2015 La Spinetta Barolo Campè Vürsù DOCG
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | La Spinetta |
Jaar | 2015 |
Druif | Nebbiolo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2020 - 2040 |
In het glas is de barolo intens robijnrood met donkere schakeringen. De geur is complex, vol, met hints van granaatappel, zwart fruit, cederhout en delicate bloemige aroma's. De Spinetta Barolo Campo is een imposant geconcentreerde Barolo, waarvan de dichte tannines toch al goed verteerbaar zijn. De knappe tannines accentueren de kracht van deze wijn maar beloven ook een mooie toekomst.De smaak is vol, elegant, geconcentreerd, met hints van veel fruit. Prachtige zachte volle wijn. De wijn dendert in afdronk lang na
De produktie is slechts 9.000 flessen. Opbrengst van slechts 2500 fl. per hectare. De Campe wijngaard is de kleinste van alle wijngaarden van La Spinetta. Alcoholische fermentatie in rotofermentators onder gecontroleerde temperatuur gedurende 7-8 dagen. De malolactische fermentatie vindt plaats in volledig nieuwe Franse barriques waar de wijn 24 maanden in zal rijpen. Hierna wordt de wijn overgeheveld naar inox-vaten waar ze 9 maanden zal rusten. Ten slotte volgt er een flesrijping van 12 maanden. Geen filtering noch klaring.
In 1977 startte de familie Rivetti in het Piemonte gebied met wijnbouw. Aanvankelijk eerst met een Moscato d'Asti, daarna met wijn van de Barbera druif en in 1989 werden de eerste Nebbiolo-druiven verwerkt.Maar hier bleef het niet bij. De drang om grote, rode wijnen te maken was te groot en in 1985 zag de eerste rode wijn, Barbera Cà di Pian van La Spinetta, het levenslicht. De tweede rode wijn volgde in 1989. Het werd een assemblage van de druivenrassen Barbera en Nebbiolo, voorzien van de naam Pin (bijnaam van de vader van de drie broers). Het echte werk begon met de moeilijke Nebbiolo-druif binnen de herkomstbenaming Barbaresco en later Barolo. De eerste Barbaresco onder de naam Gallina kwam in 1995. Daarna kwam er wel elk jaar een nieuwe wijn. In 1996 en 1997 drie wijnen: Barbaresco Starderi, Barbera d’Alba Gallina en Barbaresco Valeirano. In 1998 Barbera d’Asti Superiore. In 2000 werden er 8 hectaren in Barolo verworven. Waarvoor in 2003 een nieuwe, state of the art, wijnmakerij werd gebouwd. In 2001 volgde er een spectaculaire uitbreiding in Toscane door de verwerving van maar liefst 65 hectaren. Ook hier werd een nieuwe wijnmakerij gebouwd die in 2007 klaar kwam. In dat jaar werd het dertigjarige bestaan van het familiebedrijf gevierd.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | La Spinetta |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |