2014 Marques de Murrieta Gran Reserva Limited Edition Jeroboam (3 liter)
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | Marques de Murrieta |
Jaar | 2014 |
Druif | Garnacha Graciano Mazuelo Tempranillo |
Inhoud (Alc) | 3 ltr (14%) |
Drink venster | 2020 - 2030 |
De Marques de Murrieta Gran Reserva Limited Edition komt natuurlijk ook van de eigen Ygay wijngaarden uit de Rioja Alta wat zonder twijfel het allerbeste deel is van dit beroemde Spaanse wijngebied. De hoogte zorgt voor koelte en voor een goed verschil tussen de dag-en nacht temperaturen en dit is een belangrijk element wat een wijn de verfijndheid en elegantie geeft. Marqués de Murrieta is een van de oudste wijnhuizen van de Rioja en is een wijnhuis met een 'bordeaux-injectie'
Zoals de naam al doet vermoeden rijpt deze Gran Reserva lang en is de oplage van de Gran Reserva zeer beperkt. De Murrieta Gran Reserva wordt alleen maar in de beste jaren gemaakt en is een blend 80% Tempranillo, 9% Mazuelo, 8% Garnacha, 3% Graciano. De druiven worden eerst ontsteelt en vervolgens gefermenteerd in temperatuur gecontroleerd roestvrijstalen tanks gedurende 9 dagen, met constant huidcontact. Tijdens de gisting blijft de wijn in beweging wat zorgt een effectieve als zachte kleur- en aroma extractie. Daarna worden de vaste delen van de most/druiven in een verticale pers geplet. Dit gebeurt zeer voorzichtig en dit proces haalt nog meer kleur en rijpe tannines uit de druivenhuid. Daarna rijpt de wijn 29 maanden in eikenhouten vaten van 225 liter. De wijn is medio 2015 gebotteld en heeft daarna nog 3 jaar kelderrijping gehad.
In het glas is de Murrieta Gran Reserva Limited Edition helderrood van kleur met geëvolueerde nuances. In de neus tonen van verrassend rood en zwart fruit maar na wat zuurstof komen ook tonen van kruiden, leer en cederhout in het bouquet. In de mond is de wijn medium-to full bodied met fijnkorrelige tannines. Ook nu spat het fruit in de mond maar alles zeer goed begeleidt door een mooi zuurgraad en veel geur en elegantie in de finale. We raden aan om de wijn 30 minuten voor het serveren te decanteren en een serveertemperatuur van 16-18 ° C.
Deze beauty van een wijn blijft staan bij vooral gerechten met veel smaken zoals wild (bijv haas), een sappige ribeye en dan mag er gerust mooie bijgerechten bij zoals geroosterde pompoen, gedroogd fruit en gefermenteerde knoflook maar in Spanje drinken ze deze wijn ook graag bij gegrilde brasem met geroosterde lente-ui, rode wijn en bietenroom of bij sorbet met chocoladeschilfers.
Uitvoering is een 3 liter dubbele magnum in een fraaie houten kist.
Alle wijngaarden van Finca Ygay (Marqués de Murrieta), tezamen ongeveer 300 ha, liggen bij de bodega en zijn eigendom van de familie. Het inmiddels geheel gerenoveerde Castillo Ygay is het hoofdkwartier van Marqués de Murrieta. Finca Ygay kent aanmerkelijke verschillen in bodem. De hoogte van de wijngaarden varieert van 300 tot 500 m en het gebied valt onder Rioja Alta. Deze verschillen in bodemgesteldheid geeft Murrieta de mogelijkheid om gevarieerde wijnen te produceren.
Door de relatief koele ligging is dit gebied uitermate geschikt voor de productie van de meest verfijnde wijnen. De grootste wijngaard: Valsalado produceert de druiven voor de Murrieta Reserva. Het hoogstgelegen deel van het domein heet La Plana. De druiven uit dit gebied (Tempranillo en Mazuelo), afkomstig van oude wijnstokken op leem, vormen de basis voor de wereldberoemde Gran Reserva Especial Castillo Ygay (die uitsluitend in goede jaren wordt gemaakt) en van de uitstekende witte wijn Capellania. Deze wijn, heeft 15 maanden gerijpt op Frans eiken; een Bourgondisch aandoende wijn, maar ook een prachtige en moderne witte Rioja. De wat lager gelegen wijngaard Las Canajas, waar in de jaren '80 van de vorige eeuw Cabernet Sauvignon werd aangeplant, heeft een bodem van kiezels en kalkrijke klei. Sinds 1994 vormen de druiven uit dit gebied de basis voor Dalmau, de "moderne" Murrieta, vernoemd naar Vicente Dalmau jr., één van de huidige eigenaren.
Lees meer over dit fameuze huis onder het tabje: Wijnhuis en klik hier voor een mooie vide-impressie van Marques de Murrieta.
WEETJE: Bij Marques de Murrieta hecht men net zoals bij ons veel waarde aan de goede behandeling van de wijnen dus zoals een goed wijnhuis als ook een goede wijn-leverancier betaamt wordt er geen transport gedaan gedurende de warm zomermaanden. Wij doen dit ook niet en als het absoluut nodig is dan doen we dit via (duurder) gekoeld transport om te vermijden dat de wijnen dagenlang in hete vrachtwagens zit. Deze (extreem) hete temperaturen zijn trouwens niet alleen funnest voor de topwijnen maar is serieus beschadigend voor iedere wijn. Murrieta heeft ook een waterdicht systeem met genummerde flessen zodat men altijd kan achterhalen welke importeur de fles heeft verkocht want men wil alleen maar werken met partijen die kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen.
Luciano Murrieta, de latere Marquès de Murrieta, is niet alleen de stichter van de Bodegas die zijn naam dragen, maar wordt ook beschouwd als de grondlegger van de moderne wijnhandel in de Rioja. Luciano Murrieta werd in 1822 geboren in de toenmalige Spaanse provincie Peru. Na de onafhankelijkheid van Peru, kwam hij in Londen terecht. Hier verbaasde hij zich over de populariteit van Bordeauxwijnen en werd geïnspireerd door deze stijlvan wijnmaken, waarbij de wijnen een bepaalde periode in houten fusten rijpten. In 1852 exporteerde hij zijn eerste wijnen en had daarmee zo'n succes dat andere wijnboeren zijn technieken volgden.Vandaag de dag is Marquès de Murrieta het oudste nog actieve wijnbedrijf in de Rioja. In 1983 is het bedrijf in bezit gekomen van hertog van Creixell, Vincente Cebrián. Daarmee is het familie-element van het wijnbedrijf behouden gebleven. Na zijn plotselinge overlijden in 1996 hebben zijn kinderen onder leiding van Vicente jr het roer overgenomen en het perfectionisme van hun vader voortgezet. Vicente (2e roepnaam Dalmau) is geboren in 1970. Hij brengt zijn jeugd afwisselend door in Madrid en Galicia, waar hij de zomers doorbrengt in Pazo Barrantes, het wijngoed dat sinds de 16e eeuw eigendom is van zijn familie. Zijn roots en de goede tijden die hij in Galicia doorbracht hebben dit gebied voor altijd een bijzondere plaats in zijn hart gegeven.
Na zijn studie in Madrid, vervolgt hij zijn opleiding in de USA en na terugkeer in Spanje rondt hij zijn universitaire opleiding af (Economics, Business & Law degrees). Vanaf dat moment gaat Vincente zich volledig richten op het bedrijf van zijn vader, van wie hij na diens onverwachte overlijden in 1996 de leiding op zich neemt. De jaren daarna moderniseert hij, samen met zijn zus Cristina, op revolutionaire wijze de bodega en bereikt de kwaliteit van de wijnen zeer grote hoogten: zij behoren thans tot de beste van de wereld. De familie Cebrian-Sagarriga Suarez Llanos is eigenaar van twee wijnhuizen namelijk; Marqués de Murrieta (Rioja DOCa) en Pazo de Barrantes (Rías Baixas D.O.).
De bodega heeft zo'n 300 hectare aan wijngaarden, en teelt daarop druiven als tempranillo, garnacha, graciano en mazuelo voor de rode wijnen, en viura voor de witte wijn. Natuurlijk draait daarbij alles om de hoogste kwaliteit. Ook traditie speelt een grote rol: Marqués de Murrieta maakt klassieke Rioja. Traditie is echter niet hetzelfde als stilstand, want, zoals de vader van Vicente Dalmau het formuleerde: je moet voortdurend alles veranderen, opdat alles hetzelfde kan blijven. Dat is precies wat er gebeurt. Zo liet de familie het oude bedrijfsgebouw afbreken en vrijwel exact hetzelfde weer opbouwen, maar dan voorzien van de modernste snufjes. En zo werkt ze ook aan de wijnen: die worden steeds beter, maar verliezen nooit hun identiteit.
Alle wijngaarden van Finca Ygay (Marqués de Murrieta), tezamen ongeveer 300 ha, liggen bij de bodega en zijn eigendom van de familie. Het inmiddels geheel gerenoveerde Castillo Ygay is het hoofdkwartier van Marqués de Murrieta. Finca Ygay kent aanmerkelijke verschillen in bodem. De hoogte van de wijngaarden varieert van 300 tot 500 m en het gebied valt onder Rioja Alta. Deze verschillen in bodemgesteldheid geeft Murrieta de mogelijkheid om gevarieerde wijnen te produceren.
Door de relatief koele ligging is dit gebied uitermate geschikt voor de productie van de meest verfijnde wijnen. De grootste wijngaard: Valsalado produceert de druiven voor de Murrieta Reserva. Het hoogstgelegen deel van het domein heet La Plana. De druiven uit dit gebied (Tempranillo en Mazuelo), afkomstig van oude wijnstokken op leem, vormen de basis voor de wereldberoemde Gran Reserva Especial Castillo Ygay (die uitsluitend in goede jaren wordt gemaakt) en van de uitstekende witte wijn Capellania. Deze wijn, heeft 15 maanden gerijpt op Frans eiken; een Bourgondisch aandoende wijn, maar ook een prachtige en moderne witte Rioja. De wat lager gelegen wijngaard Las Canajas, waar in de jaren '80 van de vorige eeuw Cabernet Sauvignon werd aangeplant, heeft een bodem van kiezels en kalkrijke klei. Sinds 1994 vormen de druiven uit dit gebied de basis voor Dalmau, de "moderne" Murrieta, vernoemd naar Vicente Dalmau jr., één van de huidige eigenaren.
Heel bijzonder is de zeldzame witte Castillo Ygay afkomstig uit 1986 (100 Parker punten!), maar nog zeer vitaal! Deze wijn is een assemblage van Viura en Malvasia.
Sinds 1995 is de oorspronkelijk uit Argentinië afkomstige oenologe Maria Vargas verantwoordelijk voor de wijnen van het wijnhuis. Een gevleugelde uitsprak van haar is dat eikenhout in een wijn is als parfum bij een vrouw, het mag nooit overheersen. Zij maakt op subtiele wijze gebruik van Amerikaans eiken uit Pennsylvania en Ohio. Tempranillo is de belangrijkste blauwe druif, met daarnaast kleinere hoeveelheden Graciano, Garnacha en Carinena en bovendien heeft Marqués de Murrieta als één van de weinige Bodegas in Rioja toestemming om ook Cabernet Sauvignon druiven te gebruiken bij de bereiding van hun wijnen. Als witte druif wordt voornamelijk Viura verbouwd en een zeer kleine hoeveelheid Malvasia.
Pazo de Barrantes Estate ligt in de streek Rías Baixas, boven Portugal, en omvat 12ha. wijngaarden (druif: Albariño) rondom het huis Pazo Barrantes, dat al sinds 1511 eigendom is van de familie. Het ligt in een subregio met de meeste invloed van de Atlantishe Oceaan, hetgeen zich weerspiegelt in de superieure kwaliteit van deze wijn. Pazo Barrantes, gemaakt van 100% Albariño druiven heeft geen houtrijping ondergaan. De invloeden van de Atlantische Oceaan zijn duidelijk terug te vinden in deze wijn.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alta |
Wijnhuis | Marques de Murrieta |
Druif | Garnacha, Graciano, Mazuelo, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2014 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 3 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Login and Registration Form