2015 Chateau Latour Pauillac de Latour

Waardering:
100% of 100
 84,95  70,21
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pauillac
Wijnhuis Leoville Barton
Jaar 2015
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (12.5%)
Drink venster 2020 - 2034
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De Le Pauillac de Château Latour wordt al sinds 1989 elk jaar gemaakt en is voornamelijk ontwikkeld voor de High End Horeca met als doel om een toegankelijker Bordeaux stijl te hebben i.p.v. de Latour en Forst de Latour welk vaak (tiental) jaren nodig heeft om goed op dronk te komen. De Pauillac wordt voornamelijk gemaakt van jonge wijnstokken. Bij de vinificatie van de Pauillac worden ongeveer 20% nieuwe vaten gebruikt, de precieze verhouding varieert afhankelijk van de kenmerken van het wijnjaar. De blend voor Pauillac van Château Latour bestaat typisch uit bijna 45% Merlot en overige is Cabernet Sauvignon.

Deze 3e wijn van Chateau Latour is een genereuze. Het combineert het warme, ronde en donkere fruit van de Merlot erg fijn met het strakke en rode fruit van de Cabernet. Het is een geweldige introductie tot de wijnen van Latour en ook met deze Pauillac de Latour is het elegantie, balans en toegankelijkheid. De wijn heeft een jaar tot 4-5 veroudering nodig en zal met de jaren nog verbeteren.

Vineyard for 2015 Chateau Latour Pauillac de Latour

Château Léoville Barton is een wijndomein in Bordeaux en een tweede cru uit het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855. Het ligt in het dorp Saint-Julien in het iconische terroir van de Médoc.

De wijnen vertegenwoordigen sinds jaar en dag ‘de magie van Saint-Julien en de elegantie van Barton’ aldus de gepassioneerde familie Barton.

Het kasteel (oorspronkelijk genaamd: Langoa) op het landgoed is gebouwd in 1758 door Monsieur de Pontet. Onder de privé-vertrekken zijn gewelfde kelders gemaakt waar stilte en rust regeren. De meest gerenommeerde wijnen van Léoville Barton mogen in deze serene kelders in alle rust hun ultieme rijpheid bereiken. Na de Franse Revolutie, en dankzij de Droit d'Aubaine (Windfall Law) in Frankrijk, vervulde Hugh Barton, een Ierse koopman van Bordeaux-wijnen, zijn droom om zelf eigenaar van een landgoed in Bordeaux te worden. Pierre-Bernard de Pontet verkocht het Langoa chateau aan Hugh Barton in 1821 die het hernoemde naar 'Château Langoa Barton’.

Enkele jaren later, in 1826, kocht Hugh ook nog een kwart van het vroegere Léoville-domein erbij. Bij het kopen van wat later Léoville Barton zou worden, had Hugh eigenlijk alleen de wijngaarden van het domaine gekocht, want de wijn makende faciliteiten had hij reeds bij Langoa in handen.

De totale oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 48 ha met een aanplant van cabernet sauvignon (70%), merlot (22%) en cabernet franc (8%). De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 28 jaar. De gemiddelde productie per jaar is 25.000 kisten van 12 flessen.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Appellatie Pauillac
Wijnhuis Leoville Barton
Vegan Nee
Jaar 2015
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2034
Alcohol % 12.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 92
Smaakprofiel Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Tannines
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2015 Chateau Latour Pauillac de Latour
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.05.2022

2019 Ossian Quintaluna Verdejo Magnum

"Gekocht voor proeverij, niet de duurste maatvast een mooie verdejo. Gro..." Nout

Bekijk product recensie