2016 Barolo Damilano Brunate
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Damilano |
Jaar | 2016 |
Druif | Nebbiolo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2022 - 2050 |
De Barolo Cru wijngaard Brunate gelegen in de commune di Barolo in is een van de meest gevierde wijngaarden in de appellatie en één van de vijf cru's die door de familie Damilano worden verbouwd. De Barolo Brunate is misschien wel de meest klassieke wijn in deze groep van vijf, dankzij zijn intensiteit en opmerkelijke diepte. Je krijgt donker fruit, roestige spijkers, bloedsinaasappel en allemaal gepresenteerd op een absoluut pure en ongerepte manier. De Brunate cru is samengesteld uit 25% zand, 45% slib en 30% klei, dus je krijgt hier iets meer structuur in vergelijking met de meer etherische Cannubi gelegen direct over de volgende heuvel. Damilano heeft een geweldige wijn gemaakt in deze 2016 editie maar er zijn slechts 2.900 flessen gemaakt. James Suckling en Parker hebben de Brunate 2016 95/100 Punten gegeven
Natuurlijk gemaakt van 100% Nebbiolo komende uit de gemeente La Mora uit de single vineyard Brunate. In het glas is deze Damilano cru granaatrood met oranje reflecties. Het boeket is intens met tonen van viooltjes, balsamico, ijzer-tonen, bramen en kleine rode bessen. in de mond is de wijn intens, elegant en aanhoudend, met nuances van rood fruit, tabak, zoethout, truffels en kaneel. In zijn jonge jaren deze beauty van een Barolo karafferen en serveren tussen 16-18 graden.
Damilano is één van de oudste wijnhuizen in Barolo. Al in 1890 begon Giuseppe Borgogno, de overgrootvader van de huidige eigenaren, met het bottelen van wijnen op het eigen domein. De lange historische traditie werd voortgezet door Giacomo Damilano, de schoonzoon van Giuseppe Borgogno, en in 1997 namen de kleinkinderen van Giacomo Damilano het roer over. Deze 4e generatie (Paolo, Mario en Guido Damilano) heeft het domein geperfectioneerd en is er in geslaagd om de kwaliteit op te schroeven tot grote hoogtes. De wijngaarden worden mede 'bewaakt' door één vam Italie's beste wijnbouwkundigen, Giampiero Romana. Damilano behoort tot de beste bedrijven in het gebied. In tegenstelling tot de doorsnee rustieke 'oude stijl' Barolo's (die ook nog eens veelal te jong worden gedronken), vertonen de finesse-rijke Barolo's van Damilano een majestueuze elegantie. Met een eigen bezit van ruim 40% van alle Cru wijngaarden binnen de D.O.C.G. Barolo, heeft de familie keuze genoeg om voor elke cuvée de juiste percelen te selecteren. Dit zijn internationaal hooggewaardeerde Barolo's van onberispelijke kwaliteit en ze behoren tot de top van de appellatie ! Naast Nebbiolo druiven, die ook voor de cuvée Marghe worden gebruikt (het kleine broertje van de Barolo), heeft Damilano haar wijngaarden ook beplant met andere variëteiten, zoals Arneis en Barbera. De Arneis (wat zoveel als 'de bengel' of 'de rakker' betekent in het Piemontese dialect) is heerlijk fris en fruitig met een milde kruidigheid. De krachtige Barbera d'Alba cuvée Lablù is een regelrechte topper: vol en rijk met een fluwelige textuur. Dit is een serieuze wijn die zich met groot gemak onderscheid van de gemiddelde Barbera d'Alba. De lichter gestijlde Barbera d'Asti is eveneens intens van smaak, maar kent een elegantere structuur. Damilano geeft u een nieuwe kijk op Piemontese wijnen: elegante wijnen met gepolijste tannine en een uitstekende 'body'. Voortreffelijke prijs-kwaliteitverhouding en absoluut aanbevolen!
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Damilano |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2050 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Login and Registration Form