2016 Castello Di Ama Vigneto La Casuccia Chianti Classico Gran Selezione
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | Castello Di Ama |
Jaar | 2016 |
Druif | Merlot Sangiovese |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2042 |
De Chianti Classico Vigneto La Casuccia (Sangiovese, Merlot) heeft een diepe purperrode kleur. De La Casuccia onthult een verbluffende helderheid en frisheid met zwarte kersen, viooltjes, mineralen en zoete specerijen. Deze dichte, rijk-gestructureerde wijn heeft een duizelingwekkende rijkdom en elegantie samen met adembenemende helderheid en precisie. Tonen van leer, rook, teer en zoethout blijven hangen in de lange, intense afdronk. De La Casuccia jaargang behoort tot de allermooiste Chianti's en is de topwijn van Castello Di Ama.
De Casuccia wijngaard ligt in Gaiole in de Chianti streek op een hoogte van 480-520 meter. De wijngaard is 12.5HA groot en is aangeplant tussen 1964 en 1975. De merlot druif wordt in de tweede helft van september geoogst, de sangiovese volgt begin oktober. De fermentatie en maceratie gebeurt in inox tanks gedurende 25 dagen gevolgd door een malolactische gisting in barriques. De rijping gebeurt in Franse barriques en dan nog minstens 12 maanden flesrijping voordat de wijn op de markt komt.
In zijn jonge jaren decanteren en is een wijn welke met de jaren nog zal verbeteren en kan zeker 2 decennia in de kelder.
Het wijndomein van dit gelijknamige kleine gehucht is de bakermat van een belangrijk onderzoek naar de juiste sangiovese-kloon voor chianti. Wijnmaker Marco Palanti zocht op zijn manier naar de beste klonen voor Ama en zijn levenswerk is op z’n minst verbluffend te noemen. Waar chianti vroeger te kampen had met een imago van verwaterd wijntje, kon Castello di Ama dit beeld in minder dan één generatie omkeren naar dat van hoogstaande kwaliteitswijnen. Niet alleen werd gekeken naar de wijngaarden maar ook naar de mogelijkheden van snoeien, het rijpen van de druiven en uiteraard ook naar verbeter-potentieel in de wijnmakerij. In de loop der jaren is men in staat geweest de klonen stap voor stap te verbeteren. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 390 en 450 meter. De grond is zware klei met veel grind en kiezels. De wijngaarden zijn aangeplant tussen 1964 en 1978. Bij Castello Di Ama krijg je trouwens niet alleen kunst in het glas, want in en rond de authentieke villa prijken sublieme werken van grote hedendaagse kunstenaars.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | Castello Di Ama |
Druif | Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2042 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |
Login and Registration Form