2016 Casa Raia Brunello di Montalcino

Waardering:
100 % of 100
79,95 66,07

?

_
Nog 5 op voorraad
Nabestelling mogelijk
Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino
Wijnhuis Casa Raia
Jaar 2016
Druif Sangiovese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2022 - 2039
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Op slechts 2 km van Montalcino, op 375 meter hoogte, vinden we het prachtig gelegen Casa Raia. Het merendeel van de slechts 4,5 ha tellende domein is in de late jaren zeventig van de vorige eeuw aangeplant door Ludmilla Temertey die in 2006 het stokje overdroeg aan haar dochter Kalyna en haar man Pierre Jean Monnoyer. Pierre Jean’s motto is “il vino viene fatto in vigna” wat vrij vertaald betekend dat de wijnstok bepaald hoe de wijn wordt. Het doel bij Casa Raia is dan ook om de biodiversiteit en het natuurlijke evenwicht van de wijngaarden te behouden. De wijngaarden zijn bezaaid met een verscheidenheid aan biologische planten en bloemen die natuurlijke voedingsstoffen aan de bodem leveren. Het gehele landgoed is dan ook biologisch gecertificeerd.

Voor Pierre Jean gaat dit echter nog niet ver genoeg. Zo snoeit men hier de wijnstokken volgens de cycli van de maan en werken veertien dagen onafgebroken terwijl de maan op zijn neergaande pad is. Alle druiven worden hier nog handmatig gecultiveerd en geplukt. Zelfs de gebruikte Frans eikenhouten Allier vaten en de kurken van Bourrassé voldoen aan hun strenge norm voor duurzaamheid.
Het resultaat is dan ook verbluffend goed. Het gaat hier om prachtige, authentieke, elegante Brunello’s en IGT’s van zeer hoog niveau.

Het wijnproductiegebied van Montalcino wordt begrensd door de valleien van de rivieren Orcia, Asso en Ombrone. De vorm is bijna cirkelvormig met een diameter van 16 km en een oppervlakte van 24.000 hectare. Het productiegebied van de Bevilo bevindt zich in Orcia DOC, tussen dat van Brunello di Montalcino en Nobile di Montepulciano, een van de belangrijkste gebieden voor de productie van geweldige wijnen.

Hoewel typisch mediterraan, is het klimaat te danken aan de verschillende oriëntaties van onze hellingen en de modulatie van de omliggende heuvels, met regenval geconcentreerd in de lente en de late herfst (jaarlijks gemiddelde 700 mm.) De nabijheid van Monte Amiata (hoogte 1740 m.) het zuidoosten, biedt een natuurlijke bescherming tegen uitzonderlijke situaties zoals wolkbreuken of hagel. Het landgoed, dat op zijn eigen voorgebergte 375 boven zeeniveau ligt, wordt niet beïnvloed door late mist of vorst die in de valleien kan plaatsvinden. Wind  die uit alle vier de richtingen waaien, garanderen de beste omstandigheden in alle seizoenen. Tijdens de gehele vegetatieve fase van de wijnstok is het overwegend warm weer met overwegend zonnige dagen die zorgen voor een geleidelijke en volledige rijping van de trossen

Na de handmatige pluk en selectie in wijngaard door eigen personeel  en nogmaals in de wijnmakerij verouderd de in oude Franse eikenhouten vaten in een ondergrondse kelder waar de uitwisseling van vochtigheid wordt bereikt door vloeropeningen onder de vaten. De wijnen ondergaan voor de winter een natuurlijke malolactische gisting en worden vervolgens overgebracht naar de eikenhouten vaten, waarbij de droesem achterblijft. Terwijl natuurlijke verdamping plaatsvindt, worden de vaten bijgevuld en wordt het verouderingsproces nauwlettend gevolgd.

De Casa Raia Brunello rijpt vervolgens 4 jaar in eikenhouten vaten waardoor een natuurlijke bezinking kan plaatsvinden zonder filtratie.  De Casa Raia Brunello di Montepulicano heeft in het glas een intens robijnrode kleur met paarse schakering. In de neus ia de wijn zeer complex en met het openen van de wijn na goed walsen ruiken we aroma's van vers fruit, elegant gevolgd door tertiaire elementen als bosbodem, humus en truffel. Pierre Jean Monnoyer is een Fransman in Montepulciano dus in vergelijk tot de andere tophuizen is hier de stijl minder bombastisch, minder jammy. enmeer elegant met in de mond vers fruit, goede zuren en een frisse maar zeer lange afdronk. Niet voor niets behoort Casa Raia tot onze exclusieve assortiment want dit is niet zomaar een Brunello maar dit is een van de beste ook getuigen de 96/100 punten van James Suckling en maar liefst 18/20 points van Jancis Robinson (een van de hoogste scores van Jancis voor een Brunello). In zijj jonge jaren de fles een paar uur van te voren openen zodat deze kan 'ademen'

OVER VINTAGE 2016

CLIMATE TREND: The 2016 vintage was an excellent year characterized by good rains in April and May which gave the plant good vegetative development. The summer months were characterized by the month of June which was particularly rainy, which particularly occupied us in phytosanitary control, but this also contributed to the growth of the branches, while the month of July was particularly hot, which favored the formation of the bunch and accelerated the veraison phase. The drop in temperatures in August favored the movement towards the clusters of all the substances necessary to obtain a product of excellent quality, from a polyphenolic and aromatic point of view. September was cool but sunny, guaranteeing an excellent harvest from a health and quality point of view. Vintage rated five stars by the Brunello di Montalcino wine consortium.

Vineyard for 2016 Casa Raia Brunello di Montalcino

Op slechts 2 km van Montalcino, op 375 meter hoogte, vinden we het prachtig gelegen Casa Raia. Het merendeel van de slechts 4,5 ha tellende domein is in de late jaren zeventig van de vorige eeuw aangeplant door Ludmilla Temertey die in 2006 het stokje overdroeg aan haar dochter Kalyna en haar man Pierre Jean Monnoyer.

Pierre Jean’s motto is “il vino viene fatto in vigna” wat vrij vertaald betekend dat de wijnstok bepaald hoe de wijn wordt. Het doel bij Casa Raia is dan ook om de biodiversiteit en het natuurlijke evenwicht van de wijngaarden te behouden. De wijngaarden zijn bezaaid met een verscheidenheid aan biologische planten en bloemen die natuurlijke voedingsstoffen aan de bodem leveren. Het gehele landgoed is dan ook biologisch gecertificeerd.

Voor Pierre Jean gaat dit echter nog niet ver genoeg. Zo snoeit men hier de wijnstokken volgens de cycli van de maan en werken veertien dagen onafgebroken terwijl de maan op zijn neergaande pad is. Alle druiven worden hier nog handmatig gecultiveerd en geplukt. Zelfs de gebruikte Frans eikenhouten Allier vaten en de kurken van Bourrassé voldoen aan hun strenge norm voor duurzaamheid. Het resultaat is dan ook verbluffend goed. Het gaat hier om prachtige, authentieke, elegante Brunello’s en IGT’s van zeer hoog niveau. De stijl van de wijnen zijn eleganter en iets minder 'bombastisch' met een fraaie frisheid. Dit komt wellicht of misschien wel waarschijnloijk vanwege Pierre Jean Monnoyer Franse natiuonaliteit en de kennis die hij heeft opgedaan in de bordezaux. A Frenchman in Montepulciano.

 

Meer informatie
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino
Wijnhuis Casa Raia
Druif Sangiovese
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2039
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 96
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Casa Raia Brunello di Montalcino
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

10.04.2024

2021 Venus la Universal Dido Blanc BIO

"Heerlijke wijn. Mooi puur sap. " Ernst

Bekijk product recensie