2016 Baglio del Cristo di Campobello Sicilia Adènzia Rosso

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Sicilie
Wijnhuis Baglio del Cristo di Campobello
Jaar 2016
Druif Cabernet Sauvignon Nero dAvola Syrah / Shiraz
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2019 - 2025
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Baglio del Cristo di Campobello C'D'C' komt van het Italiaanse Sicilië. Baglio del Cristo wordt inmiddels gezien als een van de beste wijnhuizen van Sicilië waar Sicilië momenteel wordt gezien als een sterk opkomende Italiaanse wijnstreek. In 2000 zijn de gebroeders Bonetta begonnen met de eerste aanplantingen van druivenstokken in Agrigento. De familie wilde haar droom waar maken, wijnen maken van de hoogste kwaliteit. Dit is aardig gelukt, in 2009 zijn de wijnen op de markt gebracht en vielen ze meteen in de prijzen.

Deze fraaie Siciliaanse rode wijn is een blend van de Nero d'Avola, Syrah en Cabernet Sauvignon. De druiven worden handgeplukt en daarna vinificatie met maceratie op met schil gedurende 15-20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt gedeeltelijk voor 10 maanden in 110-hectoliter staal en in rFranse eiken met daarna nog een flesrijping van minimaal 12 maanden. Deze fraaie rode wijn heeft een zeer breed spectrum van aroma's, met tonen van zure kersen en bosvruchten, samen met heerlijke hints van vanille. De wijn is verleidelijk in de mond en wordt in de afdronk kruidig met sierlijke tannines. De Baglio del Cristo di Campobello Adènzia heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en heeft 92 Parkerpunten gekregen 90 punten van Wine Enthousiast gekregen.

Vineyard for 2016 Baglio del Cristo di Campobello Sicilia Adènzia Rosso

Zowel nationaal (Perswijn) als internationaal (Monica Larner, Robert Parker, Bibenda en het Italiaans Gilde van Sommeliers) worden de wijnen van Baglio-del-cristo-di-campobello erkend als de beste Nero d'Avola van Sicilie.

In Campobello di Licata kent iedereen de grote moderne witte wijnkelder die gebouwd is op een heuvel met kalkrijke bodem die het licht van de zon reflecteert. Op deze heuvel - driehonderd meter boven de zeespiegel en 5km ver van de Golf van Licata - staat een grote houten Christus , geplaatst tweehonderd jaar geleden door een landbouwer. Het werd ondertussen een bedevaartsoord voor wijnbouwers die er komen bidden voor de kwaliteit van hun wijn zodra hij gevinifieerd is.

Vanaf het begin - zegt Carmelo Bonetta - hebben we geprobeerd om wijnen te maken met een sterke expressie en persoonlijkheid. We proberen het maximum potentieel van ons terroir te benutten doordat een groot deel van de aandacht van ons werk in eerste instantie naar de wijngaard gaat en vervolgens naar het werk in de kelder, we respecteren wat de aarde ons geeft door middel van beperkte producties en kleine opbrengsten.

Al vele jaren verkocht de familie Bonetta hun druiven aan andere wijnbedrijven tegen een lage prijs . In 2006 is het besluit genomen om hun eigen wijnen te bottelen om alzo de vruchten van hun arbeid in eigen fles te zien. Daarmee was ook het startschot gegeven om van start te gaan met de bouw van een nieuwe wijnmakerij . "Op een dag, herinnert hij zich", vanwege de crisis en de daaraan gekoppelde lage kostprijs per kg van de druiven verzamelden we met de hele familie rond de tafel, want we moesten een keuze maken : ofwel afzien van alles en verkopen ofwel onze van onze eigen druiven onze eigen wijnen maken. De wetenschap dat we steeds hard hadden gewerkt in onze wijngaarden en onze wijnstokken in optimale conditie verkeerden hebben ons doen besluiten af te zien van een totale verkoop en we besloten vanaf dan alles zelf te doen van in de wijngaard tot in de fles. De suggestieve namen van onze wijnen zoals "Lu Patri" (van de vader van de Siciliaanse druivensoorten, Nero d' Avola) werd geboren.

Sinds het prille begin, na de eerste oogst en commercialisatie kwamen de eerste grote onderscheidingen en prijzen : "Zoals mijn vader Angelo altijd zegt " onze beste beloning is de waardering van de klant, van diegenen die onze wijnen drinken en ze blijvend waarderen door ze daarna opnieuw te kopen. Dit is voor ons een erkenning en ons grootste succes".

"Vandaag produceert Baglio del Cristo di Campobello ongeveer driehonderdduizend flessen (onderverdeeld in acht soorten wijn : vier witte en vier rode), bovendien blijft er een constante bron van ideeën en projecten naar de toekomst toe zoals het onderzoek naar het produceren zonder toevoeging van zwaveldioxine, dit in samenwerking met één van de beste Italiaanse oenologen Ricardo Cotarella. We zijn er ons van bewust, dit is een zeer complexe materie, waarbij tijd en veel geld nodig is, maar wij doen geen concessies op kwaliteit. Momenteel kan ik hierop nog geen datum kleven, maar we hebben een stap in de goede richting gezet. Vanaf nu werken we enkel nog volgens de principes van ecologische duurzaamheid, met liefde en respect voor alles wat afkomstig is van de aarde. Het klimaat is hier uiterst geventileerd met frequente temperatuurschommelingen dit geeft ons voorsprong om bvb in de wijngaarden te werken zonder kunstmest, alleen mest van eigen dieren wordt gebruikt, enkel zo maken we onze wijnstokken resistent tegen allerlei ziektes, zodat chemische producten totaal overbodig zijn.
Er is veel interesse vanuit het buitenland ten aanzien van Siciliaanse wijnen. We zijn een klein wijnbedrijf dat streeft naar het bouwen van waarden, sterke banden met onze partners. Onze importeurs zijn door ons vooraf gescreend en geselecteerd omdat het mensen zijn die wijnen verkopen met hun hart, en die door hun vakkennis onze filosofie en die van onze wijnen kunnen overbrengen. Het zijn in de eerste plaats allen wijnliefhebbers die ondanks de crisis stand houden door hun vakmanschap en gedrevenheid"

Cfr. Carmello Bonetta.

 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Sicilie
Wijnhuis Baglio del Cristo di Campobello
Druif Cabernet Sauvignon, Nero dAvola, Syrah / Shiraz
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2025
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 92
Smaakprofiel Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Met vrienden, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Baglio del Cristo di Campobello Sicilia Adènzia Rosso
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

14.07.2020

2018 Domaine Astruc dA Cabernet Sauvignon Reserve

"Lekker zuurtje en rustige tannines. Beetje fruitig maar niet te overheer..." Claudia

Bekijk product recensie