Na een universitaire graad in de handel kwam Yannick Pelletier in de wijnhandel terecht. Yannick's  interesse in wijn groeide dat hij een wijnbouwopleiding volgde. In 2004 begon hij voor zichzelf. Zijn wijnhuis maakt voornamelijk rode wijnen uit de regio Saint-Chinian. Het domein bestaat uit zo’n tien hectare wijngaard met Grenache, Cinsault, Syrah en Carignan op verschillende ondergronden, maar voornamelijk ‘schistes’. Naast zijn drie rode wijnen heeft hij één witte, vrijwel ongefilterde, wijn van voornamelijk Terret Bourret. Er is  zeer weinig zwavel toegevoegd en zoals eerder gemeld zijn de wijnen van Yannick biodynamische gecertificeerd.

Qua aanzicht zou deze wijn, de naam betekent ‘leukweg’, niet misstaan tussen de ongefilterde appelsappen in de schappen van de hedendaagse supermarkt. Geeloranje van kleur en totaal niet helder, maar met prachtige dunne en trage tranen. In de neus bijna schel, een soort appelcider soms zelfs bijna een calvados. Stiekem krijg je het gevoel van de vroege herfst in een wijnhuis. Die heerlijke authentieke aroma’s van werkende gisten, rijp sap dat wordt omgezet in wijn, eerlijkheid, herkenning, begrijpen waar het vandaan komt. Dan de beleving in de mond,; je bijt een net rijpe druif kapot terwijl je geniet van die eerlijke smaak kauw je enthousiast verder op de bittere schil. Dat is een eerste indruk. Gelukkig evolueert dit naar wat rijpere aroma’s als nectarine en abrikoos met een mooie licht bittere afdronk. Deze nectar maakt veel beloftes.

Zeker geen makkelijk glas wijn. Blijven we dan wijnen drinken, gemaakt op onze smaak? Of zijn we bereid te groeien. Net als toen we jong waren de eerste indruk wat versoepelen; spruitjes met spekjes, kalfslever met appelmoes, schorseneren met room. Of ‘leukweg’ L’R de Rien met een mooi stuk comté, terrine van ganzenlever of zwezerik in de room?

“Mijn doel is om wijn te maken waar de wijndrinker zijn eigen zintuigen gebruikt, om zichzelf af te vragen wat ze aan ’t drinken zijn, waarom ze er van houden en waarom ze ervoor terugkomen. Als ze zover komen, alleen dan zal je moeten uitleggen, hoe en waarom wijnen zoals deze gemaakt worden.” Vrij vertaald van Yannick Pelletier