Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen

Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openings- en bezorgtijden klik hier

2015 Alion

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

  • Alion

2015 Alion

€ 62,95
op voorraad
22 op voorraad
+16 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

THT:
# flessen in doos: 6
Lokatie: ST4B5
Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek:
Wijnhuis: Alion
Jaar: 2015
Drinken: 2019-2030
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 14.5%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: 96

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Alión heeft een andere filosofie dan Vega Sicilia. De stijl lijkt op die van een modern gemaakte grand cru uit Bordeaux maar dan van Tinto Fino: geconcentreerd, maar met een zekere elegantie, een dichte smaakstructuur, zalvende fruittannines en pakken fruit, vlezigheid en grote lengte. Kwaliteit staat hoog in het vaandel en hier gaat men ver in. 

De Alion is een fantastische uitdrukking van Ribera del Duero topklasse. Het heeft een geweldig boeket van zwarte pruim, viooltjes en tabak die zweven uit het glas met een zodanige afbakening dat de Alion de absolute flagship is (en voorbeeld) voor veel van zijn collega's in de Ribera. De smaak is medium-bodied met soepele, zijdezachte tannines  Wereldklasse en gewoon een zeer groots glas. Een wijn die open bloeit in het glas. 

96/100 James Suckling
93+/100 Parker
95/100 Peñín

WEETJE-in eerste instantie was het de bedoeling om de Alion als 2e wijn van Vega Siclia op de markt te brengen maar al snel had Alion zijn eigen plek verdiend en velen zijn geeneens op de hoogte dat Vega Sicilia deze geweldige wijn produceert. Alion is al decennia de top uit de Riber en is een fractie van de prijs van een Vega Sicilia maar zeker geen fractie qua kwaliteit. 

Algemene Informatie over Vega Sicilia, Alion, Pintia en Aalto

Befaamd
Spanjes onbetwiste equivalent van een Premier Cru is Vega Sicilia. Sinds de aanplant van de eerste druivenstokken zo'n anderhalve eeuw geleden verwierf de bodega een enorme reputatie. Vega Sicilia is vooral befaamd om de concentratie, levensduur en het unieke karakter van zijn wijnen. Na de instelling van de herkomstbenaming in 1982 maakt Vega Sicilia deel uit van de D.O. Ribera del Duero.

Druivensoorten
Het landgoed aan de rivier de Duero is duizend hectare groot. Daarvan is tweehonderd hectare beplant met druivenstokken. Het merendeel is tinto fino, de lokale variant van de tempranillo. Maar er zijn ook stokken met cabernet sauvignon, malbec, merlot en zelfs albillo, een lokale, witte druivensoort. De tinto fino en albillo groeien in gobelet-vorm, terwijl de Bordeauxvariëteiten langs ijzerdraad in guyot worden geleid.

Even geduld
Negen jaar geleden is er ook een kleine oppervlakte aangeplant met de druivensoorten chardonnay, viognier, marsanne en rousanne. Het zal nog even duren voordat we witte Vega Sicilia tegemoet kunnen zien: Vega wil alleen wijn van oudere stokken uitbrengen.

Late oogst
De bodem in het gebied is sterk kalkhoudend met een sediment van klei en kiezels. Er heerst een typisch landklimaat met warme dagen en, zelfs in de zomer, koude nachten. Dat komt door de ligging: zevenhonderd meter boven zeeniveau. Daarom worden de druiven pas zeer laat in het seizoen geoogst en hebben zij veel tijd om aroma's te vormen. Vaak haalt men de oogst pas half november binnen.

Het geheim van Vega Sicilia is gelegen in een complex van factoren:

* kwaliteit van de bodem
* klimaat (micro en meso)
* groot percentage zeer oude stokken
* zeer laag rendement, acht tot twintig hectoliter per hectare, afhankelijk van het jaar
* zeer lange rijping op vat
* perfectionisme in alle aspecten

Reserva Especial
Deze wijn wordt gecomponeerd uit een selectie van minstens drie verschillende topjaargangen Unico van tinto fino en cabernet sauvignon. Dit is uniek in Spanje en mogelijk zelfs in de hele wereld. De jongste jaargang is minstens tien jaar oud en rijpt op hout tot de assemblage en botteling plaatsvindt. De Reserva Especial wordt in zeer kleine hoeveelheden geproduceerd en haalt elke keer weer buitengewoon hoge scores in de vakpers. Door de druiven van oude wijnstokken met een bijzonder hoge natuurlijke concentratie kan deze voortreffelijke wijn zijn fruit en geweldige complexiteit behouden en lengte ontwikkelen.

Unico
Unico is Vega's referentiewijn. In een goed jaar kan ongeveer éénderde van de productie bestaan uit Unico. Het systeem van de houtrijping is ongewijzigd sinds Vega zijn reputatie vestigde. Na de gisting gaat de wijn een tijdje in grote eikenhouten foeders. Hierna vindt selectie van de wijn plaats: wordt het Unico of Valbuena? Als er voor Unico gekozen is, gaat de wijn ongeveer een jaar in nieuwe Franse eiken barriques. Vervolgens rijpt hij in Amerikaans eiken barriques. De duur daarvan hangt af van het jaar. Daarna gaat de wijn weer in grote foeders. Unico wordt meestal na ongeveer zes jaar houtrijping gebotteld en krijgt na die tijd nog minimaal vier jaar flesrijping. In uitzonderlijke jaren kan de duur van de houtrijping oplopen tot wel negen jaar. Vega brengt Unico alleen in goede jaren uit. Unico wordt louter geproduceerd van druiven van gemiddeld 35 jaar oude stokken. De blend bestaat meestal voor circa 80% uit tinto fino en circa 20% uit cabernet sauvignon. Soms gebruikt men ook een klein percentage merlot.

Valbuena
Valbuena maakt men meestal van een blend van ongeveer 80% tinto fino en 20% merlot en malbec. In een jaar dat er geen Unico wordt gemaakt kan daar cabernet sauvignon bijkomen. De stokken zijn minstens twintig jaar oud en de wijn krijgt drie tot vier jaar houtrijping volgens hetzelfde recept als Unico: eerst foeder, daarna één jaar Frans en Amerikaans barrique, vervolgens weer terug in houten foeder en tenslotte nog 1 à 2 jaar rust op fles. Pas na vijf jaar wordt Valbuena op de markt gebracht. Valbuena is een grote wijn op zich en heeft eigenlijk alle karakteristieken van de Unico, maar met een iets andere samenstelling van druivensoorten.

Ras, intensiteit, lengte
Alle wijnen van Vega combineren concentratie met elegantie, paren intensiteit en ras aan complexiteit en lengte. Valbuena is wat meer open en gemakkelijker te begrijpen dan de haast esoterische Unico en Reserva Especial. Aroma's die vaak terugkomen in proefnotities zijn: rood fruit - cassis, aardbei, kers - pruimen, mint, vijgen, kruiden, zoethout, mokka, kokos, chocolade en dergelijke. De wijnen lijken vaak veel jonger dan ze werkelijk zijn; met name de Unico en Reserva Especial.

Alion
In 1994 bracht Aliòn zijn eerste jaargang uit. De overname van de bodega was twee jaar daarvoor. Tussentijds zijn de kelders meerdere malen aangepast, de laatste keer vóór de oogst van 2000. Toen verving men de r.v.s.-gistingstanks door eikenhouten kuipen en nam een nieuwe, geklimatiseerde barrique-kelder in gebruik. Afgelopen zomer installeerde het bedrijf een geheel nieuwe bottellijn.

Moderne wijnen
Aliòn heeft een andere filosofie dan Vega Sicilia. In Aliòn maakt men moderne wijnen van 100 % tinto fino. De wijn gaat na de gisting gedurende veertien tot achttien maanden op nieuwe Franse barriques. Na de botteling ontvangt Aliòn nog twee jaar extra flesrijping. De stijl lijkt op die van een modern gemaakte grand cru uit Bordeaux en dan van tinto fino: geconcentreerd, maar met een zekere elegantie en grote lengte.

Tinto de Toro - Pintia
Dit nieuwste project van de familie Alvarez in het opkomende gebied Toro doet nu al het nodige stof opwaaien. Naar verluid stegen de prijzen van wijngaarden in het hele gebied toen het gerucht ging dat de eigenaar van Vega bezig was de beste terroirs te selecteren. De familie kocht zeventig hectare wijngaard in de geselecteerde zones. Een gedeelte daarvan is beplant met oude tinto de toro. Hoewel dit een variant is van de tempranillo zijn er toch duidelijke verschillen: de schil is dikker en de druiven zijn kleiner. Hierdoor is de tinto de toro beter bestand tegen de soms onbarmhartig schijnende zon en hoge temperaturen overdag.

Run
Alvarez bouwde nieuwe kelders in San Roman de Hornija tegenover de bodega van Dos Victorias. De eerste oogst 2001 gooide meteen zeer hoge ogen bij de bekende wine critics. In de USA is er een run ontstaan op deze wijn, wat opmerkelijk is voor een eerste jaargang!

Beschikbaarheid
De Pintia is uiterst beperkt beschikbaar omdat de wijn alleen van druiven van oude stokken is gemaakt. In de toekomst zal de productie toenemen. Pintia voedt men twaalf tot veertien maanden op, op nieuwe eiken vaten waarvan 70 % Frans en 30 % Amerikaans. De wijn kenmerkt zich door een heftige concentratie met bakken rood en zwart fruit, ondersteund door een fraaie kruidigheid en de vanilletoon van de barriques.

Steak Fiorentina, Gegrilde ribeye, Meditatie
Rating: 96


James Suckling: ALION RIBERA DEL DUERO 2015

Spain
Castilla y León
2015
Score
96
Very impressive red plums and the Alion has a very approachable feel to it, supple and even. The nose delivers some savory, slightly tarry and earthy character with a classic, direct and easy-to-understand feel. Some dried flowers, too. The palate has medium body and delivers fleshy, round red cherries, gently savory, spicy elements and fine, long and detailed tannins. A great Alion, full of flavor, very fresh. Drink across the next 15 years.

Rating
93+

Release Price
$123

Drink Date
2020 - 2029

Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
31st Jan 2019
Source
End of January 2019, The Wine Advocate

Produced with 100% Tinto Fino or Tempranillo grapes in a modern and fruit-forward style with generous oak, the 2015 Alión is juicy and intense, cropped from a warm and dry year that delivered a 15% alcohol red that is voluptuous and hedonistic. It matured for 12 to 14 months in oak barrels, mostly French and mostly new. At first I found it quite ripe, with black rather than red fruit, a little earthy and with a touch of licorice and ink. The palate reveals abundant, slightly dusty tannins without the quality they had in 2014; it's a little dry on the finish, a riper and more powerful vintage of Alión. The nose improved tremendously with time in the glass as it opened up, but the tannins remained quite present. It might need a little more time in bottle to polish those edges. 230,730 bottles and some larger formats where produced. It was bottled in June 2017.

The same as with Pintia, the Toro winery from the Vega Sicilia group, they have upgraded their vinification facilities.

Wijnsoort: Rood
Druif: Tempranillo
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Spanje
Streek: Ribera del Duero
Wijnhuis: Alion
Website URL:
Jaar: 2015
Drinken: 2019-2030
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Niet Biologisch
Duurzaam: Niet Duurzaam
Alcohol: 14.5%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Na lang zoeken kan je ook nog serieuze bordeaux vinden onder de 15- Wat een verrassing was deze wijn. Nog fris en eigenlijk nog een beetje jong. Na paar uurtje kwam de wijn los en heb je een hele knap glas

- Edwin
Bekijk meer recensies