2015 Cascina Livia Fontana Barolo DOCG
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Cascina Fontana |
Jaar | 2015 |
Druif | Nebbiolo |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2021 - 2040 |
Cascina Fontana Barolo wordt geproduceerd van nebbiolo-druiven geteeld op steile heuvels in het hart van de Barolo-wijnstreek, met name op de eigen drie geselecteerde cru-wijngaarden, Villero (cru Villero) en Valletti (cru Mariondino) in de gemeente Castiglione Falletto en Gallinotto (cru Giachini) in de gemeente La Morra. De druiven van deze plots dragen bij aan unieke kenmerken van een Cascina Fontana Barolo: complexiteit, structuur, elegantie, zuurgraad, fruit, mineraliteit.
In navolging van de traditie van de familie Fontana worden de druiven van elke locatie afzonderlijk geoogst, gedestilleerd, geperst en gevinifieerd. Zodra de gisting is voltooid, worden de wijnen geassembleerd en vervolgens twee jaar gerijpt in 25-27hl botte - grote traditionele vaten gemaakt van Slavonisch eiken. Na deze periode ondergaan de wijnen vervolgens nog een jaar verder rijping in cementbassins voordat ze worden gebotteld. Cascina Fontana Barolo, geproduceerd uit onze drie cru-wijngaarden, ondergaat verder een minimumveroudering van 6 maanden in de fles voorafgaand aan de marktintroductie. De wijnen worden niet gefilterd en zowel in wijngaard als in de wijnmakerij worden geen chemische toevoegingen gehanteerd. Puur fruit dus.
Barolo is een wijn die geduld vereist. De langdurige vinificatie (let op: van de goed gemaakte Barolo's dus) met een lange maceratie op de schil geeft een concentratie van extract en tannines die het een groot vermogen geven om te verouderen en te verbeteren voor meer dan tientallen jaren. De Cascina Fontana Barolo wordt niet commercieel gemaakt en krijgt dus alle tijd om zich te mogen ontwikkelen. Het resultaat is diepgaand en serieus, een wijn om te drinken in het gezelschap van uw familie en uw beste vrienden - en op de beste momenten van uw leven.
Dit is een complexe wijn die in elk opzicht vol van karakter en elegantie is. Hoewel de kleur van een Barolo nooit diep is, heeft de wijn een grote diepgang en concentratie met evenwichtige zijdeachtige tannines en een evenwichtige zuurtegraad. Met wat tijd ontwikkeld de Cascina Fontana Barolo aan zachtheid, terwijl de aroma's van primaire vruchten en gisting plaats maken voor een complexer boeket van zoethout, teer en rozen en tal van andere sensaties. Cascina Fontana Barolo heeft een zeer lange afdronk.
Gelegen in Perno, het hart van de Barolo, 5 hectaren top wijngaarden met passie gerund door het echtpaar Mario en Luisa Fontana. Mario is het voorbeeld van een jonge wijnmaker die in traditie gelooft, terwijl hij ook op een intelligente wijze het product wijn probeert te benaderen. Dankzij zijn grote voorbeeld, oudoom Bartolo Mascarello, heeft hij veel kennis over traditioneel wijnmaken kunnen vergaren. Hij probeert de oude traditie in stand te houden waarbij hij de finesse in Barolo nastreeft. Om het optimale resultaat te bereiken knipt hij in de zomermaanden gezonde druiven weg om het rendement te beperken, het zogenaamde ‘vendemmia verde’. Dit zijn wijnen die enkele decennia kunnen rijpen!
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Wijnhuis | Cascina Fontana |
Druif | Nebbiolo |
Biologisch | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2015 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |