Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Magazijn en Winkel open van 11:00-17:30

2015 Rafael Palacios Louro Do Bolo

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2015 Rafael Palacios Louro Do Bolo

Aanbiedingsprijs: € 15,25

Normale prijs: € 16,95

op voorraad
7 op voorraad
+5 Loyalty punt(en)

U ontvangt 4 punt(en). 4 punten = € 0,20

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.2
✓ Niet Goed, Geld terug

EAN: 8437010454011
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Rafael Palacios
Jaar: 2015
Drinken: 2016-2020
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13.5%
Smaaktype: Droog vol en rond
Beschikbaar:
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 91

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Deze wijn, genoemd naar zijn druif, wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Spaans Galicië. En dan vooral in Valdeorras. Ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit. Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie Chardonnay moe is.

De streek:
Valdeorras is één van de kleinere en minder bekende wijngebieden van Spanje. Het ligt in Galicië in het noordwesten van het land, tussen de al bekendere D.O.’s van Rias Baixas en Bierzo. De wijngaarden van deze wijn liggen op een hoogte van 600 tot 720 meter en bestaan voornamelijk uit zandgronden. Valdeorras, letterlijk dal van goud, kent een continentaal klimaat. Omdat het zo’n 150 kilometer landinwaarts ligt is de invloed van de Atlantische Oceaan een stuk minder dan in andere delen van Galicië.

De druif:
Godello is een rijke, aromatische druif en vrijwel zeker dezelfde als de verdelho uit Portugal. Het is één van Spanjes meest interessante witte variëteiten terwijl de druif in de jaren ’70 bijna uitgestorven was. Qua karakter te vergelijken met het aroma van de albarinho en het zijde-achtige van de viognier. Zijn affiniteit met hout maakt de wijn een uitstekend alternatief voor wie chardonnay moe is.

Het wijnhuis:
Rafael Palacios, broer van beroemd wijnmaker Alvaro Placios uit Priorat, begon in 2004 met het maken van wijn in Valdeorras. Hij kocht oude wijngaarden met godello druiven van lokale boeren. Alle 22,5 hectare van het bedrijf zijn met deze druif aangeplant, verdeelt over 26 wijngaarden. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 7 tot 91 jaar oud. Speciaal voor de kwetsbare terrassen waarop de wijnstokken groeien heeft Rafael lichtgewicht machines laten ontwikkelen. En omdat hij weigert chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken is hij teruggevallen op de traditionele wijnbouwmethoden van de regio. Zijn respect voor het landschap en het unieke karakter van de wijngaarden komen terug in de expressie van terroir in de wijn.

Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het Riojastadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van 9 broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn Plácet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage te hebben gelopen in Valdeorras in Galicia, was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003, en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, de Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden, waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat deze te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn 2de wijn, de Louro volgde één jaar later en sedert 2011 is er de basiswijn Bolo.
Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om nog beter te doen. De bouw van de bodega zelf is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ook daarvoor de plannen voldoende gerijpt.

Variëteiten

Rafael zelf noemt de Godello de long van zijn wijnen; het is een glycerische cépage, met bijzonder weinig aroma’s. Niettemin is deze druif op grote hoogtes in staat tot ware topprestaties met een fraîcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge tartraatzuren wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. De Treixadura is vergelijkbaar met de Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten.
Intussen heeft Rafa 21 ha in eigendom, waarvan bijna 20 ha Godello en iets meer dan 1 ha Treixadura. Verder controleert hij nog 8 ha Godello.
Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.

Terroir

De naam van de wijn As Sortes is Galicisch voor de ‘erfloten’. Het Galicisch erfrechtelijk systeem zit immers zo in elkaar dat elk kind een gelijk deel van een stuk grond krijgt, op die manier worden de wijngaarden natuurlijk ongelooflijk versnipperd en krijgt iedereen een ‘sorte’ of erflot. Het gebeurt vaak dat een wijngaard van 1 ha verdeeld is 10 verschillende erfloten of ‘sortes’. Het meervoud As Sortes zijn dus vele erfloten samen in één wijn.
Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m.
Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Vooral de hoogte en oriëntatie bepalen verder de verschillende microklimaatjes.
De meest aromatische druiven door hun noordoriëntatie komen van Sorte Val Verde, Antiga en Chandoiro. De meest frisse door de grote hoogte zijn Sorte dos Santos, a Coalleira, Chao do Couso en O Serro. De meest complexe door hun zuid en zuid-west oriëntatie en grote hoogte zijn Sorte O Soro, Os Caneiros en Falcoeira.

Vinificatie

Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen.
Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxigenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s.
Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen.
De As Sortes wordt vergist in grote houten foeders van 500 liter gedurende een goede maand, waarna de wijn in dezelfde foeders een élevage van 6 maanden krijgt. Louro krijgt zijn gisting op foeders van 3000 liter gedurende één maand en een élevage van 5 maanden extra. Bolo wordt gevinifieerd op inox cuves.

Rafael Palacios is de jongste broer van Alvaro Palacios, die vooral bekend werd om zijn project in de Priorat. De familie Palacios heeft al sinds jaar en dag de bekende Palacios-Remondo bodega in het Riojastadje Alfaro (Rioja Baja), waar Alvaro vertrok richting Priorat eind jaren 80. Rafa is de jongste van 9 broers en zussen en werkte als oenoloog op het familiedomein in Rioja. Hij legde zich vooral toe op het perfectioneren van de witte wijn Plácet en kreeg zo de smaak te pakken om witte topwijnen te maken in Spanje.
Na een stage te hebben gelopen in Valdeorras in Galicia, was hij overtuigd dat het hier zou zijn dat hij zijn grote witte wijn zou maken met Godello, de typische witte druif uit deze regio. Hij liet alles achter eind 2003, en in een paar maanden tijd zocht en kocht hij de oudste wijngaarden Godello in de hoogste vallei van Valdeorras, de Valle del Bibei. Hij zocht vooral naar de hoogst gelegen, moeilijkst toegankelijke en kleinste rendement voortbrengende wijngaarden, waar de dorpelingen niet meer in geïnteresseerd waren omdat deze te veel werk met zich meebrachten en te weinig opbrengsten. Hij slaagde er in korte tijd in om 12 ha aan te kopen, huurde in de buurt een grote garage en kelder voor de vinificatie, en in 2004 maakte hij reeds zijn eerste As Sortes. Zijn 2de wijn, de Louro volgde één jaar later en sedert 2011 is er de basiswijn Bolo.

Deze wijn sloeg dadelijk in als een bom en in korte tijd kregen zijn wijnen in binnen- en buitenland een ware cultstatus. Intussen gebruikt hij ook kleine hoeveelheden Treixadura en denkt hij reeds verder om nog beter te doen. De bouw van de bodega zelf is volledig ondergeschikt aan het verwerven van de beste wijngaarden en het maken van de beste witte wijn, maar in 2011 zijn ook daarvoor de plannen voldoende gerijpt.


Rafael zelf noemt de Godello de long van zijn wijnen; het is een glycerische cépage, met bijzonder weinig aroma’s. Niettemin is deze druif op grote hoogtes in staat tot ware topprestaties met een fraîcheur die ongezien is. Godello heeft van nature hoge tartraatzuren wat een goede evolutie in de tijd waarborgt. De Treixadura is vergelijkbaar met de Godello, maar heeft meer aromatische capaciteiten.
Intussen heeft Rafa 21 ha in eigendom, waarvan bijna 20 ha Godello en iets meer dan 1 ha Treixadura. Verder controleert hij nog 8 ha Godello. Al de percelen worden biologisch bewerkt. Zijn beste percelen: Sorte O Soro, Sorte Antiga en Os Canieros doet hij volledig in biodynamie.

De naam van de wijn As Sortes is Galicisch voor de ‘erfloten’. Het Galicisch erfrechtelijk systeem zit immers zo in elkaar dat elk kind een gelijk deel van een stuk grond krijgt, op die manier worden de wijngaarden natuurlijk ongelooflijk versnipperd en krijgt iedereen een ‘sorte’ of erflot. Het gebeurt vaak dat een wijngaard van 1 ha verdeeld is 10 verschillende erfloten of ‘sortes’. Het meervoud As Sortes zijn dus vele erfloten samen in één wijn. Rafa heeft zijn wijngaarden in Santa Cruz do Bolo, waar de bodem verschillend is van de rest in Valdeorras. De bodem is hier volledig graniet, met een boventextuur van grove zandkorrels afkomstig van de geërodeerde graniet. Het graniet hier is samengesteld uit veldspaat, mica en kwarts. Vooral de kwarts, een mineraal van gekristalliseerd silicium, geeft een mineraal en ziltig karakter aan de wijnen. De pluviometrie is hoog, waardoor de bodems een zeer lage pH hebben en dus een zeer hoge aciditeit. Al de ‘sortes’ hebben dezelfde bodems, waarbij alleen de textuur en de grootte van de korrels varieert. De hoogte varieert van 650 tot 720 m.
Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden. Vooral de hoogte en oriëntatie bepalen verder de verschillende microklimaatjes.
De meest aromatische druiven door hun noordoriëntatie komen van Sorte Val Verde, Antiga en Chandoiro. De meest frisse door de grote hoogte zijn Sorte dos Santos, a Coalleira, Chao do Couso en O Serro. De meest complexe door hun zuid en zuid-west oriëntatie en grote hoogte zijn Sorte O Soro, Os Caneiros en Falcoeira.

Waar Rafa veel belang aan hecht is de selectieve oogst van elk perceel, net om het unieke karakter van de verschillende percelen niet te verliezen. De druiven komen bij de oogst op de selectietafel. Een koude maceratie en een zo groot mogelijke bescherming tegen oxidatie zijn andere technieken die hij gebruikt om geen kwaliteit te verliezen.
Het gebruik van foeders is zeer belangrijk. Rafa selecteert de eik uit Noord-Franse bossen: hoe kouder het bos, hoe minder aromatisch het hout, neutraler en met een betere oxigenatie voor de élevage sur lies. Het hout is licht getoast, gedurende vele uren met een zeer laag vuur zodat de poriën van de barrique zich openen, maar zodat het niet gemarkeerd is door rook of torrefactie-aroma’s.
Bâtonnage doet hij minder dan vroeger, aangezien hij merkt dat de wijnen karakter en persoonlijkheid verliezen door te veel gebruik te maken van de gistcellen.
De As Sortes wordt vergist in grote houten foeders van 500 liter gedurende een goede maand, waarna de wijn in dezelfde foeders een élevage van 6 maanden krijgt. Louro krijgt zijn gisting op foeders van 3000 liter gedurende één maand en een élevage van 5 maanden extra. Bolo wordt gevinifieerd op inox cuves.

Rating: 91



Rating:
91

Price ($)
21

Drink Date
2016 - 2021

Reviewed by
Luis Gutiérrez

Date tasted
22nd Feb 2016

Source
224, The Wine Advocate

The 2015 Louro always contains some 8% Treixadura while still maintaining Godello as the main grapes. It's sourced from their own vineyards in the municipality of O Bolo averaging 20 years of age. The grapes had a short maceration in the press and the clean must is transferred to 3,000-liter French oak vats where it ferments without any added yeast. The wine matured in these same containers with the fine lees for four months. He has a 9,000-meter plot of Treixadura, which adds freshness, especially in the warm vintage. There is an extra degree of precision and freshness compared with the 2015 Bolo, and intensity too. The flavors are clean and very focused, persistent thanks to the pungent acidity. It stays in your taste buds for a long time. This is a superb showing for this bottling. Killer value too! 85,000 bottles produced. Every time I meet Rafael Palacios, he's so enthusiastic about his latest wines that you might think he had discovered a new continent or something... However, this time I think he has something special in his hands. He keeps going from strength to strength with his range of Godello whites from Valdeorras. There is a terrific single vineyard O Soro from 2014, but he was hesitant about whether to release it now, after the summer, or even hold it for one more year - as he felt it was still too closed and ungiving. I think it's going to be launched in September 2016, we will see. As I liked it very much, I decided to publish the note here. 2014 and 2015 are very different vintages, 2014 is more or less an average vintage and 2015 warmer than average. I also had the chance to follow up on the evolution of the 2012, 2011, 2009, 2007 and 2005 vintages of As Sortes, none of them over the hill (in fact they all have years ahead) and my favorite was the 2011. 2015 was saved by the rains ten days after they had started harvesting, which slowed things down and allowed the grapes to achieve a perfect ripeness. 2014 is naturally balanced, and both the As Sortes and the O Soro are phenomenal. Importer(s)


 

Wine Advocate #213 Jun 2014

Long-time readers long ago learned about Spain’s white wine grape called Godello. It has now become fashionable everywhere. Godello produces a good wine that offers more concentration, texture and richness than Verdejo or Albarino. Made from 100% Godello, the tank-fermented and aged 2013 Bolo exhibits lots of Chardonnay-like character with notes of honeyed pears, poached peaches and buttery tropical fruit. Medium-bodied with stunning elegance and freshness as well as beautiful balance and equilibrium, it can be enjoyed over the next 1-2 years. To give readers an idea of just how good it was, we tasted it side-by-side with California’s 2012 Aubert Chardonnay from the Larry Hyde Vineyard, which is spectacular. The difference between that wine and this 2013 Bolo was not as dramatic as one might expect.

eRobertParker.com #1113 Nov 2013

The outstanding 2012 Louro is a blend of 92% Godello and 8% Treixadura aged five months in large wood foudres. The fruit came from 10-60-year-old vines and low yields, which is reflected in the wine’s intensity. Notes of honeyed citrus and wet rocks are followed in this medium-bodied, dry, perfumed wine with laser-like precision. It offers a delicious unadulterated, unmanipulated, unoaked style of wine. Drink it over the next years. 

Wine Advocate # 195 Jun 2011

The 2010 Louro is also 100% Godello aged for 8 months in foudre. Fragrant minerals, fennel, and white fruits lead to a creamy textured, richly fruity palate. Impeccably balanced and very lengthy, it is an outstanding value that will provide pleasure for another 3-4 years.
The name “sabrego” comes from the fact that the vines are planted on granite soils known locally by that name.

Delicious, mei 2011,
Goddelijke godello uit Valdeorras,
Behoort tot de top! Alsof je hele sappige perziken met frisse meloen eet, met wat druppels citroen en een lik kruidige honing. Hier past van alles bij; luxe vis als tarbot of heilbot met een zachte romige saus. Wat je ook eet, met deze wijn wordt het een culinair Spaans feestje.

Jancis Robinson, oktober 2010,
16/20
Aged in barrel. Always worth looking at this second wine of As Sortes. Pale lemon gold. Nutty nose – really interesting. Broad and a little oaky – not like earlier vintages. Too heavy. 13.5%

Perswijn, augustus 2010,
****(*)
Geurig, open, perzik en meloen, abrikoos, lichtvoetig en aromatisch, zacht, rinsfris, mooi rijk.

Penin Guide 2010,
94/100
Colour: bright yellow. Nose: fresh fruit, grapey, scrubland, dried flowers, fine lees. Palate: full, flavourful, complex, balsamic, creamy.

Hubrecht Duijker
Maand Magazine December 2009
Een aardig alternatief voor Chardonnay en Viognier (beide genoemd als aanraders voor de feestdagen, zie het begin van dit magazine) is Godello. Deze wijn, genoemd naar zijn druif, wordt vrijwel uitsluitend gemaakt in en rond Spaans Galicië. En dan vooral in Valdeorras. Een geslaagde Godello is de Louro de Bolo 2008 van Rafael Palacios. Ronde, volle smaak, milde houttonen, zachte zuren, wat kruidigheid en een aangename melange van rijpe citrusvruchten met wit fruit 

Wijnsoort: Wit
Druif: Godello
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Valdeorras
Wijnhuis: Rafael Palacios
Website URL:
Jaar: 2015
Drinken: 2016-2020
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13.5%
Smaaktype: Droog vol en rond
Serveertemperatuur: 10-12
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Aperitief, Diner, Lunch
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Beschikbaar:
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Wat mij betreft mijn favoriete rosé in deze prijsklasse. Hele volle, droge smaak. Absolute aanrader!

- Eline
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen