2015 Cusumano Sicilia Noà
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Sicilie |
Wijnhuis | Cusumano |
Jaar | 2015 |
Druif | Cabernet Sauvignon Merlot Nero dAvola |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2019 - 2028 |
Echt een topwijn deze Noà van het Siciliaanse wijnhuis Cusumano. Ook bij Robert Parker viel deze heerlijke wijn goed in de smaak. Jaargang 2013 kreeg een mooie waardering van 92 punten. Deze rode Noà wordt gemaakt van 40% Nero d'Avola, 30% Merlot en 30% Cabernet Sauvignon druiven van wijnstokken met een leeftijd van rond de 16 jaar. De Nero d'Avola-wijngaard is gericht naar het zuiden, die van de Merlot naar het zuid-oosten en die van de Cabernet Sauvignon naar het zuiden, zuid-oosten, zorgvuldig uitgekozen exposities die passen bij de desbetreffende druivensoort. De productie gebeurt in Tenuta Presti e Pregni, Monreale. Zoals alle druiven van dit wijnhuis worden deze druiven uiteraard ook manueel geplukt en wel tijdens de eerste 10 dagen van september. Hierna komt het verwijderen van de stengels en schilinweking aan een gecontroleerde temperatuur van 28 à 30°C gedurende 10 à 15 dagen. Malolactische fermentatie vindt plaats in barriques. Rijping gedurende 12 maanden in dezelfde barriques, gevolgd door rijping opfles.
Deze overheerlijke Noà is een rode, hoge kwaliteitswijn met fijne tannines, de textuur is vlezig. De wijn is in de mond medium tot full-bodied met een evenwichtige smaak door de aanwezigheid van rijpe pruimen, zwarte bessen, gegrilde kruiden, zowel mineraal als kruidig. Een heerlijke subtiele en romige finale zorgt voor een uitermate prettige smaakbeleving. Een krachtige, rijke wijn die zijn mooie Parker waardering zeker eer aandoet.
Deze wijn komt goed tot zijn recht bij kruidige gerechten met varkens- en rundvlees, maar smaakt ook erg goed bij lamsvlees en wild. Kan ook prima bij de wat hardere (Italiaanse) kazen.
Wijnhuis Cusumano werkt voornamelijk met autochtone Siciliaanse druiven, zoals de meesten in Sicilië dat doen. In de jaren ‘90 namen zijn zonen Alberto en Diego Cusumano het wijngoed over en brachten het sindsdien naar de top 10 van de Siciliaanse wijnproducenten. Al 14 maal konden zij de hoogste waardering in de Gambero Rosso bereiken. Bijzonder opmerkelijk aan dit wijngoed is het zeer hoge niveau van alle wijnen, van de eenvoudige bianco tot aan de zeldzame rosso. Hun statement: "Iedere druppel is een meesterwerk" klopt dan ook volledig, en al helemaal voor deze rode Noà!
De oprichter van het wijngoed, Francesco Cusumano, heeft het bedrijf veertig jaar geleden om een heel simpele reden opgericht: hij is wijnbouwer met hart en ziel. Hij gelooft in de Siciliaanse wijn, de potentie daarvan en werkt eraan, die volledig te benutten. Het basis idee van Cusumano is de cru-gedachte: voor elke druivensoort bestaat er een optimale standplaats. Cusumano ging dus uit van de vele verschillende omstandigheden die Sicilië biedt. Hij zocht in Sicilië naar die regio's, die voor de verschillende druivensoorten de beste omstandigheden bieden en daar kocht hij wijnbouwpercelen. Inmiddels heeft het wijnhuis 7 percelen in bezit waarbij in iedere wijn de expressie van het terroir naar voren komt. Het grootste terroir Ficuzza (189 hectare) is gelegen in Piana degli Albanesi in de provincie Palermo. Het op een na grootste terroir San Giacomo (140 hectare) ligt in Butera (provincie Caltanissetta). De overige terroirs liggen in de gebieden Presti e Pegni, Milioto, Monte Pietroso, Marchesa en Buonivini.
Cusumano werkt voornamelijk met autochtone Siciliaanse druiven, zoals de meesten in Sicilië dat doen. In de jaren ‘90 namen zijn zonen Alberto en Diego Cusumano het wijngoed over en brachten het sindsdien naar de top 10 van de Siciliaanse wijnproducenten. Al 14 maal konden zij de hoogste waardering in de Gambero Rosso bereiken. Bijzonder opmerkelijk aan dit wijngoed is het zeer hoge niveau van alle wijnen, van de eenvoudige bianco tot aan de zeldzame rosso. Hun statement: "Iedere druppel is een meesterwerk" klopt dan ook volledig!
Op wijngebied is Sicilië qua volume een van de grootste regio’s in Italië. Miljoenen hectoliters werden in de jaren negentig naar Noord-Italië verscheept om te assembleren tot drinkbare en vooral goedkope wijn. Gelukkig is er een nieuwe generatie opgestaan, die voor kwaliteit wil gaan in plaats van kwantiteit. En met succes. Wijnhuis Cusumano van de gelijknamige broers Diego en Alberto werd in 2013 in Italië zelfs uitgeroepen tot Winery of the Year! Dan moet je toch echt wel serieus goede wijnen kunnen maken. Samen met wijnmaker Mario Ronco hebben de broers gekozen voor een moderne aanpak, zonder hun Siciliaanse afkomst te vergeten. Dat blijkt ook uit hun keuze voor de verbouwde druiven, een mix van inheemse soorten zoals Nero d’Avola en Inzolia en internationale zekerheden Syrah en Chardonnay. Cusumano’s terroir gedachte is namelijk dat er voor iedere gebruikte druivensoort een ideale plek op het eiland is.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Sicilie |
Wijnhuis | Cusumano |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Nero dAvola |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2019 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Kelder schatten, Laatste flessen |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 90 |
Smaakprofiel | Aards, Droog, Houtgerijpt, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Login and Registration Form