Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2015 Dominio de Pingus Pingus

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

  • Dominio de Pingus Pingus
  • Dominio de Pingus Pingus

2015 Dominio de Pingus Pingus

€ 1.295,00
beperkte voorraad
3 op voorraad
+323 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Dominio de Pingus
Jaar: 2015
Drinken: 2018-2035
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 99

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Volle rode wijn. Rood fruit, cacao, een vleugje kruiden, mineralen, rijpe tannines en een fantastische afdronk. Slechts beperkt verkrijgbaar maar een absolute collectors-item.

Zonder twijfel één van Spanjes meest bekende wijnmakers. Peter Sisseck, Deens van oorsprong, kwam midden jaren 90 als oenoloog naar het toen nog vrij onbekende Ribera del Duero. Hij had zijn vorming gekregen bij de vernieuwers uit Bordeaux (de zogenaamde "vins de garage") en wist als geen ander het potentieel van de Tinto Fino-druif in deze regio in te schatten. Gedurende lange tijd vinifieerde Peter Sisseck bij zijn vriend Pedro Cuadrado van Finca Villacreces –en tot 2003 kwamen de druiven voor de Flor de Pingus ook van dit domein. Sinds kort heeft hij zijn eigen installaties gebouwd, niet zo ver van Villacreces in Quintanilla.

Pingus is een cultwijn die in zeer beperkte mate wordt gevinifieerd. Eerste jaargang werd nog op het domein Villacreces gevinifieerd in de jaren 90. Zeer diep in kleur, haast inktzwart. Complex, gesloten, na wat walsen, bloeit het boeket open en geeft zowel geconcentreerde fruitimpressies van kersen en rode bes. Vanille toets op de achtergrond, leder en vluchtige looizuren van zijn jeugdigheid. De totaliteit van de geuren is onderbouwd door een verantwoorde vatrijping. Sappig, smaakvol. Maar liefst 99 Parkerpunten voor de 2015!

Peter Sisseck is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij is nochtans Deens van origine. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintanilla de Onésimo. De mythe Pingus werd geboren. De naam van het domein en van de wijn ‘Pingus’ was zijn bijnaam in Denemarken. Na Pingus, zijn topwijn, volgde Flor de Pingus. De naam en faam volgden zeer snel. Amerika’s meest bekende wijncriticus, destijds op trip in Bordeaux, proefde bijna toevallig de Pingus en hemelde hem op als Spanjes absolute topwijn. Pingus heeft dan ook alles: kracht, finesse, concentratie en elegantie. Een vrij unieke combinatie in deze regio. Gedurende de jaren 90 gebruikte hij voor de Flor de Pingus de wijngaarden van zijn vriend Pedro Cuadrado van Finca Villacreces, in hetzelfde dorp gelegen, en deed er ook af en toe de vinificatie. Pas in 2004 had hij zijn eigen kleine bodega klaar in het centrum van het dorpje. Sisseck werkt van in het begin met oude wijnstokken en verbouwt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project ‘Psi’: in dit geval wordt er niet gewerkt met wijnstokken in eigendom, doch in samenwerking met eigenaars van oude percelen Tinto Fino. Na een selectie van de beste percelen wordt er een wijn gemaakt die de traditionele vinificatiemethodes van de regio terug op het voorplan brengt. Het is de bedoeling een wijn te maken die meer evenwichtig, eerlijk en in balans is.

In Dominio de Pingus wordt enkel met Tinto Fino gewerkt, hoofdzakelijk afkomstig van oude wijnstokken. Vooral in het Psi-project, dat hij opzette samen met Pablo Rubio, wordt veel belang gehecht aan de historiek van de regio. In 1990 waren er 9000 ha wijngaarden in de appellatie, waarvan 6000 ha oude wijnstokken. Vandaag zien we meer dan 22.000 ha met slechts 4000 ha oude wijnstokken.Alle percelen die uitgezocht werden door Sisseck zijn het resultaat van een intensief zoekwerk naar de beste oude wijnstokken Tinto Fino, met het beste evenwicht op een natuurlijke manier en volledig in overeenstemming met de principes van de biodynamie.

Pingus: deze wijn is het resultaat van 2 complementaire terroirs in het dorpje La Horra, 2 prefiloxera-wijngaarden van meer dan 80 jaar oud en zeer evenwichtig, in totaal 4,5 ha. Barroso: een oud terras van de Duero, kiezel en zand op klei en kalk.San Cristóbal: een klei-achtige helling met een zuid-west expositie.

Flor de Pingus: afkomstig van 16 verschillende percelen rond La Horra en Roa; assemblage van oude wijnstokken en een aantal jongere wijngaarden.De percelen voor deze wijnen liggen in het hart van Ribera del Duero, op een hoogte tussen 700 en 850 m; het terrein is heuvelachtig.

Psi: in de valleien van de Gromejón en Perales, bijrivieren van de Duero. Bijna altijd hellingen van zanderige oorsprong en kalk tot leem-kleibodems, met in min of meerdere mate de aanwezigheid van kiezels. De percelen liggen tussen 830 tot 920 m hoogte met een zeer goede drainage. Het zijn al deze elementen die de Psi een mooie aromatische intensiteit, fraîcheur en zachte tannines bezorgen.

Het klimaat is uitgesproken continentaal, zeker op de hoogtes in deze appellatie.Alle wijngaarden worden volgens de biodynamische principes bewerkt.
Vinificatie

Pingus: elke druif wordt manueel ontrist, druif per druif. Vinificatie in eikenhouten foeders van 2000 liter. Malolactische gisting op nieuwe eik en élevage gedurende 20 à 22 maanden. Een totale productie van 6000 flessen en een rendement van 11 hl/ha.

Flor de Pingus: alle percelen worden apart gevinifieerd in inox cuves van 4000 liter. Malolactische gisting op nieuwe eik en élevage van 16 à 18 maanden.Een totale productie van 60.000 flessen en een rendement van 19 hl/ha

Psi: om een zachte extractie te verkijgen, vindt de vinificatie plaats in grote cementen cuves. Daarna ondergaat de wijn een verdere rijping gedeeltelijk op cement, op grote houten foeders en in kleine eikenhouten vaten.Afhankelijk van het jaar beslaat de productie tussen de 100.000 à 200.000 flessen.

Rating: 99


Rating
99

Release Price
$850

Drink Date
2018 - 2035

Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2018
Source
238, The Wine Advocate

Peter Sisseck was ecstatic about the quality of the 2015 Pingus. Since he no longer uses any new oak—and hasn't since 2012—the élevage in used wood is extended to 23 or 24 months. This is the first vintage certified as biodynamic from Demeter. We poured the wine and took half an hour to get to it, as the wine was very closed at first and opened up very slowly in the glass. Little by little, the nose started showing a floral character, what I consider the perfume of great Ribera del Duero, the elegant part that compensates the powerful nature of the wines and gives the finesse to the best wines. The wine has been very consistent in the last few vintages, as Sisseck reckons the old but balanced vines (they started working in biodynamics in 2000) cushion the vintage differences more than other younger vineyards. These vines were planted in 1929, and they have always been farmed organically and in a traditional way. This is truly outstanding. In a way, it made me think of 2010, even if they are very different years. It was bottled in August 2017, and there are some 6,500 bottles of this gem. Even if very young, it already drinks well. Great wines tend to be drinkable throughout their life...

I tasted the bottled 2015s, the about-to-be-bottled 2016s and some barrel samples of the 2017s with Peter Sisseck. 2016 could be the modern version of 1996, and in 2015, a warmer vintage that could have turned into something similar to 2011, the wines have great freshness and are closer to 2010 than 2011, even if the years are completely different. 2015 Pingus is terrific and 2016 Pingus can be another legend in the making...

I also had the chance to preview the 2017s in barrel, and I felt the wines were very young and resisted writing them up. Sisseck considers it one of the most challenging vintages he has seen in Ribera del Duero, and he plans on having shorter élevage. But the 2017 Pingus was very precise and harmonious, even at such young age. Something to look forward to in the future.

 

Wijnsoort: Rood
Druif: Tempranillo
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Ribera del Duero
Wijnhuis: Dominio de Pingus
Website URL:
Jaar: 2015
Drinken: 2018-2035
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Over Bierzo en de Mencia druif wordt veel geschreven. Nog geen ervaring mee, start met deze wijn uw kennismaking. Mooie prijs-kwaliteit.

- Daan
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen