Telefonisch bestellen mogelijk. Bel: +31 78 6450615. Ook bereikbaar via WhatsApp: (0)6 108 34396. Openingstijden winkel klik hier

2014 Tiefenbrunner Turmhof Lagrein

Zoom afbeelding

Meer afbeeldingen

2014 Tiefenbrunner Turmhof Lagrein

€ 16,90
beperkte voorraad
3 op voorraad
+4 Loyalty punt(en)

✓ Op werkdagen voor 16:00 besteld = morgen in huis
✓ Ontvang automatisch korting
✓ Gratis bezorging vanaf €75,-
✓ Klanten geven Grandcruwijnen een 9.3
✓ Niet Goed, Geld terug

EAN: 8021871751404
Availability:
Wijnsoort: Rood
Druif:
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Italië
Streek:
Wijnhuis: Tiefenbrunner
Jaar: 2011
Drinken: 2015-2024
Bubbels: Zonder Bubbels
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Datum :
Dit Product verwachten we op de aangeven datum in ons magazijn. U kunt deze wel al bestellen zodat u zeker bent van uw bestelling maar mocht u meer bestellen dan zullen we pas versturen wanneer de volledige bestelling gereed is
Rating: nvt

Dit product als geschenk versturen in mooie verpakking?

Het huis Tiefenbrunner hoeft bijna geen introductie en de Turmhof serie bevat de high quality wijnen van Tiefenbrunner welke een houtopvoeding krijgen op grote barrels (1500 - 5000 liter) gedurende ca. 7 maanden met regelmatige batonnage. De houtrijping geeft een extra dimensie en elegantie maar is bijna niet te onderscheiden doordat Tiefenbrunner erg veel waarde hecht aan frisheid en elegantie (om die reden rijpen de wijnen ook in zeer grote barriques van enige jaren oud). 

In het glas heeft deze Turmhof van Tiefenbrunner een robijnrode kleur. Deze fraaie krachtige wijn is gemaakt van de typische Zuid-Tiroolse (Alto-Adige) druif de Lagrein. In de neus heeft de wijn verfijnde en zachte aroma's van kersen, kruiden, laurier, met een iets zoete ondertoon. De smaak is soepel, met mooie duidelijke aanwezige zuren en bitters, zonder dat de balans wordt verstoord, hints van drop, donker fruit en veel frisheid.

Lagrein is de typische blauwe druif van deze streek. Veel producenten hebben grote hoeveelheden lagrein in hun wijngaarden staan, maar bij Tiefenbrunner neemt hij slechts een ondergeschikte positie in. Hij is vooral populair omdat hij fruitige, snel drinkbare wijnen oplevert. De Lagrein van Tiefenbrunner is krachtiger en steviger dan de meeste soortgenoten.

Het huis Tiefenbrunner, met zijn historische vakwerk, ademt de typische gemoedelijke Zuid–Tiroler sfeer. Buiten op het terras genieten bezoekers van een lekker glaasje wijn. Veel toeristen op doortocht naar het zonnige zuiden of op de terugweg leggen hier even aan voor een glaasje wijn. Dat is bij Tiefenbrunner zeker de moeite waard. Men heeft hier een groot assortiment interessante wijnen, van fris wit tot krachtig rood. Bij alle wijnen heeft men zich toegelegd op kwaliteit en op het maken van een wijn die typisch is voor de druif en de wijngaard.

Het is vooral Christophe Tiefenbrunner, die in 1991 begon, die de wijngaarden heeft gemoderniseerd en het wijnmaken geperfectioneerd. Hij heeft inmiddels een deel van de pergola´s uit de wijngaarden gerooid. Deze fraaie druivenprielen zijn heel typerend voor de streek, maar ze hebben als nadeel dat de druiven niet optimaal in de zon hangen. Tegelijkertijd heeft hij het aantal stokken in de wijngaard opgevoerd, eveneens om de kwaliteit te verhogen. De opbrengsten zijn bovendien flink omlaag gegaan. Door alle maatregelen is de totale productie verminderd van een miljoen flessen tot zo´n 600.000 jaarlijks. De wijnen komen van 20 hectare eigen wijngaarden en van druiven van enige tientallen hectaren van andere producenten.

De productie bestaat hier voor 70% uit witte wijnen, de rest is rood. Voor Alto Adige nogal ongebruikelijk. Bij de meeste wijnboeren ligt het accent op de productie van fruitige, lichte rode wijnen, doorgaans gemaakt voor de Duitse markt. Wit blijkt echter een prima keuze te zijn met het oog op de toekomst. De berghellingen zijn zeer geschikt voor het maken van witte wijnen. Houtrijping wordt hier weinig toegepast. En als de wijn al op hout ligt, dan gaat het meestal om zeer oude grote vaten, die vrijwel geen houtsmaak afgeven. De oogst duurt hier vaak tot in november. Veel wijnliefhebbers zijn zeer gecharmeerd van de frisheid en de elegantie van de wijnen van Tiefenbrunner. Het domein slaagt er in om elke wijn zijn eigen karakter te geven, gebotteld samen met een vleugje frisse berglucht.

Het huis Tiefenbrunner, met zijn historische vakwerk, ademt de typische gemoedelijke Zuidtiroler sfeer. Buiten op het terras genieten bezoekers van een lekker glaasje wijn. Veel toeristen op doortocht naar het zonnige zuiden of op de terugweg leggen hier even aan voor een glaasje wijn. Dat is bij Tiefenbrunner zeker de moeite waard. Men heeft hier een groot assortiment interessante wijnen, van fris wit tot krachtig rood. Bij alle wijnen heeft men zich toegelegd op kwaliteit en op het maken van een wijn die typisch is voor de druif en de wijngaard. Het is vooral Christophe Tiefenbrunner, die in 1991 begon, die de wijngaarden heeft gemoderniseerd en het wijnmaken geperfectioneerd. Hij heeft inmiddels een deel van de pergola’s uit de wijngaarden gerooid. Deze fraaie druivenpriëlen zijn heel typerend voor de streek, maar ze hebben als nadeel dat de druiven niet optimaal in de zon hangen. Tegelijkertijd heeft hij het aantal stokken in de wijngaard opgevoerd, eveneens om de kwaliteit te verhogen. De opbrengsten zijn bovendien flink omlaag gegaan. Door alle maatregelen is de totale productie verminderd van een miljoen flessen tot zo’n 600.000 jaarlijks. De wijnen komen van 20 hectare eigen wijngaarden en van druiven van enige tientallen hectaren van andere producenten. De productie bestaat hier voor 70% uit witte wijnen, de rest is rood. Voor Alto Adige nogal ongebruikelijk. Bij de meeste wijnboeren ligt het accent op de productie van fruitige, lichte rode wijnen, doorgaans gemaakt voor de Duitse markt. Wit blijkt echter een prima keuze te zijn met het oog op de toekomst. De berghellingen zijn zeer geschikt voor het maken van witte wijnen.Houtrijping wordt hier weinig toegepast. En als de wijn al op hout ligt, dan gaat het meestal om zeer oude grote vaten, die vrijwel geen houtsmaak afgeven. De oogst duurt hier vaak tot in november. Veel wijnliefhebbers zijn zeer gecharmeerd van de frisheid en de elegantie van de wijnen van Tiefenbrunner. Het domein slaagt er in om elke wijn zijn eigen karakter te geven, gebotteld samen met een vleugje frisse berglucht.

Nog maar enkele tientallen jaren geleden was Alto Adige het toneel van ernstige politieke spanningen, compleet met ondergrondse terreurorganisaties. De protesten richtten zich tegen de overdracht van dit gebied door Oostenrijk aan Italië aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het fraaie berglandschap werd plotseling omgedoopt van Südtitol in Alto Adige. Voor veel van de Duitstalige inwoners een gebeurtenis waar men niet snel aan kon wennen. Nog altijd spreekt een deel van de mensen in deze streek Duits, hoewel het hier vooral vertegenwoordigers van de oudere generaties betreft. Als compromis heeft Alto Adige een autonome status gekregen, waarbij het Duits gelijkgesteld is aan het Italiaans. Verkeers- en plaatsnaamborden in deze streek zijn dan ook consequent tweetalig. Het geeft deze streek een bijna Elzas-achtige uitstraling.Ook wat de wijnen betreft zijn er overeenkomsten met de Elzas. Net als in deze Franse wijnstreek heeft men de neiging om veel verschillende wijnen te maken van allemaal aparte druivenrassen. Bovendien zijn sommige van deze druivenrassen precies dezelfde. Pinot Bianco (Pinot Blanc) en Pinot Grigio (Pinot Gris) onder andere, evenals de (Gewürz)traminer. Alto Adige heeft daar nog populaire rassen als Sauvignon en Chardonnay aan toegevoegd. Voor de rode wijnen is de lokale Lagrein zeer populair, naast druiven van buitenlandse afkomst als Merlot en Cabernet-Sauvignon. De blauwe druiven staan vooral aangeplant in warmere, lager gelegen wijngaarden, gericht op het zuiden en zuidwesten. Het accent bij de aanplant ligt nog altijd op blauw, hoewel het koele bergklimaat erg geschikt is voor witte druiven. Dat klimaat verklaart ook het verschil in stijl met de wijnen uit de Elzas. Die uit Alto Adige zijn gewoonlijk wat frisser en fijner. De hoge ligging van de wijngaarden, tussen de 250 en 1000 meter, staat garant voor deze stijl. De wijngaarden bevinden zich vooral op de zuidelijke hellingen van de valleien van de Etsch (Adige) en de Eisack (Isarco). Ze staan in de winkel met de DOC Südtiroler/Alto Adige, in combinatie met de naam van het druivenras.

Charcuterie, antipasti, kipgerechten, kalkoen, kalfsschnitzel, licht belegen kazen.
Rating: nvt


ating:
91

Price ($)
33

Drink Date
2014 - 2018

Reviewed by
Monica Larner

Date tasted
29th Sep 2014

Source
215, The Wine Advocate

I was impressed with the 2010 Alto Adige Lagrein Riserva Lintictarus. This native grape can sometimes taste too fruity and plump, but this rendition of the variety shows great depth and elegance. The good growing conditions in 2010 have resulted in high-quality fruit that feels mature without being too chewy or sweet. Lingering flavors of crushed mineral and spice add to the overall complexity.


Rating:

92

Price ($)
40

Drink Date
2016 - 2022

Reviewed by
Monica Larner

Date tasted
20th Jun 2016

Source
Interim End of July, The Wine Advocate

The 2013 Alto Adige Lagrein Riserva Lintictarus is a spectacular expression of this unique grape variety that is absolutely worth your attention. I just loved the softness and seamless nature of the wine as it glides smoothly over the palate. If offers lingering tones of black fruit, tobacco and spice along the way. The results show impressive balance and integrity. I very much enjoyed the wild and untamed nature of the Lagrein grape within the sophisticated context presented here. Christof Tiefenbrunner hits a home run with his 2013 Alto Adige Lagrein Riserva Linticlarus. This is a fabulous red wine.

Wijnsoort: Rood
Druif: Lagrein
Inhoud fles: 0.75 ltr
Land: Italië
Streek: Trentino
Wijnhuis: Tiefenbrunner
Website URL:
Jaar: 2011
Drinken: 2015-2024
Bubbels: Zonder Bubbels
Dessertwijn: Nee
Biologisch: Biologisch
Duurzaam: Duurzaam
Alcohol: 14%
Smaaktype: Verfijnd en complex
Serveertemperatuur: 16-18
Afsluiting fles: Kurk
Drink-moment: Borrel, Diner
Inhoud verpakking: Doos
Opmerking verpakking:
Min. bestel hoeveelheid: 1
Datum :
Proefdoos: Nee

Schrijf uw eigen beoordeling

U kunt hier een Recensie achterlaten over de wijn. Dit wordt door ons en door onze klanten zeer gewaardeerd. Alleen geregistreerde gebruikers kunnen beoordelingen schrijven. log in of registreer

Voor iedere geplaatste recensie worden er automatisch 15 loyalty toegevoegd aan uw account (u dient te zijn ingelogd om een recensie te plaatsen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen eigen notities aan een wijn toevoegen. Deze zijn altijd terug te vinden in uw account omgeving. Log in of registreer

Laatste recensies

Fris & fruitig rosé wijntje typerend voor een zomerse avond ...

- Karoline
Bekijk meer recensies

Een moment geduld a.u.b...


{{var product.name}}
is toegevoegd aan uw winkelwagen

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen