2015 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso

Waardering:
90% of 100
 69,95  57,81
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino
Wijnhuis Ciacci Piccolomini d'Aragona
Jaar 2015
Druif Sangiovese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14%)
Drink venster 2020 - 2040
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

In Castelnuovo dell’Abate staat het statige 17de-eeuwse palazzo waar Guiseppe Bianchini tot voor enkele jaren de wijnen van Ciacci Piccolomini d’Aragona vinifieerde. Vandaag worden de wijnen geproduceerd en gebotteld in een gloednieuwe kelder net buiten het dorp. Wielrenner Paulo Bianchini ruilde zijn fiets in voor het erfgoed van zijn vader en ziet toe op de prestaties van het peloton wijnen.

Onderaan de ladder staat een sappige Rosso IGP Toscana. Een trapje hoger staan twee DOC Sant’Antimos: ‘Ateo’ met cabernet sauvignon en merlot in de blend en ‘Fabius’, een pure syrah. De Rosso di Montalcino vormt de prelude op de grote jongens. Er worden elk jaar twee Brunello's gemaakt: de gewone Brunello is een blend uit verschillende wijngaarden en de Brunello Pianrosso is een cru dus komt uit slechtx een (de beste) wijngaard. 

De Ciacci Piccolomini d'Aragona 2015 Brunello di Montalcino Pianrosso onderscheidt zich door een uniek aromatisch profiel dat minerale tonen van gemalen kalksteen of krijt naar voren brengt. Dit voegt een groter gevoel van focus en afbakening toe dat niet alleen merkbaar is in het boeket maar ook van toepassing is op de manier waarop de wijn het gehemelte op een vollere en meer vastberaden manier raakt (in vergelijking met de iets zachtere klassieke Brunello). De Brunello di Montalcino Pianrosso komt van een enkele wijngaard. De wijn is vrijgegeven n januari 2020 en heeft de maximale score van 100/100 punten van James Suckling gekregen en 96/100 punten van Parker.

Vineyard for 2015 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso

In Castelnuovo dell’Abate staat het statige 17de-eeuwse palazzo waar Guiseppe Bianchini tot voor enkele jaren de wijnen van Ciacci Piccolomini d’Aragona vinifieerde. Vandaag worden de wijnen geproduceerd en gebotteld in een gloednieuwe kelder net buiten het dorp. Wielrenner Paulo Bianchini ruilde zijn fiets in voor het erfgoed van zijn vader en ziet toe op de prestaties van het peloton wijnen.

Het landgoed heeft een oorsprong die teruggaat tot de 17e eeuw en het heeft nog steeds zijn historisch erfgoed in een gebouw genaamd "Palazzo" (paleis) dat werd gebouwd door Fabivs de 'Vecchis, bisschop van Montalcino en abt van de abdij van Sant'Antimo. Na de dood van de bisschop werden het paleis en het omliggende landgoed geveild volgens de Italiaanse wet betreffende kerkelijke eigendommen en op 16 september 1868 werden ze gekocht door gravin Eva Bernini Cerretani. Op 31 december 1877 verkocht gravin Cerretani het hele landgoed aan de familie Ciacci uit Castelnuovo dell'Abate. Na het huwelijk tussen de graaf Alberto Piccolomini d´Aragona, een directe nazaat van Enea Silvio Piccolomini (paus Pius II) en Elda Ciacci, werd het bisschoppelijk paleis het Ciacci Piccolomini d´Aragona

In 1985 schonk de gravin Elda Ciacci het volledige eigendom aan Giuseppe Bianchini, boer van het landgoed sinds vele jaren, waarbij ze een geheel nieuwe en vooraanstaande filosofieproductie met slechts alleen aandacht voor kwaliteit van de wijnen verhoogde en tevens werd de export wereldwijd opensteld. Giuseppe, die helaas in februari 2004 is overleden, heeft het bedrijf overgelaten aan zijn zoon en dochter, Paolo en Lucia.

Het landgoed Ciacci Piccolomini d´Aragona ligt op de zuidoostelijke helling van de gemeente Montalcino, dicht bij het middeleeuwse dorp Castelnuovo dell’Abate en de beroemde romaanse abdij van Sant'Antimo, die dateert uit de 11e eeuw. Het hele landgoed, dat zich uitstrekt over 220 hectare waarvan 55,5 hectare met wijngaarden en 40 met olijfboomgaarden, heeft alle typische kenmerken van het Toscaanse platteland, versierd met glooiende heuvels, weilanden en bossen met onvergetelijke kleuren. Gelegen tussen de Arna-heuvel en de Orcia-rivier in het zuidoosten, biedt het een uniek panorama met de prachtige contouren van de berg Amiata op de achtergrond. Wilde dieren, geuren van bloemen en planten en de typische boerderijen die er verspreid staan, zorgen voor een vredige en kalme sfeer in dit gebied.

Vigna Ferraiole, Vigna Egle, Vigna Contessa en Vigna Colombaio zijn slechts enkele van de belangrijkste wijnstokken van Sangiovese Grosso. Op het zuiden gerichte wijngaarden en bevinden zich in het hart van het Val d´Orcia Park, Unesco Werelderfgoed bekend voor topwijnen a.g.v. zijn mergel- en leisteengehaltes, daterend uit het Eoceen.

De kloon Sangiovese Grosso wordt geselecteerd uit de oudste wijnstokken van het landgoed, gekenmerkt door verwilderde trossen en grote bessen met een dikke schil. Het is een bijzonder representatieve soort Sangiovese afkomstig uit Montalcino en geeft kwaliteit, zelfs in moeilijke jaargangen.

Beide wijnen Brunello di Montalcino DOCG “Pianrosso” en Brunello di Montalcino DOCG Riserva “Vigna di Pianrosso” Santa Caterina d´Oro zijn afkomstig van een zorgvuldige selectie van druiven van de enige wijngaard, de oudste en de meest representatieve. "Pianrosso" beslaat 11,69 hectare (29,22 acres). De hoogte van deze grote wijngaard varieert van 240 tot 360 meter boven zeeniveau.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Appellatie Brunello di Montalcino
Wijnhuis Ciacci Piccolomini d'Aragona
Druif Sangiovese
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2015
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2040
Alcohol % 14
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 96
James Suckling rating 100
Smaakprofiel Aards, Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2015 Ciacci Piccolomini d'Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

22.06.2022

2021 Bodegas Vetus Alba de Vetus Albarino

"Zon, zee alvarinho! Prachtig" Victor

Bekijk product recensie