2015 La Parde de Haut-Bailly 2nd vin du Château Haut-Bailly
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Château Haut Bailly |
Jaar | 2015 |
Druif | Cabernet Franc Cabernet Sauvignon Merlot |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2020 - 2030 |
Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Haut Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur.
De La Parde van Chateau Haut Bailly bereikt de laatste jaren de hoogste kwaliteitsnorm. Er wordt namelijk steeds meer en meer in de tweede wijn van de grote broer verwerkt, met als resultaat dat ook deze tweede wijn zeer hoogstaand is. Hij komt van het grote terroir en wordt gevinifieerd door hetzelfde team. Het hogere percentage merlot maakt hem wel sneller toegankelijk. Dit is in elk geval een kwalitatieve wijn die een mooi diner perfect zal begeleiden en voor veel drinkplezier zal zorgen. Deze La Parde de Haut-Bailly heeft een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en is stuk vriendelijker qua prijs dan zijn hele grote broer. De La Parde de Haut-Bailly 2015 heeft een boeket met frisse tonen van bosbes en kers. De smaak is medium-bodied met rijpe tannine, een vleugje grafiet met veel blackberry en bosbes. Dit is een gestructureerde La Parde de Haut-Bailly. In de mond is de wijn licht kalkachtig met een precieze afwerking. De 2015 is een zeer geslaagde jaargang die jong al verleidelijk lekker smaakt.
Experts in bodemonderzoek hebben geconstateerd dat Château Haut-Bailly een van de fijnste terroirs in de Pessac-Léognan heeft. Grote wijnen ontstaan door het samenspel tussen bodem, ligging, klimaat en mens. De wijnen zijn altijd al goed geweest maar de laatste jaren nog meer in kwaliteit gestegen. Haut-Bailly staat bekend om de zachtheid en de zijde-achtige textuur. De wijn heeft ongelooflijk potentieel aan verfijnde tannines en zacht zoete, complexe fruitnuances.
De wijngaard wordt beheerd volgens strenge tradities en chemische onkruidverdelgers worden nooit gebruikt. Sproeien wordt zorgvuldig beperkt, de grond wordt omgeploegd en gewied met schoffels, en de druiven worden volledig met de hand geplukt. De vinificatie vindt plaats in een fermentatie kamer met 26-thermo gereguleerde cement tanks van verschillende grootte (variërend van 30 tot 120 hectoliter). Deze speciaal aangepaste vaten zorgen ervoor dat de druiven, geteeld in verschillende delen van de wijngaard, vanaf het moment dat ze worden geplukt tot aan de vinificatie, compleet gescheiden worden gehouden.
Het proces van wijn maken vindt plaats in cementen tanks, terwijl het mengen gebeurt in roestvrijstalen tanks - een goed voorbeeld van hoe traditie en moderniteit hand in hand gaan bij Château Haut-Bailly. Alcoholische gisting duurt acht tot tien dagen en wordt gevolgd door maceratie. Dit proces duurt ongeveer drie weken gedurende welke tijd de wijn nooit wordt oververhit. Op deze manier bereikt men een perfect uitgebalanceerde wijn.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Frankrijk |
Regio | Bordeaux |
Appellatie | Pessac-Léognan |
Wijnhuis | Château Haut Bailly |
Druif | Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Tannines |
Drink momenten | Cadeau!, Met vrienden, Open haard |
Login and Registration Form