Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2015 Domaine Ostertag Pinot Gris Barriques

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2015 Domaine Ostertag Pinot Gris Barriques

€ 24,50
op voorraad
20 op voorraad
+6 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

EAN: NO_EAN
Availability:
Wijnsoort: Wit
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek:
Wijnhuis: Domaine Ostertag
Jaar: 2015
Drinken: 2016-2023
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 89

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

De Pinot Gris van Ostertag wordt in een kleine oplage gemaakt en komt van een kleine wijngaard van slechts 0,75ha groot op een terroir van  klei, mergel en kalksteen plus wat Gneiss-graniet. De wijngaarden worden strikt volgens biologisch-dynamische regels bewerkt. De druivenstokken zijn rond de 25 jaar oud

Zoals bij alle wijnen wordt ook de Pinot Gris handmatig geoogst en de wijn wordt zonder onsteeld zacht geperst zonder kneuzing waarna het druivensap van de pinot gris druiven gist op eiken barriques van 225 liter waarvan 15% nieuw eiken is. De wijn rijpt voor 11-12 maanden zonder verdere batonnage. In het glas heeft de wijn een lichtgele kleur met lichte zilveren gloed. In de neus is de Pinot Gris zeer expressief met tonen pruim, ananas, lychee en wat mooie en ingetogen eiken. In de mond is de wijn haast licht romig met een weelderig mondgevoel. De balans tussen de zoetheid van de pinot gris en de verkwikkende frisheid maakt deze wijn wel erg indrukwekkend. De zoetheid is niet het gevolg van de restsuikers, wat zeer miniem is, maar juist het gebruik van optimaal gerijpte druiven. De afdronk is zeer fraai en buitengewoon lang. Deze Pinot Gris van Ostertag is met recht een gastronomische wijn. 

 

 

Opgericht in 1966 door Adolphe OSTERTAG in de buurt van het plaatje Epfig (30 km van Straatsburg noordelijke). Andre OSTERTAG, de huidige directeur van het domein, heeft de Ostertag wijnen naar een ongekend hoog niveau gebracht en heeft gekozen voor het maken van compromisloze wijnen. Kwaliteit gaat voor alles. Bijna vanzelfsprekend wordt er door André ook bio-dynamisch gewerkt. Alleen het beste is goed genoeg.

De Ostertag  wijngaarden worden enerzijds verwend (kleine opbrengst, geen pesticiden, geen insecticiden en geen kunstmest). Anderzijds worden ze op de proef gesteld omdat de wortels diep moeten gaan en zonder de 'doping' van kunstmest en het comfort van chemicaliën de groeicyclus door moeten.

Rijke, echt culinaire lunch- en dineerwijn: kalfszwezerik, paddestoelen in een romige saus (cantharellen, morilles). Pasta's in romige sauzen. Kaas, vrijwel ongelimiteerd met uitzondering van blauwe kaas.
Rating: 89


Rating
89

Release Price
NA

Drink Date
2017 - 2025

Reviewed by
Stephan Reinhardt

Issue Date
30th Jun 2017

Source
231, The Wine Advocate

The 2015 Pinot Gris Barriques is a mix of several vineyards on schist, gravel and marl. Picked very early on September 11, it opens pure and lemony fresh on the nose, with a very delicate yeast flavor intermixed with a crystalline purity. Full-bodied, elegant and well balanced, with a good concentration and ripeness, a very elegant and creamy texture thanks to the long lees ageing of ten months, this excellent, gastronomic Pinot Gris shows a clear, fresh and mineral finish.

André Ostertag and his team have produced an impressive range of 2015s. Although I don't know even a considerable fraction of all the 51 vintages in the history of the family domaine, founded by André's father in 1966, the 50th—the 2015 vintage—should be one of the very, very best. The wines were born in a year that André Ostertag describes as the very first “Air/Fire vintage” due to the fact that the year between November 1, 2014, and the end of October 2015 was very wet (with 703 millimeters of precipitation) except the crucial period—for the vines—of May 3 to August 10 that was not just abnormally warm and sunny, but extremely dry (with only 43.5 millimeters of rain). The wines are not just perfectly ripe, rich and highly concentrated, but they are also very precise, fresh and expressive in their terroir character. The aging potential of almost all the wines should be terrific: They are full-bodied, intense, firmly structured yet pure and very long. A vintage like 2015 will not be repeated that often, and readers should take the chance to grab as many bottles as they can.

It wasn't only the two rainfalls in early May and in August that saved the vintage, says Ostertag (whose son Arthur joined the team in September). It was "the immeasurable energy of men and women who have worked in the fields taking care of the vines, restoring their balance and fine-tuning them..." says Ostertag. Biodynamic since the late 1990s, Ostertag sprayed teas, cow dung and compost and ploughed and harrowed the soils to prevent them from evaporation, etc. "The vintner is like the sun for the vines," he writes in his annual vintage report. "The sky is the limit in a vintner's mind!," he wrote. Far beyond the soil and the climate, it is "the energy of men and women who shape the vines."

To avoid producing heavy wines, team Ostertag started harvesting on September 10-11 with Pinot Gris, just two days after the 2014s had been bottled. The "perfectly healthy" Pinot Blancs and Noirs were next (September 15-16), before the Sylvaners (18-19) and Rieslings (21-26), respectively, and the 30th for a tiny old-vines plot in the Muenchberg. So, by late September all the dry wines were picked, which had never happened before in André's career of 36 vintages. Only the Gewurztraminers were harvested in October, "as rich as they can be" but without botrytis. "2015 was not a botrytis year." Instead, the grapes were shrivelled in perfectly ripe and healthy conditions.

All the wines are dry, at least dry-styled, except the Gewurztraminers. The Pinot Gris are dry and stunning; the Grand Cru Muenchberg A360P is simply great, just topped by the extraordinary Riesling Grand Cru whose concentration and vitality is unrivaled. Even the other Rieslings shine bright, although the grape variety doesn't like the heat as do the Pinot varieties. The Fronholz Pinot Noir has probably never been on a high level like the 2015. It is one of the finest I have tasted from this vintage in Alsace thus far.

 
Wijnsoort: Wit
Druif: Pinot Gris
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Frankrijk
Streek: Alsace
Wijnhuis: Domaine Ostertag
Website URL:
Jaar: 2015
Drinken: 2016-2023
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 13%
Smaaktype: Droog verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 8-10
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Geweldige wijn. Mooi vol, goede zuren. Een serieuze wijn

- Machteld
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen