2015 Bruno Giacosa Barbaresco Asili

 174,95  144,59
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Wijnhuis Bruno Giacosa
Jaar 2015
Druif Nebbiolo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Drie generaties lang laait de passie hoog bij de familie Giacosa. Bruno Giacosa behoort tot die selecte groep die trouw blijft aan tradities, in de wijngaard maar ook in de cantina. Z’n wijnen zetten tot nadenken, laten beslist indruk na qua smaak, karakter en samenstelling. Bruno Giacosa zal enkel wijnen bottelen die topkwaliteit zijn en zal, net zoals overigens z’n goeie vriend Angelo Gaja, wijn die niet aan z’n kwaliteitsvoorwaarden voldoet verkopen via andere kanalen.

Het bedrijf “Azienda Agricola Falletto” heeft 20 hectaren verspreid over Serralunga d’Alba, La Morra en Barbaresco. De wijnen rijpen in de kelders te Neive en het volledige proces vanaf de wijngaard tot bottelen wordt voor het overgrote deel van de wijnen die wereldwijnd op de markt gezet worden door Bruno Giacosa zélf beheerd

Asili is een van de top-terroirs in de appellatie en Giacosa produceert hier al sinds 1967 een sublieme Barbaresco. In de neus krijgen we de essentie van Nebbiolo met een complex boeket van o.a. rood fruit, rozen, aroma's van thee en tabak en ga zo maar door. In de mond vinden we fijne zuren ondersteund door edele tannines en eindigend in een complex afdronk met een lange finale . Decanteren is zeker aan te bevelen en de wijn kan bijna eindeloos worden bewaard en probeer u te bedwingen en maak de fles pas in 2020 open maar mag ook gerust in 2030.

Bruno Giacosa maakt deel uit van het handjevol genieën dat Italië op het gebied van wijnmaken kent, met illustere figuren als Giuseppe Quintarelli en Eduardo Valentini. Deze wijnmakers blinken uit in een consistente, extreem hoge kwaliteitseis en maken wijnen die – naast een expressie van de streek waarin ze zijn gemaakt – de signatuur dragen van de maker. Iedere wijnliefhebber die wijnen van hun hand heeft geproefd, weet dat hun naam op het etiket een garantie is voor de hoogst haalbare kwaliteit.

En zo nu en dan voor de zeldzame ervaring een écht Barolo of Barberesco van Bruno Giacosa te drinken, is een onvergetelijke ervaring


Vineyard for 2015 Bruno Giacosa Barbaresco Asili

Carlo Giacosa, de grootvader van Bruno, startte zijn wijnhuis in 1871 in Neive, een gehucht binnen de DOCG Barbaresco. Hij was een commerciante en maakte dus wijn van druiven die hij kocht van verschillende boeren. Zijn zoon Mario volgde in zijn voetsporen. Bruno Giacosa werd in 1929 geboren en werkt vanaf 1944 (dus toen hij 15 was) in het familiebedrijf.

Bruno Giacosa startte zijn werk in een bijzonder moeilijke periode voor de wijnbouw in Piemonte en voor Barbaresco in het bijzonder. Deze moeilijke periode begon in 1912 toen Dominio Cavazza stierf. Cavazza was de stichter en directeur van de oenologische school in Alba en geloofde heilig in het potentieel van Barbaresco. Hij verenigde de wijnbouwers in de regio in de Cantine Sociali di Barbaresco. In 1894 werd door hen de eerste Barbaresco geproduceerd.

De periode direct na de Eerste Wereldoorlog was er een van grote armoede. Vervolgens dwong het fascistische regime de Cantine Sociali te stoppen, omdat de regering import wilde beperken door landbouwgrond maximaal te gebruiken voor het verbouwen graan of het houden van vee. Dit leidde ertoe dat in Barbaresco bijna geen wijn meer werd gemaakt. Dit in tegenstelling tot Barolo, dat al een grote reputatie had en werd geprotegeerd door het Huis van Savoy en Italiaanse diplomaten.

Pas tegen het eind van de jaren 1950 en beginjaren 1960 herrees Barbaresco, vooral door Angelo Gaja en Bruno Giacosa. De kwaliteit steeg snel tot grote hoogten, zodat Barbaresco behoorde tot de wijngebieden die in 1966 als eerste de status DOC kregen, naast bijvoorbeeld Barolo, Chianti en Brunello. In 1980 volgde de verhoging tot DOCG.

Bruno Giacosa dankt zijn roem vooral aan zijn proefvermogen, waardoor hij in staat is de beste terroirs door heel Langhe vast te stellen. Vervolgens knoopte hij banden aan met de eigenaars van die terroirs, die hem generaties lang bewonderen. Bruno Giacosa wordt vaak “Barolista” genoemd, een titel die de grootste wijnmakers in Piemonte ten deel valt. Toch ligt zijn lievelingswijngaard in Barbaresco: “Asili is de wijngaard die me het meest na aan het hart ligt. Ik kan Asili blind uit een lineup van 50 Barbaresco’s pikken, vanwege de delicate aroma’s en geweldige elegantie”, vertelde hij. “Geen andere wijngaard in Langhe heeft een dergelijk mooi bouquet of heeft een dergelijke finesse en balans.”

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Piemonte
Wijnhuis Bruno Giacosa
Druif Nebbiolo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2015
Drinken vanaf 2020
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 94
Smaakprofiel Aards, Boers, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Lekker luxe, Met vrienden
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2015 Bruno Giacosa Barbaresco Asili
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

24.05.2022

2019 Ossian Quintaluna Verdejo Magnum

"Gekocht voor proeverij, niet de duurste maatvast een mooie verdejo. Gro..." Nout

Bekijk product recensie