waarvan 22 hectare 1e Grand Cru Classé. De wijngaarden liggen op een kalksteenplateau met meer kiezelhoudend aan de voet van de hellingen. De Clos is een blend van 85% Merlot, 15% Cabernet Franc

Aan het einde van het voorjaar van 2016 was er zoveel regen gevallen als in een normaal jaar in Bordeaux. Het was begrijpelijk dat er twijfels waren over de toekomstige kwaliteit van de vintage maar daarna liet de natuur zich van zijn beste kant zien. Een zonnig vervolg van het voorjaar met een iets latere bloei maar de druiven profiteerde optimaal van de natte start en de daaropvolgende droge zomer. Door de kleigrond in de wijngaarden was er voldoende water ondanks dat er in de zomer maar 5mm regen is gevallen. Het einde van de zomer en begin najaar waren optimaal en een van de redenen waarom 2016 wederom zo'n erg fraai (bordeaux)jaar is. De reden is dat de warmte stopte, er geen regen viel tijdens de oogst en er nog wat koele nachten kwamen. De suiker-opbouw stopte en de druiven konden verder rijpen met opbouw van een mooie zuurgraad dus 2016 typeert zich als zeer evenwichtig.

De Clos La Gaffelière Saint-Emilion Grand Cru is een zeer elegante wijn. De wijn heeft een mooie frisse rode kleur met in de neus verse rode en donkere bessen, evenals lichte mokka en kruiden uit het Midden-Oosten. Het gehemelte heeft pittige smaken met zachte, fijne tannines en een aantrekkelijke volle body. Perfect om nu te drinken maar mag ook gerust nog een aantal jaren in de wijnkoelkast of kelder liggen. 

92/100 James Suckling

De druiven voor de Château La Gaffelière Saint-Émilion (en de 2e wijn de Clos) worden in kleine kisten vervoerd en direct een nacht in een koude opslag (8 ° C) bewaard. De volgende ochtend worden de trossen mechanisch ontsteeld en worden de bessen via een lopende band naar de optische sorteermachine gestuurd. Deze (zeer dure) high tech machine selecteer op druif niveau en alleen de beste bessen worden gebruikt. Degene die uitvallen (meer als 30%) is fruit wat wordt verkocht en komt niet in in de 1e of 2e wijn van Gaffelière.

Alles bij Château La Gaffelière werkt met zwaartekracht zodat het pompen wordt vermeden (geeft onnodig zuurstof). De druiven vallen door natuurlijke zwaartekracht onder het sorteergebied naar de 'vaten-kamer'
en bestaat uit 20 temperatuur geregelde tanks, gemaakt van roestvrij staal en in de vorm van een omgekeerde afgeknotte kegel. Deze nieuwe ruimte gewijd aan vinificatie is hightech, innovatief, esthetisch en praktisch. De architectuur blijft echter traditioneel door zijn stenen muren en houten frame. Elk perceel wordt individueel verwerkt en gevinifieerd om de beste uitdrukking van zijn terroir te halen.

Omdat de ondergrondse kelder zich onder de vatkamer bevindt, wordt de natuurlijke zwaartekracht ook gebruikt om de wijn naar de eikenhouten vaten over te brengen waar het in alle rust mag rijpen. Circa 50% is nieuwe Franse eiken vaten dan verblijft zowel de Château La Gaffelière als de 2e wijn de Clos La Gaffelière gedurende 16 maanden in de vaten en krijgt dan nog wat flesrijping voordat wij van de wijn kunnen genieten.

Vineyard for 2016 Château La Gaffelière Clos La Gaffelière Saint-Emilion Grand Cru

Magnifieke Bordeaux wijnen van een prachtig terroir

Château La Gaffelière ligt in de Bordeaux ten zuiden van Saint-Emilion. Met zijn unieke silhouet verwelkomt het chateau duizenden bezoekers die over de D122 reizen. Deze weg was vroeger onderdeel van het landgoed en werd al aan de gemeenschap aangeboden toen de mensen nog gewoon waren om te paard te reizen. Château La Gaffelière staat aan de basis van een grote wijn, een 1e Grand Cru sinds het begin van de classificatie van St Emilion in 1959. De wijnrank is sinds de Gallo-Romeinse tijd op het land van Château La Gaffelière aanwezig, zoals blijkt uit de talrijke mozaïeken ontdekt door Comte Léo de Malet Roquefort in 1969. Een vreemd toeval: Ausonius had een wijngaard op dezelfde plek (in de 4e eeuw). De familie Malet Roquefort is ervan overtuigd dat deze mozaïeken de kamers van zijn villa hebben gedecoreerd. De kwaliteit van deze decoratieve elementen onderschrijft nog meer de rijkdom van deze plek, genaamd "le Palat" (Palatium betekent paleis).

De wijn van dit wijnhuis komt van een uitzonderlijke terroir, de "gouden driehoek" genesteld tussen de heuvels van Pavie en Ausone. Echter, een geweldige streek is natuurlijk helemaal niets zonder de bereidwilligheid en toewijding van mensen. De familie De Malet Roquefort runt het landgoed al meer dan 3 eeuwen, vol passie en met een enkel doel: het upgraden van de wijngaarden en het produceren van een wijn met een verbazingwekkend verouderingspotentieel.

Het terroir

Momenteel strekt het landgoed zich uit over 32 ha, inclusief de 22ha in de 1e Grand Cru Classé. De percelen bevinden zich op 3 verschillende locaties:
Het kalksteenplateau: kleilagen en groene mergels met een dikte van 3 tot 5 meter vastgeklemd tussen twee kalksteenbeddingen. Het plateau is gelegen op zo'n 90 meter boven zeeniveau. Vanaf de 16e eeuw werd kalksteen grootschalige gewonnen, blokken steen werden gebruikt voor de bouw van monumenten en herenhuizen van Bordeaux.

De heuvelzijde, op het zuiden-zuidwesten gericht: een gunstige positie voor wijnbouw omdat een mooie lichtinval wordt gecombineerd met een helling voor een natuurlijke waterafvoer. Verder helpt de Fronsac molasse (klei-ondergrond) om de toevoer van water en de toevoer van mineralen door de plant te regelen.

De voet van de heuvel: gemaakt van carbonatenzand. Deze bodem is fragiel maar gezond. Het vereist speciale zorg en een nauwkeurig werk om de finesse van de druif naar voren te brengen

De wijngaard

Vanaf het jaar 2000 is Château La Gaffelière gestart met een belangrijk herbeplantingsprogramma. Nu kunnen de wijnstokken vredig ouder worden tot een gemiddelde van 35 jaar. De werkmethoden zijn geëvolueerd ten behoeve van milieuvriendelijke wijnbouw. De wijnstokken worden gesnoeid volgens Double en Single Guyot, afhankelijk van de plantdichtheid. De leidraad van het werk bij La Gaffeliere is het respect voor het terroir en de druiven. Men zoekt altijd naar een rijpe, volle vrucht. Het proeven van druiven blijft een essentiële stap om de exacte oogstdatum voor elk perceel in te plannen. De druiven worden vervolgens met de hand geplukt en in kleine kisten van ongeveer 10 kilo en worden voor 1 nacht in een koude opslag (8 ° C) geplaatst.

Druivenrassen

De wijngaarden bestaan voor 75% uit merlot druiven en voor 25% uit cabernet franc druiven.

Château La Gaffelière wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen

Château La Gaffelièrewijnen zijn zowel online als in de geconditioneerde showroom bij Grandcruwijnen.nl te bestellen, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen.

 
Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Saint-Emillion
Wijnhuis Château la Gaffelière
Druif Cabernet Franc, Merlot
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2032
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 92
Smaakprofiel Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Château La Gaffelière Clos La Gaffelière Saint-Emilion Grand Cru
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.05.2022

2019 Ossian Quintaluna Verdejo Magnum

"Gekocht voor proeverij, niet de duurste maatvast een mooie verdejo. Gro..." Nout

Bekijk product recensie