Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2015 Dominio de Pingus PSI Peter Sisseck

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

  • psi pingus sisseck

2015 Dominio de Pingus PSI Peter Sisseck

€ 32,95
beperkte voorraad
3 op voorraad
+8 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

THT:
# flessen in doos: 6
Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Dominio de Pingus
Jaar: 2015
Drinken: 2018-2025
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 94

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De PSI is wijn van de vermaarde wijnmaker Peter Sisseck welke ook bekend is van de cult-wijn de Pingus en de Flor de Pingus. De befaamde bodega Dominio de Pingus van Peter Sisseck in Ribera del Duero gaat z'n wijnen aanzienlijk minder hout geven. Wie overdrijft, lijdt aan wijnmakers-luiheid vindt hij. 

Hoe gezonder de wijngaard en hoe beter het beheer, des te minder is houtrijping noodzakelijk, is zijn standpunt. In Brazilië werd bij het bezoek van Wijnwijs.eu aan een van de top-wijn boutiques dezelfde visie uitgedragen. Sisseck merkte eerder dat nieuw eikenhout wijn van een bepaald perceel reductie in het vat opleverde. Onrijpe tannines gingen zuurstof absorberen. Dat wil de bodega in de toekomst vermijden door drastisch verminderd houtgebruik. Minder maar stukken duurder, want Dominio de Pingus gebruikt nu de T5 van Taransaud, die 1200 euro kost. Bijna tweemaal zo duur als de gebruikelijk 225 liter- barriques.

In het glas heeft de wijn een diep frisse rode kleur. De PSI is een stevige wijn met Tempranillo-expressie van het hoogste niveau: klasse, fruit, zacht, zonnig. Andere structuur dan de overige wijnen van dit domein, in een minder rijpe stijl. Stevige en vlezige aanzet met heel veel fruit dat in het begin nog wat gebukt gaat onder de tannines. Een wijn die in het begin erg veel lucht nodig heeft. Vlezige finale met een knipoog naar de authentieke Riberastijl van toen. Geweldig glas wijn maar enfin het is ook van Sisseck.

Peter Sisseck is een van Spanjes meest bekende wijnmakers. Hij is nochtans Deens van origine. Hij deed ervaring op als jonge oenoloog in Bordeaux en Californië en startte vervolgens in 1990 als oenoloog van het domein Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. Het was hier dat hij het werkelijke potentieel van de Tinto Fino leerde inschatten. In 1995 maakte hij zijn eerste eigen wijn in een garage in Quintanilla de Onésimo. De mythe Pingus werd geboren. De naam van het domein en van de wijn ‘Pingus’ was zijn bijnaam in Denemarken. Na Pingus, zijn topwijn, volgde Flor de Pingus. De naam en faam volgden zeer snel. Amerika’s meest bekende wijncriticus, destijds op trip in Bordeaux, proefde bijna toevallig de Pingus en hemelde hem op als Spanjes absolute topwijn. Pingus heeft dan ook alles: kracht, finesse, concentratie en elegantie. Een vrij unieke combinatie in deze regio. Gedurende de jaren 90 gebruikte hij voor de Flor de Pingus de wijngaarden van zijn vriend Pedro Cuadrado van Finca Villacreces, in hetzelfde dorp gelegen, en deed er ook af en toe de vinificatie. Pas in 2004 had hij zijn eigen kleine bodega klaar in het centrum van het dorpje. Sisseck werkt van in het begin met oude wijnstokken en verbouwt deze volgens de biodynamische principes. Samen met Pablo Rubio startte hij in 2007 het project ‘Psi’: in dit geval wordt er niet gewerkt met wijnstokken in eigendom, doch in samenwerking met eigenaars van oude percelen Tinto Fino. Na een selectie van de beste percelen wordt er een wijn gemaakt die de traditionele vinificatiemethodes van de regio terug op het voorplan brengt. Het is de bedoeling een wijn te maken die meer evenwichtig, eerlijk en in balans is.

In Dominio de Pingus wordt enkel met Tinto Fino gewerkt, hoofdzakelijk afkomstig van oude wijnstokken. Vooral in het Psi-project, dat hij opzette samen met Pablo Rubio, wordt veel belang gehecht aan de historiek van de regio. In 1990 waren er 9000 ha wijngaarden in de appellatie, waarvan 6000 ha oude wijnstokken. Vandaag zien we meer dan 22.000 ha met slechts 4000 ha oude wijnstokken.Alle percelen die uitgezocht werden door Sisseck zijn het resultaat van een intensief zoekwerk naar de beste oude wijnstokken Tinto Fino, met het beste evenwicht op een natuurlijke manier en volledig in overeenstemming met de principes van de biodynamie.

Pingus: deze wijn is het resultaat van 2 complementaire terroirs in het dorpje La Horra, 2 prefiloxera-wijngaarden van meer dan 80 jaar oud en zeer evenwichtig, in totaal 4,5 ha. Barroso: een oud terras van de Duero, kiezel en zand op klei en kalk.San Cristóbal: een klei-achtige helling met een zuid-west expositie.

Flor de Pingus: afkomstig van 16 verschillende percelen rond La Horra en Roa; assemblage van oude wijnstokken en een aantal jongere wijngaarden.De percelen voor deze wijnen liggen in het hart van Ribera del Duero, op een hoogte tussen 700 en 850 m; het terrein is heuvelachtig.

Psi: in de valleien van de Gromejón en Perales, bijrivieren van de Duero. Bijna altijd hellingen van zanderige oorsprong en kalk tot leem-kleibodems, met in min of meerdere mate de aanwezigheid van kiezels. De percelen liggen tussen 830 tot 920 m hoogte met een zeer goede drainage. Het zijn al deze elementen die de Psi een mooie aromatische intensiteit, fraîcheur en zachte tannines bezorgen.

Het klimaat is uitgesproken continentaal, zeker op de hoogtes in deze appellatie.Alle wijngaarden worden volgens de biodynamische principes bewerkt.
Vinificatie

Pingus: elke druif wordt manueel ontrist, druif per druif. Vinificatie in eikenhouten foeders van 2000 liter. Malolactische gisting op nieuwe eik en élevage gedurende 20 à 22 maanden. Een totale productie van 6000 flessen en een rendement van 11 hl/ha.

Flor de Pingus: alle percelen worden apart gevinifieerd in inox cuves van 4000 liter. Malolactische gisting op nieuwe eik en élevage van 16 à 18 maanden.Een totale productie van 60.000 flessen en een rendement van 19 hl/ha

Psi: om een zachte extractie te verkijgen, vindt de vinificatie plaats in grote cementen cuves. Daarna ondergaat de wijn een verdere rijping gedeeltelijk op cement, op grote houten foeders en in kleine eikenhouten vaten.Afhankelijk van het jaar beslaat de productie tussen de 100.000 à 200.000 flessen.

Uitstekend bij mooi gegrild rundvlees of bij een mooi stukje wild zoals hert of ree. In zijn eerste 4 levensjaren enkele uren vooraf decanteren. Serveren in een groot wijnglas bij 18°C.
Rating: 94


JAMES SUCKLING - DOMINIO DE PINGUS RIBERA DEL DUERO PSI 2015

Spain
Castilla y León
2015
Score
94
This is a fragrant and gritty Pingus with a ton of tannins which give it a lot of depth and length. This wine deserves some patience. It needs two or three years more of bottle age to be at its best, but should keep for some years following.

Rating
91+

Release Price
$36

Drink Date
2018 - 2024

Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Aug 2018
Source
238, The Wine Advocate

The entry-level wine here is the 2015 PSI, their regional Tempranillo cuvée with approximately 5% to 10% Garnacha. It fermented in stainless steel and matured mostly in 5,000-liter oak foudres and 10,000-liter oak vats plus some of it in used barrels. Looking back, Peter Sisseck told me he would have liked to harvest the grapes one week earlier. It's a solid PSI that's clean and a little ripe and might give some notes of black olive that give it a little bit of a Rhône twist. 250,000 bottles produced. Sisseck sees this as an improved version of the 2011. It was bottled in the summer of 2017.

I tasted the bottled 2015s, the about-to-be-bottled 2016s and some barrel samples of the 2017s with Peter Sisseck. 2016 could be the modern version of 1996, and in 2015, a warmer vintage that could have turned into something similar to 2011, the wines have great freshness and are closer to 2010 than 2011, even if the years are completely different. 2015 Pingus is terrific and 2016 Pingus can be another legend in the making...

I also had the chance to preview the 2017s in barrel, and I felt the wines were very young and resisted writing them up. Sisseck considers it one of the most challenging vintages he has seen in Ribera del Duero, and he plans on having shorter élevage. But the 2017 Pingus was very precise and harmonious, even at such young age. Something to look forward to in the future.


Decanter tekende op:

"Peter Sisseck of Dominio de Pingus, one of Spain's most renowned bodegas, is radically reducing the amount of oak he uses for his wines pingus. Pingus in Ribera del Duero is one of the most celebrated, and expensive, micro-cuvees of Spain, with prices on the most sought-after vintages reaching first-growth levels: the 2004 Pingus is over £8000 a case. Peter Sisseck founded the winery in 1995, and quickly reduced yields - harvests never go above 12 ha/hl - and started the practice of putting the wine into fresh new barrels after malolactic fermentation and coining the expression '200% new oak'. Now he has reduced his annual barrel purchase from about 250 per year to 100 per year, and is likely to buy even less than that in future years, he told Decanter.com. Sisseck started scaling down oak ageing in 2006, when he used 50% new and 50% used (mostly second-fill) barrels. The 2008 vintage of Pingus was the first time the wine was aged in 100% old barrels, apart from the three months of malolactic fermentation. 'We are trying to avoid too much wood contact,' he said, stressing that this was 'nothing to do with the recession and the cost of barrels'- indeed, he is now using one of the most expensive barrels on the market, the T5 from Taransaud, the standard 225 litre version of which costs up to €1200, twice the price of a normal barrel. The T5, which is made from planks that are aged for five years, twice as long as normal, is still economical, Sisseck reckons, as you can use it for much longer than a normal barrel. Sisseck's reputation for intensive use of oak came from his handling of a particular plot, he said, which always showed reductive characters in barrel. 'This was due to its slightly underripe tannins, which absorbed oxygen. I found that if I put it in new oak after malolactic, it didn't reduce so heavily, hence the 200% new oak label.' As the vineyards get better, and are better managed, there is less and less need to use oak, he said. He considers over-use of oak 'lazy winemaking - it should all happen in the vineyard.' He also said that with the introduction of Psi – a project working with growers to preserve old vines in Ribera del Duero – in 2006 meant he now had wine to put into the barrels that he otherwise would have sold as it is too costly to store empty barrels, which easily attract bacteria. 'The 2010 Flor de Pingus [the sister wine of Pingus] has just been bottled, and the empty barrels, which were new in 2009, will be used for 2011 Psi, and after that for Pingus 2010, which will be bottled in September 2012. The barrels will then be sold.'

Wijnsoort: Rood
Druif: Tempranillo
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Ribera del Duero
Wijnhuis: Dominio de Pingus
Website URL:
Jaar: 2015
Drinken: 2018-2025
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: After-diner, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Als fan vd Poggio ook de Altro gedronken. Dit is een op-en-top Tuscan. Vol, weelderig. Mooi gelaagd. Aan de prijs maar eigenlijk ook weer niet als we dit vergelijk momenteel met de prijzen voor italiaanse topwijnen

- Robert
Bekijk meer recensies