2014 Remirez de Ganuza Trasnocho

Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Rioja
Appellatie Rioja (Appellatie)
Wijnhuis Remirez De Ganuza
Jaar 2014
Druif Graciano Tempranillo
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2020 - 2030
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Bij Remirez de Ganuza wordt alleen gewerkt met zeer oude wijnstokken waarvan de gemiddelde leeftijd 60 jaar of ouder is. Ongeveer 90% van de wijnstokken zijn Tempranillo, de rest van de wijngaarden omvatten Graciano, Viura en Malvasia. De wijngaarden zijn ‘en gobelet’ maar met een steun op draad zodat er een grotere expositie is naar de zon en een betere fotosynthese. Een uniek systeem dat Fernando zelf ontwikkeld heeft.

De naam Trasnocho betekent "Overnight" of de "Volgende dag" en komt vanuit een oude traditie in de Rioja waarin in een ver verleden de geoogste druiven werden gelost in een grote betonnen bak (qua formaat een zwembad). De eerste wijn die uit de gegiste druiven heette Lagrima (lichte wijn). De volgende wijn heette Medium en was een al wat vollere wijn. Deze twee wijnen werden verkregen door persing puur door zwaartekracht. De derde wijn uit dit proces heette Repiso wat betekent platgereden en is feitelijk het persen door het stampen met de voeten. Eenmaal plat gelopen werden de trossen 's nacht achtergelaten en de wijn die hier uit vloeide noemde men Trasnocho (de volgende dag) en is de fraaiste van alle wijnen. Zonder enige tussenkomst 's verkregen door de nacht. In een ver verleden bepaalde de Trasnocho van een wijn de prijs van de overige (goedkopere) uitvoeringen. 

De Trasnocho is een blend van 90% Tempranillo, 5% Graciano en de resterende 5% komt van de (witte) druiven Viura en Malvasia. In de wijnmakerij van Remirez de Ganuza ondergaan de druiven voor de Trasnocho een strenge selectie waarin ook weer duidelijk wordt hoe kwaliteitsbewust maar ook hoe innovatief Fernando bezig is met het maken van absolute topwijn. Alle druiven worden met de hand geoogst en de druiven worden eerst 24 uur in de koelkamer tot "rust" gebracht. Eerste is scheiding van de onderkant en schouders van elke tros. Enkel de “los hombros” of de schouders (het bovenste deel van de druiventros) worden gebruikt voor de Trasnocho (en de andere Reserva wijnen zoals de omdat dit de meest rijpe druiven zijn die het meest zon hebben gezien en de mooiste tannines hebben. 

De Trasnocho wordt zeer innovatief geproduceerd met een kwinkslag naar het verleden. Men werkt voor de Trasnocho met wat ze noemen de ‘vino yema’. Na de fermentatie wanneer de druiven nog in de cuvees zitten wordt de wijn geperst met behulp van een zak welke de exacte vorm heeft van de cuvee. Deze wordt gevuld met lauwwarm water en deze zak laat men dan langzaam zakken in de cuvee waardoor er een zeer gelijkmatige en vriendelijke zachte persing ontstaat en op deze manier komt het beste van de druif vrij.

De Trasnocho heeft een paars bijna zwarte kleur met een heldere paarse rand. Het voelt jong aan en heeft de tijd nodig voordat het zich openbaart maar dan gebeurt er ook wat. De neus is zeer kruidig, met tonen van kaneel en kruidnagel, donkere chocolade, rijp en zeer schoon fruit, bosbessen en kersen met een frisse kruidige noot die de neus beroert. Het ontwikkelt prachtige florale tonen van viooltjes. De smaak toont een zeer evenwichtige wijn, rond, met zeer fijne, zoete tannines. Een prachtig vormgegeven moderne Rioja die langzaam en sierlijk moeten rijpen. Drinkvenster 2020-2030. Voor ons een van de allermooiste Rioja-wijn - Kracht en elegantie gaan hand-in-hand.

Trasnocho bereiding 
 
 
 

 

Vineyard for 2014 Remirez de Ganuza Trasnocho

Grandcruwijnen is de Nederlandse Importeur van de wijnen van het Top Rioja Huis: Remirez de Ganuza en hier zijn we apetrots op want Remirez de Ganuza behoort tot de absolute top van Spanje en is internationaal ook zeer hoog gewaardeerd. Al hun wijnen scoren ruim boven de 90 Parker- en Penin puntengrens met de absolute uitschieter voor de 2004 Gran Reserva die maar liefst 100 punten heeft gekregen.

De eigenaar van dit absolute top domein is Fernando Remirez de Ganuza. Fernando is geobsedeerd door kwaliteit met een doorlopend streven naar uitmuntendheid in zijn wijn en is de absolute pioneer op het gebied van Innovatie. Bij Remirez de Ganuza wordt zelfs naar het het kleinste detail in de gehele productie-keten van de wijnen gekeken en deze is men continue aan het optinaliseren. Fernado's devies is dan ook dat uitzonderlijke kwaliteit alleen kan worden bereikt door strikte selectie. Zijn kennis en ervaring met La Rioja wijngaarden maken hem tot een van de meest gewaardeerde wijnmakers van de regio. De wijngaarden zijn verspreid over de dorpjes Samaniego, Laguardia, Leza en Elciego welke zijn gelegen in het het fraaiste gedeelte van de Rioja namelijk de Rioja Alavesa.De bodem van de wijngaarden hebben een kalksteen klei-samenstelling met overvloed aan grind en kleine ronde stenen. Bij Remirez de Ganuza wordt alleen gewerkt met zeer oude wijnstokken waarvan de gemiddelde leeftijd 60 jaar of ouder is. Ongeveer 90% van de wijnstokken zijn Tempranillo, de rest van de wijngaarden omvatten Graciano, Viura en Malvasia. De wijngaarden zijn ‘en gobelet’ maar met een steun op draad zodat er een grotere expositie is naar de zon en een betere fotosynthese. Een uniek systeem dat Fernando zelf ontwikkeld heeft.

In de wijnmakerij van Remirez de Ganuza ondergaan de druiven een strenge selectie waarin ook weer duidelijk wordt hoe kwaliteitsbewust maar ook hoe innovatief Fernando bezig is met het maken van absolute topwijn. Alle druiven worden met de hand geoogst en de druiven worden eerst 24 uur in de koelkamer tot "rust" gebracht. Eerste is scheiding van de onderkant en schouders van elke tros. Enkel de “los hombros” of de schouders (het bovenste deel van de druiventros) worden gebruikt voor zijn Reserva wijnen (Fincas de Ganuza, Remirez de Ganuza reserva en gran reserva en Trasnocho) omdat dit de meest rijpe druiven zijn die het meest zon hebben gezien. 

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Rioja
Appellatie Rioja (Appellatie)
Wijnhuis Remirez De Ganuza
Druif Graciano, Tempranillo
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2014
Drinken vanaf 2020
Drinken tot 2030
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
Smaakprofiel Aards, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Soepel, Vol
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2014 Remirez de Ganuza Trasnocho
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

08.02.2023

2021 Juan Gil Blanco

"Dit is niet wat je verwacht - de wijn nis droger dan ik had verwacht. In..." Antoinet

Bekijk product recensie