Telmo Rodriguez produceerde de As Caborcas wijn voor het eerst in 2010 en kreeg toen gelijk lovende kritieken waaronder 94 parkerpunten en 95 penin punten. Hij maakt hier maar rond de 2500 flessen van dus dit is een zeer schaarse en unieke wijn. De Caborcas komt van een 2,5 hectare wijngaard op 550 meter boven de zeespiegel. De wijnstokken zijn alleen 50 tot 70 jaar oud en wortelen op een granieten plateau aan de oevers van de rivier de Bibei. Telmo is een aanhanger van het hebben van meerdere soorten druiven in een wijngaard en deze wijgaard bevat een mix van oude rassen, Mencia, Souson, Garnacha, Merenzao, Godello en Brancellao. De wijn wordt gedurende 12 maanden in 2000-liter Franse eiken Foudres opgevoed en is gebotteld rond Mei 2016. De wijn is na een jaar flesrijping beschikbaar gekomen. De wijn heeft een licht rode kleur. De neus wordt gedomineerd door rood fruit zoals kersen, framboos en zelfs een hint van bloedsinaasappelen en zoethout. In de mond proeven we nog steeds het mooie frisse rode fruit met een vleugje landelijkheid. De wijn heeft een grote lengte en mooie frisse zuren en pracht afdronk. Dit is volstrekt unieke wijn waarvan ook maar een zeer beperkt aantal flessen worden gemaakt. De 2015 jaargang heeft 95/100 Peninpunten gekregen.
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje.
Kenmerkend voor Telmo is dat hij kiest voor inheemse druivenrassen, die ook op een inheemse manier worden gesnoeid. Dat betekent dat hij alleen werkt met bush-vines ofwel wijnstokken die niet langs draden worden geleid maar als zelfstandige struik groeien. De struiken staan ook verder van elkaar af dan bij draadgeleiding. Dit heeft in het warme Spanje twee voordelen: iedere struik vindt voldoende vocht, ook in droge jaargangen en de trossen hangen in de schaduw van de eigen bladeren, zodat ze minder gestoofd worden. Telmo werkt graag met oude stokken, zodat de wortels diep zitten om vocht te vinden. Het komt ook de kwaliteit van de druiven ten goede. Oude stokken geven namelijk een lagere opbrengst, maar wel van hoge kwaliteit en complexiteit.
Hoewel niet formeel gecertificeerd, werkt Telmo biologisch: hij gebruikt geen kunstmest of insecticiden/pesticiden.In het jaar 2002 verwierf Telmo Rodriguez, de sympathieke Spaanse superster, enkele hectares zeer oude terraswijngaarden in de heuvels van Valdeorras in Galicië, in het uiterste noordwesten van Spanje. De druiven die hier staan aangeplant zijn de witte Godello en de rode Mencia. Het zijn lokale rassen die zich hier in dit relatief koele en vochtige klimaat bijzonder goed thuis voelen en indien goed verzorgd bijzonder fascinerende en fraaie wijnen kunnen voortbrengen. De eerste jaren werd er hard gewerkt om de enigszins vervallen wijngaarden weer in goede staat terug te brengen. De volledige oogsten werden verkocht aan de lokale coöperatie. De oogst van 2004 was voor de Godello de feitelijke introductie en met de rode Mencia wachtte Telmo zelfs nog twee jaar langer. De wijnen danken hun naam aan de rivier de Xil die hier door de wijngaarden kronkelt. Beiden wijnen zijn opmerkelijk geslaagd. Het relatieve koele klimaat levert een tweetal bijzonder elegante, aromatische en verfijnde wijnen.
beoordeling 2014-2015 is nog niet beoordeeld
Rating
95
Release Price
$75
Drink Date
2017 - 2022
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2017
Source
232, The Wine Advocate
The reference for reds in Valdeorras is already on its fifth vintage with the 2014 As Caborcas. It was cropped from an average and healthy vintage for the region, from the same terraced vineyards planted with a mixture of old vines, mostly Mencía but also Merenzao (Trousseau), Sousón, Garnacha Tintorera, Godello and Brancellao. It fermented in a combination of stainless steel and 400-liter oak vats with wild yeasts and aged in large oak foudres for 15 months. It's fascinating to be able to compare three single vineyard reds from a relatively small region and see how different they are. To me As Caborcas is the one that feels most obviously young and closed and needs more time in the glass (and possibly more time in bottle, too). After 30 minutes in the glass, the nose starts to take off showing subtle floral aromas, elegant, nuanced and intriguing. The palate is terribly balanced, with refined tannins within the rusticity inherent to the region, with great purity and a very tasty finish with the stamp of the granite soils. 2,530 bottles were filled in May 2016.
Wijnsoort: | Rood | |
Druif: | Mencia | |
Inhoud fles: | 0.75 ltr | |
Land: | Spanje | |
Streek: | Valdeorras | |
Wijnhuis: | Telmo Rodriguez | |
Website URL: | ||
Jaar: | 2015 | |
Drinken: | 2018-2026 | |
Bubbels: | Zonder Bubbels | |
Dessertwijn: | Nee | |
Biologisch: | Biologisch | |
Duurzaam: | Duurzaam | |
Alcohol: | 13% | |
Smaaktype: | Verfijnd en complex | |
Serveertemperatuur: | 16-18 | |
Afsluiting fles: | Kurk | |
Drink-moment: | Borrel, Lunch | |
Inhoud verpakking: | Doos | |
Opmerking verpakking: | ||
Min. bestel hoeveelheid: | 1 | |
Datum : | ||
Proefdoos: | Nee |
Schrijf uw eigen beoordeling
U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer
Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Een moment geduld a.u.b...
Laatste recensies