2015 Nin-Ortiz Selma de Nin Ancestral

Schrijf de eerste review over dit product
rotation
Nog maar 1 op voorraad
gift Cadeauverpakking mogelijk in winkelwagen Vanuit de winkelwagen kunt u een cadeaubericht of cadeauverpakking toevoegen aan de door u gekozen product(en).

Omschrijving

chevron-down

Ester Nin en Carles Ortiz zijn de trotse eigenaars van dit piepkleine wijndomein met wijngaarden in Porrera en Torroja en in Gratallops. Ester is oenologe en biologe en oorspronkelijk afkomstig uit het hoger gelegen gedeelte van de Penedès, in El Pla de Manlleu. Carles is verantwoordelijk voor de wijngaard, samen met zijn muilezels Negret en Max. Ester is vooral bekend vanwege haar werk als oenologe van Clos Erasmus in Gratallops en van NUN, de witte topwijn van Enric Soler in de Penedès waarvan ze de eerste jaargangen vinifieerde. In al haar projecten kiest zij resoluut voor biodynamie. De Planetes: ligt op een terrein llicorella met veel ijzeroxide, ferral genoemd, veel harder dan gewone llicorella. De nieuwe wijngaarden (tussen 5 à 13 jaar oud) zijn op terrassen aangeplant en een deel op oude 'costers' (Carinyena), te zien vanaf de weg tussen Falset en Porrera.

Selma is zonder meer een cultwijn. Iedereen heeft er al van gehoord, maar niemand heeft hem al geproefd. Selma is een uitgestorven bergdorp in de Sierra de Montmell (Santes Creus, Tarragona). Hier liggen de roots van Jaume en Ester Nin, die hier al heel wat jaren geleden tegen de bergflank van het verlaten dorp begonnen op kleine schaal wijnstokken te planten. Alles wordt biodynamisch bewerkt, met uiterste zorg voor de wijngaard en consequent ook in de vinificatie.

Selma de Nin  is een witte wijn zonder oorsprongsbenaming geproduceerd in El Pla de Manlleu (Penedès) door de wijnmakerij Ester Nin. Deze wijn is een blend van de rassen Roussane, Marsanne, Parellada en Chenin Blanc. Gisting op eiken barriques (geen nieuw eiken) van 225 liter. Sur lies nog een élevage van ongeveer 8 maanden. Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt. Bijna geen toevoeging van sulfiet.  De Selma de Nin  is bij uitstek een mediterrane witte Spaanse wijn. Mooie kleur. Zeer complexe, mineralige neus met mooie kruidige tonen van venkel, tijm en acacia. Lichte houttoets die mooi verweven is met het fruit. In de mond mineralige ondertonen, zeer zuiver. Vol en complex met een bittertje op het einde. 

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Spanje
Regio Catalunya
Appellatie Penedes (Appellatie)
Wijnhuis Nin-Ortiz
Druif Chenin Blanc, Marsanne, Parellada, Roussane
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2015
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2028
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard

Wijnhuis

chevron-down

Ester Nin en Carles Ortiz zijn de trotse eigenaars van dit piepkleine wijndomein met wijngaarden in Porrera en Torroja en in Gratallops. Ester is oenologe en biologe en oorspronkelijk afkomstig uit het hoger gelegen gedeelte van de Penedès, in El Pla de Manlleu. Carles is verantwoordelijk voor de wijngaard, samen met zijn muilezels Negret en Max. Ester is vooral bekend vanwege haar werk als oenologe van Clos Erasmus in Gratallops en van NUN, de witte topwijn van Enric Soler in de Penedès waarvan ze de eerste jaargangen vinifieerde. In al haar projecten kiest zij resoluut voor biodynamie.

In 2004 kocht ze en klein perceel met iets meer dan 1 ha wijngaard, Mas d’en Caçador: een steile helling, hoog gelegen boven de weg van Porrera naar Torroja. 2004 was meteen ook de eerste oogst van haar eigen wijn (amper 1 barrique), de Nit de Nin, die dadelijk een cultstatus en monsterscores kreeg. In de beginjaren was het enkel Garnatxa en Carinyena. Voor de Nit de Nin is dat 60% Garnatxa Peluda en voor de Planetes 70% Garnatxa País. De Garnatxa Peluda staat vermengd met oude Carinyena op steile hellingen (costers) aangeplant. De wijngaarden van de Planetes (5 ha) bestaan uit 4 ha Garnatxa op terrassen en 1ha Carinyena op een steile helling. De nieuwe stokken die aangeplant zijn, zijn klonen die ze zelf genomen hebben van oude Carinyena. Intussentijd zijn er meerdere bijna uitgestorven cépages toegevoegd aan het portfolio. De autochtone witte Montanega, wat een variant is van de Parellada, voor de Terra Vermella. Esters ander wit kroonjuweel is de Selma de Nin, afkomstig uit Penedès, meerbepaald het dorp Selma waar een hoog gelegen perceel van de familie bestokt is met Chenin Blanc, Roussanne, Marsanne en Xarello.

Alle wijngaarden worden biodynamisch bewerkt met de hulp van twee muilezels en zijn gelegen op pure llicorella (leisteen) verspreid over:

  • Mas d’en Caçador, drie kleine wijngaarden op steile hellingen (costers), met oriëntatie noord-oost, noord-west, tussen 400 en 650 m hoogte. Dit is een van de hoogst gelegen wijngaarden van Priorat, te zien vanop de weg tussen Porrera en Torroja.
  • Planetes: llicorella met veel ijzeroxide, ferral genoemd, veel harder dan gewone llicorella. De nieuwe wijngaarden (tussen 5 à 13 jaar oud) zijn op terrassen aangeplant en een deel op oude 'costers' (Carinyena), te zien vanaf de weg tussen Falset en Porrera.
  • Coma d’en Romeu: Grand cru wijngaard bestokt met Garnacha van 75 jaar oud op een hoogte van 350 m. Ilicorella en zuidelijke oriëntatie.
  • La Rodeda: Gelegen nabij Mas d’en Cacador met 80 jarige Garnatxa Peluda op een hoogte van 700 m. Ook hier is llicorella de belangrijkste bodemcomponent.
  • Selma de Nin: Op 750 meter hoogte gelegen met een ondergrond van kalksteen en een beperkt aandeel klei.
  • Terra Vermella: De “rode gronden” is de letterlijke vertaling van de naam van deze witte wijn. Ondergrond bestaat hier in hoofdzaak uit ijzerhoudende klei gemengd met stenen op een hoogte van 550 m.

Er wordt enkel met autochtone gisten gewerkt en met een absoluut minimum aan zwavel. Een uitermate doorgedreven selectie, waarbij al de overrijpe druiven worden verwijderd, zorgt voor elegante en mineralige wijnen. Één pigeage per dag, manueel en zacht. Daarna 18 maanden élevage op Franse eikenhouten vaten, 1/3 nieuw.

De Planetes wordt op dezelfde manier geselecteerd. De gisting en élevage gedurende 12 à 14 maanden vindt plaats op conische foeders van Franse eik van 3000 liter en gedeeltelijk op barriques van de Nit de Nin van het jaar daarvoor. Ester is door de jaren heen meer en meer barrique aan het weglaten ten voordele van amforen en grote foeders. In tussentijd heeft het koppel een kleine, functionele bodega weten bouwen, geïntegreerd in de wijngaarden. Oogstjaar 2020 is de eerste jaargang die hier werd gevinifieerd. 

Recensies

chevron-down
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over: 2015 Nin-Ortiz Selma de Nin Ancestral
loader
Bezig met laden...

check-circle U heeft uw review aangeboden ter goedkeuring.

2021 Nin-Ortiz Nit de Nin La Coma den Romeu
Volg het laatste nieuws over al onze wijnen, acties en nieuwe selecties.

Laatste review

21.10.2024

kiyoh-stars-open
kiyoh-stars-filled

2022 Adulation California Zinfandel

"Met vrienden heerlijk genoten! Een smaakvolle wijn. " Anna Christina Dols

Bekijk product recensie