2016 Barolo Damilano Cerequio
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Damilano |
Jaar | 2016 |
Druif | Nebbiolo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2023 - 2050 |
De Barolo Cru wijngaard Cerequio gelegen in de commune di Barolo is de meest toegankelijke Cru uit de serie van 5 cru's van Damilano. De Barolo Cerequio 2015 is een mooi uitgebalanceerde wijn met een vlezige en fruitige persoonlijkheid. Deze Barolo is van een van de 5 cru's van de appellatie en biedt een niveau van zachtheid en rijkdom dat je waarschijnlijk niet zult vinden in de andere jaargangen. De wijn maakt zich op voor een gezonde en lange flesevolutie. Er werden slechts 2700 flessen geproduceerd.
Cerequio is een amfitheater van wijnstokken op het terras van Langhe, in de gemeente La Morra. De bodem van zand (20%), leem (50%) en klei (30%) produceert tannine, stevige en krachtige wijnen. De wijngaard ligt op een hoogte van ongeveer 320 m en heeft een oostwaartse zonblootstelling. In het glas is deze Barolo granaatrood met oranje reflecties bij wat veroudering. Het boeket van deze cru is rijk en complex: de overheersende geuren zijn kersen-, viooltjes- en balsamico-tonen, evenals verfijnde hints van vanille, likeur, gedroogde roos en teer. In de mond is de Cerequio intens, elegant en aanhoudend, met tonen van rood fruit en, met veroudering, tabak en leer In zijn jonge jaren deze beauty van een Barolo karafferen en serveren tussen 16-18 graden.
Damilano is één van de oudste wijnhuizen in Barolo. Al in 1890 begon Giuseppe Borgogno, de overgrootvader van de huidige eigenaren, met het bottelen van wijnen op het eigen domein. De lange historische traditie werd voortgezet door Giacomo Damilano, de schoonzoon van Giuseppe Borgogno, en in 1997 namen de kleinkinderen van Giacomo Damilano het roer over. Deze 4e generatie (Paolo, Mario en Guido Damilano) heeft het domein geperfectioneerd en is er in geslaagd om de kwaliteit op te schroeven tot grote hoogtes. De wijngaarden worden mede 'bewaakt' door één vam Italie's beste wijnbouwkundigen, Giampiero Romana. Damilano behoort tot de beste bedrijven in het gebied. In tegenstelling tot de doorsnee rustieke 'oude stijl' Barolo's (die ook nog eens veelal te jong worden gedronken), vertonen de finesse-rijke Barolo's van Damilano een majestueuze elegantie. Met een eigen bezit van ruim 40% van alle Cru wijngaarden binnen de D.O.C.G. Barolo, heeft de familie keuze genoeg om voor elke cuvée de juiste percelen te selecteren. Dit zijn internationaal hooggewaardeerde Barolo's van onberispelijke kwaliteit en ze behoren tot de top van de appellatie ! Naast Nebbiolo druiven, die ook voor de cuvée Marghe worden gebruikt (het kleine broertje van de Barolo), heeft Damilano haar wijngaarden ook beplant met andere variëteiten, zoals Arneis en Barbera. De Arneis (wat zoveel als 'de bengel' of 'de rakker' betekent in het Piemontese dialect) is heerlijk fris en fruitig met een milde kruidigheid. De krachtige Barbera d'Alba cuvée Lablù is een regelrechte topper: vol en rijk met een fluwelige textuur. Dit is een serieuze wijn die zich met groot gemak onderscheid van de gemiddelde Barbera d'Alba. De lichter gestijlde Barbera d'Asti is eveneens intens van smaak, maar kent een elegantere structuur. Damilano geeft u een nieuwe kijk op Piemontese wijnen: elegante wijnen met gepolijste tannine en een uitstekende 'body'. Voortreffelijke prijs-kwaliteitverhouding en absoluut aanbevolen!
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Damilano |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Login and Registration Form