2015 La Spinetta Casanova Riserva Chianti DOCG
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | La Spinetta |
Jaar | 2015 |
Druif | Sangiovese |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2019 - 2028 |
De La Spinetta Casanova Riserva komt uit Toscane van een 45Ha grote wijngaard gelegen op een kalkhoudende bodem met uit de oceaan afkomstige afzet gelegen op 250 meter hoogte met een zuid georiënteerde ligging. De Sangiovese druiven worden handmatig geoogst in kratjes van 15kg en gisting en inweking vindt plaats in gepatenteerde roterende RVS gisttanks (idem zoals ze de wijnen maken in Piedemonte). De wijnen rijpen gedurende 24 maanden op frans eikenhout. De wijn wordt verder niet geklaard of gefliterd. Deze Casanova Chinati Reserva van het mooie wijnhuis La Spinetta heeft een zeer beschaafde Sangiovese-expressie met frisse leertonen en een voor rode wijn zeldzame mineraliteit. Geweekte kersen met de houttonen van de kersenpit. Zeer harmonisch van structuur met een perfecte versmelting van alcohol, zuren en tannines. Dit ondanks of eerder dankzij de gebalde kracht van de nobele en gepolijste tannines. Gevarieerde, smaakrijke finale en een echte grote lengte. Een grote wijn die vriendelijk geprijsd is.
In 1977 startte de familie Rivetti in het Piemonte gebied met wijnbouw. Aanvankelijk eerst met een Moscato d'Asti, daarna met wijn van de Barbera druif en in 1989 werden de eerste Nebbiolo-druiven verwerkt.Maar hier bleef het niet bij. De drang om grote, rode wijnen te maken was te groot en in 1985 zag de eerste rode wijn, Barbera Cà di Pian van La Spinetta, het levenslicht. De tweede rode wijn volgde in 1989. Het werd een assemblage van de druivenrassen Barbera en Nebbiolo, voorzien van de naam Pin (bijnaam van de vader van de drie broers). Het echte werk begon met de moeilijke Nebbiolo-druif binnen de herkomstbenaming Barbaresco en later Barolo. De eerste Barbaresco onder de naam Gallina kwam in 1995. Daarna kwam er wel elk jaar een nieuwe wijn. In 1996 en 1997 drie wijnen: Barbaresco Starderi, Barbera d’Alba Gallina en Barbaresco Valeirano. In 1998 Barbera d’Asti Superiore. In 2000 werden er 8 hectaren in Barolo verworven. Waarvoor in 2003 een nieuwe, state of the art, wijnmakerij werd gebouwd. In 2001 volgde er een spectaculaire uitbreiding in Toscane door de verwerving van maar liefst 65 hectaren. Ook hier werd een nieuwe wijnmakerij gebouwd die in 2007 klaar kwam. In dat jaar werd het dertigjarige bestaan van het familiebedrijf gevierd.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Chianti (Classico) |
Wijnhuis | La Spinetta |
Druif | Sangiovese |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Romantisch |