2016 Cascina Fontana Barolo Castiglione Falletto Docg
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | Piemonte |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2022 - 2046 |
Beschikbaar per | 5 mei 2021 |
Omschrijving
Cascina Fontana Barolo wordt geproduceerd van nebbiolo-druiven geteeld op steile heuvels in het hart van de Barolo-wijnstreek, met name op de eigen drie geselecteerde cru-wijngaarden, Villero (cru Villero) en Valletti (cru Mariondino) in de gemeente Castiglione Falletto en Gallinotto (cru Giachini) in de gemeente La Morra. De druiven van deze plots dragen bij aan unieke kenmerken van een Cascina Fontana Barolo: complexiteit, structuur, elegantie, zuurgraad, fruit, mineraliteit.
In navolging van de traditie van de familie Fontana worden de druiven van elke locatie afzonderlijk geoogst, gedestilleerd, geperst en gevinifieerd. Zodra de gisting is voltooid, worden de wijnen geassembleerd en vervolgens twee jaar gerijpt in 25-27hl botte - grote traditionele vaten gemaakt van Slavonisch eiken. Na deze periode ondergaan de wijnen vervolgens nog een jaar verder rijping in cementbassins voordat ze worden gebotteld. Cascina Fontana Barolo, geproduceerd uit onze drie cru-wijngaarden, ondergaat verder een minimumveroudering van 6 maanden in de fles voorafgaand aan de marktintroductie. De wijnen worden niet gefilterd en zowel in wijngaard als in de wijnmakerij worden geen chemische toevoegingen gehanteerd. Puur fruit dus.
Barolo is een wijn die geduld vereist. De langdurige vinificatie (let op: van de goed gemaakte Barolo's dus) met een lange maceratie op de schil geeft een concentratie van extract en tannines die het een groot vermogen geven om te verouderen en te verbeteren voor meer dan tientallen jaren. De Cascina Fontana Barolo wordt niet commercieel gemaakt en krijgt dus alle tijd om zich te mogen ontwikkelen. Het resultaat is diepgaand en serieus, een wijn om te drinken in het gezelschap van uw familie en uw beste vrienden - en op de beste momenten van uw leven.
De Barolo Castiglione Falletto Barolo komt uit de gelijknamige gemeente Castiglione Falletto en is het topmodel welke al 6 generaties lang wordt gemaakt in zeer kleine oplage ter ere aan de familie Fontana. De wijn heeft een briljante granaatrode kleur, neusboeket met gedroogde bloemen en rode vruchtenjam met delicate tonen van zoete specerijen, cacao en menthol. Sober en elegant gehemelte met zijdezachte en verpakte tannines die zich vermengen met een opmerkelijke mineraliteit. Dit is een top Barolo uit het fraaie jaar 2016
WEETJE: De wijn wordt niet gefilterd en worden gemaakt zonder het gebruik van extra chemicaliën. Ze zijn letterlijk het resultaat van verantwoorde en nauwgezette zorg in de wijngaard, evenals de meest zorgvuldige vinificatie dE tradities volledig respecteert. Er kan wat bezinksel in de fles zitten, een proces van natuurlijke evolutie, maar dit verandert niets aan de kwaliteit van de wijn. U moet dit zien als een teken van zijn natuurlijke goedheid.
Specificaties
Beschikbaar per | 5 mei 2021 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Cascina Fontana |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2046 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Gelegen in Perno, het hart van de Barolo, 5 hectaren top wijngaarden met passie gerund door het echtpaar Mario en Luisa Fontana. Mario is het voorbeeld van een jonge wijnmaker die in traditie gelooft, terwijl hij ook op een intelligente wijze het product wijn probeert te benaderen. Dankzij zijn grote voorbeeld, oudoom Bartolo Mascarello, heeft hij veel kennis over traditioneel wijnmaken kunnen vergaren. Hij probeert de oude traditie in stand te houden waarbij hij de finesse in Barolo nastreeft. Om het optimale resultaat te bereiken knipt hij in de zomermaanden gezonde druiven weg om het rendement te beperken, het zogenaamde ‘vendemmia verde’. Dit zijn wijnen die enkele decennia kunnen rijpen!