Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2015 Domaine Weinbach Pinot Gris Altenbourg Vendange Tardive

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2015 Domaine Weinbach Pinot Gris Altenbourg Vendange Tardive

€ 54,95
beperkte voorraad
3 op voorraad
+14 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek:
Wijnhuis: Domaine Weinbach
Jaar: 2015
Drinken: 2017-2035
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol:
Smaaktype: Lichtzoet/zoet
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 92

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend.  Druiven worden met de hand geplukt waarbij zeer streng geselecteerd wordt op de perfecte rijpheid, ingedroogd of door botrytis aangetast. 

Vendanges Tardives is van toepassing op uitzonderlijke wijnen die geproduceerd worden volgens de strengst denkbare criteria. Een paar dagen voor de oogst moet een controleur eerst vaststellen of de druiven een bepaalde mate van edele rotting hebben en voldoende suikers. Daarna moet de wijn gekeurd worden door een jury voordat deze de vermelding Vendages Tardives mag krijgen. De Vendanges Tardives worden gemaakt van edele druiven, dat betekend dat alleen Riesling, Pinot Gris, Muscat en Gewurztraminer gebruikt mogen worden. De druiven worden geplukt wanneer deze overrijp zijn en deels aangetast door edele rotting.

De pinot gris druiven komen van een kalkstenen terroir en druive  hebben een (lichte) edele rotting gehad. De Pinot Gris Altenbourg heeft een duidelijke, rijpe en intense neus met rijpe fruitaroma's, citroenparfum en botrytisaroma's. In de mon de wijn full bodied, intens en zeer elegant. Dit is een complexe, krachtige en zeer goed gestructureerde wijn met een uitgesproken minerale zuurgraad / zoutgehalte en fijne tannines maar enfin dit is ook een wijn van Weinbach.

Geniet van deze wijn als aperitief of met pittige, zoete en zure gerechten. Ook erg fraai bij gerookte zalm

Domaine Weinbach dat ook bekend is onder de naam Clos des Capucins, is niet alleen een van allerbeste domaines van de Elzas, de verfijnde en geconcentreerde witte wijnen worden zelfs tot de beste ter wereld gerekend. Het wijngoed dat zijn naam ontleent aan het beekje dat ter plekke door de wijngaarden stroomt, ligt tussen de dorpen Kaysersberg en Kientzheim en heeft een geschiedenis die ver teruggaat. In 860 verkreeg de Abdij d’Etival via een schenking grond die nu tot de huidige wijngaarden behoren van Domaine Weinbach. Rondom een gedeelte van dit perceel werd in het begin van de zeventiende eeuw, door Capucijner monniken een muur gebouwd. Deze 5 hectare grote wijngaard is het nog steeds bestaande Clos des Capucins. Na de Franse revolutie werden de wijngaarden en het klooster door de staat onteigend en verkocht. Uiteindelijk waren het de gebroeders Faller, twee leerlooiers uit het nabij gelegen Kaysersberg, die de vervallen abdij en het bijbehorende Clos des Capucins in 1898 kochten en opknapten. Théo Faller zette met veel energie het werk van zijn vader en oom voort. Hij kocht delen van omringende Grand Cru wijngaarden als Furstentumen, Schlossberg, Mambourg en Marckrain en wist de wijnen van Domaine Weinbach naar ongekend hoog niveau te brengen. Met de derde generatie kregen de wijnen nog meer verfijning en diepgang, want vanaf 1988 werd er eerst naar biologische wijnbouw overgestapt en vervolgens werd in 2005 de keuze gemaakt om de 28 hectare aan wijngaarden en het wijnmaken geheel volgens biologisch dynamische principes te gaan doen. Het resultaat is verbluffend; de witte wijnen hebben nu een ongekende mineraliteit, finesse en concentratie. Het is het resultaat van natuurlijke preparaten, het handelen al naar gelang de stand van de maan en de sterren, het al in een vroeg stadium drastisch snoeien, druiven met een optimale rijpheid met de hand plukken, met zeer lage rendementen en liefst met de eerste effecten van de nobele rotting en verder een vinificatie met zo min mogelijk interventie. 

Geniet van deze wijn als aperitief of met pittige, zoete en zure gerechten. Ook erg fraai bij gerookte zalm
Rating: 92
Beoordeling 2013-2015 is nog niet beoordeeld

Rating
92

Release Price
$55

Drink Date
2015 - 2035

Reviewed by
Stephan Reinhardt

Issue Date
30th Oct 2015

Source
221, The Wine Advocate

Grown on limestone and clay soils, and picked with more botrytis than the Cuvée Sainte Catherine, the 2013 Pinot Gris Altenbourg shows a clear, ripe and intense nose with ripe fruit aromas, lemon perfume, and some discreet and noble botrytis aromas. Round, dense, intense and highly elegant on the palate, this is a complex, powerful, and very well-structured wine with pronounced mineral acidity/salinity and fine tannins. The acidity is quite high (6.62 total acidity) and lends a certain piquancy and purity to the wine, which finishes quite dry and mineral, although with 20.7 grams of residual sugar it is virtually a medium-dry Pinot Gris. However, the sweetness can only be tasted in the very first attack on the palate, whereas the mineral finish gives a rather dry impression.

It was a very special, emotional moment when Catherine Faller and I walked through the famous Clos des capucins surrounding the beautiful domaine, but suddenly stopped in front of the family's grave. Flowers, candles and photographs of Catherine's younger sister Laurence let us stop our conversation for a long while during which I noticed how hard, especially Laurence's all of a sudden death last year, must have hurt Catherine -- who also had to stand the death of her mother Colette nine months later. "Do you think we shall change our trade name?," she should ask me later during the tasting. "Domaine Weinbach – Colette, Catherine et Laurence Faller" is the official name of the domaine, but hopefully it is not Catherine who has to decide about this as long as her son Théo can live with it. He is the man in the cellar now, but not just the heritage; also his aunt is always with him in the figurative sense. There are so many photographs of Laurence also on the cellar walls, symbolizing that the spirit of the Domaine Weinbach is still female.

Nevertheless, a very few changes have been made. The former Cuvée Sainte Catherine – a Riesling from the oldest vines on the bottom of the Grand Cru Schlossberg – has been renamed to Cuvée Colette, "as a tribute to our dear mother and grandmother," as Catherine says. And in memory of Laurence, the family decided to produce a 2014 Gewurztraminer Cuvée Laurence "at her image -- deep, elegant and subtle." Therefore the grapes from three top vineyards were incorporated: Altenbourg, Grand Cru Mambourg and Grand Cru Furstentum, which were all picked on October 16th, the last day of the harvest that had started on September 23rd. So in 2014, Weinbach did not produce any Gewurztraminer Altenbourg, Grand Furstentum and Grand Cru Mambourg.

Catherine presented me two vintages in June this year, some bottled 2014s (no Vendanges Tardives and no SGN in this year too), some 2013s, as well as a fantastic 2010 Quintessence de Grains Nobles from Pinot Gris grown in the Altenbourg.

Catherine is very happy with the tastable results of the 2014 vintage, although the crop was again, after 2013, very low with averaging 27 hl/ha for all grapes including the 15 hl/ha of Gewurztraminer. Alsace's stellar grape variety next to Riesling was dramatically hit by drosophila suzukii last year, an Asian fruit fly that heavily damaged the skins of most of all of the red-skinned varietals, such as Gewurz, red Muscat and to a lesser extent Pinot Noir and Pinot Gris. "Therefore," says Catherine, "great care in the vineyards and a strict selection of the grapes were of utmost importance." At the 20 hectare Domaine Weinbach, this task was managed by 42 pickers. "It was a challenging harvest," says Catherine.

The resulting wines are elegant and well balanced, and characterized by a great fruit finesse and precision, whereas the vibrant acidity guarantees a great aging potential. The Rieslings seem to be the hallmark wines of the vintage, whereas in 2013 not just great and age worthy Rieslings, but also memorable Gewurztraminers have been produced at Weinbach.

Wijnsoort: Wit
Druif: Pinot Gris
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek: Alsace
Wijnhuis: Domaine Weinbach
Website URL:
Jaar: 2015
Drinken: 2017-2035
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol:
Smaaktype: Lichtzoet/zoet
Serveertemperatuur: 8-10
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Dessert
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Fantastische wijn maar te vroeg open getrokken. Heel veel potentie! Volle bak bramen met een goed gebalanseerde houtsmaak. Echt nog even laten liggen als je het geduld hebt want de 2014 gaat erg mooi worden!

- Dimitri
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen