De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture”wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves). Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven. Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken (of het nu een Bourgogne Blanc of zijn Montrachet is) verklaart voor een belangrijk deel zijn succes. Vaatjes of cuves die om de één of andere reden niet aan zijn hoge eisen voldoen, worden verkocht aan de handel, ook al moet hij er financieel flink op toeleggen. In de kelder opteert Pierre Yves voor een lange opvoeding. Vanzelfsprekend vergisten de wijnen op hun eigen (natuurlijke) gisten. Vervolgens krijgen ze een langdurige opvoeding op houten vaten met een inhoud van 350 liter. De wijnen rijpen zo’n 14 tot 20 maanden op hun fijne lies (er vindt geen batonnage plaats). Pierre Yves is overtuigd voorstander van een lange opvoeding. Om vroegtijdige oxidatie tegen te gaan, krijgen de wijnen in kleine doses sulfiet toegediend en wordt na een paar weken gemeten in hoeverre deze is opgenomen door de wijn. Alleen de allerbeste (onbehandelde) kurken worden gebruikt en de flessen worden met waxcapsules afgesloten. Allen Meadows : “the quality that Colin is achieving puts him in an elite group. They absolutely deserve a place in your cellars if you can find them”
Pierre Yves Colin Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Champs Gain komt uit het meest fameuze wijndorp uit de Bourgogne. De Chassagne-Montrachet 1er Cru Champs is zoals behoort van 100% chardonnay druiven gemaakt. De Les Champs Gain heeft een fraaie vruchtintensiteit in de neus met zeer goed gedefinieerde fijne geuren zoals appelbloesem, klein beetje eiken met vanille en een licht botertje en perzik. De smaak is glad en mooi afgerond met &abrikoos, perzik en een vleugje citroengras en een fameuze finish. Super elegante wijn met een fraaie zuurgraad. Enfin dit is dan ook een Chassagne Montracht van de beste wijngaarden uit de bourgogne. Dit is een wijn die met de tijd nog verder zal verbeteren en heeft een drinkvenster tot 2035.
Domaine Colin-Morey Pierre-Yves Colin
Zoon van Marc Colin, een bekende wijnmakersfamilie in het dorpje St. Aubin.Pierre-Yves is een zeer getalenteerde wijnmaker die al geruime tijd verantwoordelijk was voor de vinificatie op het domein van zijn ouders. Vanaf 2001 is hij zijn eigen domein begonnen en heeft hij het hele vinificatieproces nog verder geperfectioneerd. Zo is Pierre-Yves een felle tegenstander van bâtonnage, het constant weer opnieuw oproeren van de gistende most. Verder werkt hij graag met démi-muids, vaten van 500 en 600 liter in plaats van de gebruikelijk vaten van 225 liter. De vaten zijn niet getoast, er is slechts sprake van een lichte branding alleen ter bescherming, zodat de poriën zich kunnen sluiten.
Pierre Yves Colin wijnen online bestellen bij Grandcruwijnen
Pierre Yves Colin wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijnhandel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!
Beoordeling 2013-latere jaargangen nog niet beoordeeld
Release Price
NA
Drink Date
2016 - 2030
Reviewed by
Neal Martin
Issue Date
30th Dec 2014
Source
216, The Wine Advocate
The 2013 Chassagne-Montrachet 1er Cru Champs Gain has a little more fruit intensity on the nose compared to the Chenevottes '13: very well defined with flint scents merging with apple blossom and struck match. The palate is smooth and nicely rounded on the entry: spice-infused apricot with white peach and a touch of lemongrass enlivening the finish. This is very fine - a classy number.
As usual, I tasted Pierre-Yves Colin’s 2013s in his tasting room close to the church in Chassagne. He was very positive about the vintage, though it was one where he had to make some big decisions during the vinification…
“I stopped part of the malolactic in each cuvee around 20 to 30% to keep the acidity by adding a bit of sulfur before the malo,” he explained. “The wines were a little too big for me.”
Pierre-Yves was not the only winemaker to take such action. Frédéric Barnier did likewise at Louis Jadot.
“My perception of 2013 is not a good memory. It was hard work in the vineyard,” he continued. “It was a wet spring so we had to spray more often. It was difficult to get clean fruit, but the weather then gave us that…not over-ripe fruit though. The harvest began in 1 October. Our level of maturity was not very high and so everything was picked between 11.5 and 12.4% potential. I did quite a long press for 3 to 4 hours with no foullage [crushing] when the fruit went into the press. The vintage is not very powerful, but you really have the expression of terroir more than the vintage, such as in 2012. The wines tend to be fresh and it is more my style of vintage compared to 2012. They remind me a little of ’07, even if I do not know if they will age in the same way.”
Pierre-Yves’s wines have become highly sought-after in recent vintages and in many ways it is a totem of Burgundy’s move towards more micro-négoçiant set-ups. Where once the mantra was that you have to own your own vines, nowadays wines such as Pierre-Yves debunk that theory, which is good news because the salient fact is that some of the most talented winemakers can no longer afford the escalating land prices. One other piece of good news of PYCM lovers is that he has expanded his range with some fermage agreements courtesy of his aunt (I have noted this in the tasting notes.) Not every single 2013 is a shoo-in success…this is Burgundy after all. I feel that Pierre-Yves really comes into his own around Saint Aubin, with some of the best expressions of this under-appreciated appellation, whilst his Bâtard-Montrachet 2013 was an absolute treasure. It is interesting to muse upon the fact that both Pierre-Yves and his brothers Damien and Joseph at Domaine Marc Colin, are producing some of the best wines in Côte de Beaune. I never asked how competitive they are, but that drive towards quality is a blessing to all us wine-lovers.
Wijnsoort: | Wit | |
Druif: | Chardonnay | |
Inhoud fles: | 0.75 ltr | |
Land: | Frankrijk | |
Streek: | Bourgogne | |
Wijnhuis: | Pierre Yves Colin | |
Website URL: | ||
Jaar: | 2015 | |
Drinken: | 2016-2035 | |
Bubbels: | Zonder Bubbels | |
Dessertwijn: | Nee | |
Biologisch: | Niet Biologisch | |
Duurzaam: | Duurzaam | |
Alcohol: | ||
Smaaktype: | Droog verfijnd en complex | |
Serveertemperatuur: | 10-12 | |
Afsluiting fles: | Kurk | |
Drink-moment: | Aperitief, Diner, Lunch | |
Inhoud verpakking: | Doos | |
Opmerking verpakking: | ||
Min. bestel hoeveelheid: | 1 | |
Datum : | ||
Proefdoos: | Nee |
Schrijf uw eigen beoordeling
U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer
Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Een moment geduld a.u.b...
Laatste recensies